Rot&Baum Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 To atrament produkowany z taniny drzewa kampeszowego znanego również jako modrzejec kampechiański czyli absolutnie naturalny atrament, który szlachetnieje na papierze z upływem czasu. Czy ktoś go przetestował? Czy wiecie coś o nim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No jednak robi się "Herbinowo" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 No jednak robi się "Herbinowo" No robi się! Ale co z tego wyniknie? Może jakiś fanklub jak już wszyscy zaczną tym pisać? Kerad, jest może ta czerń w twoim atramentowym portfolio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No jednak robi się "Herbinowo" Widać nadeszła moda na atramenty J.Herbin. Ale moda jak to moda, niebawem minie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Pingwinie, tu idzie gra o coś innego. Jak ekscytujące jest odkrywanie, czekanie na przesyłkę, rozpakowywanie, zalewanie pióra, pierwsze literki, wąchanie, oglądanie pod światło i ze światłem. Radość. Złość, że to nie to i nowe poszukiwanie. Czy mam dalej rozwijać ten temat? Skoro tu jesteś to wiesz o co w tych chodzi Ja czuję, że Ty prowokujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Pingwinie, tu idzie gra o coś innego. Jak ekscytujące jest odkrywanie, czekanie na przesyłkę, rozpakowywanie, zalewanie pióra, pierwsze literki, wąchanie, oglądanie pod światło i ze światłem. Radość. Złość, że to nie to i nowe poszukiwanie. Czy mam dalej rozwijać ten temat? ... Czy aby na pewno mówisz tylko o atramencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Czy aby na pewno mówisz tylko o atramencie Nie. Mam również na myśli pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 no to bym jeszcze dorzucił: płytki muzyczne, albumy............ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 No robi się! Ale co z tego wyniknie? Może jakiś fanklub jak już wszyscy zaczną tym pisać? Kerad, jest może ta czerń w twoim atramentowym portfolio? Jakby się ktos tym zajął to można zrobić grupowe zamówienie, ale ja dopiero w drugiej polowie lutego sie bym pisał. Musialem sprawdzić co to jest portfolio Niestety nie mam, kupiłem kiedyś te dwa z wukcji na czeskim Aukro. Mialy być do miesznia ale szkoda mi ich troche. Ale jest tam troche ciekawych kolorów. http://www.jherbin.com/fountain_pen_inks.shtml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 10, 2011 Author Report Share Posted December 10, 2011 Włączyłem hamulce. Nie skusisz mnie! A chciałoby się mieć jeszcze więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Pingwinie, tu idzie gra o coś innego. Jak ekscytujące jest odkrywanie, czekanie na przesyłkę, rozpakowywanie, zalewanie pióra, pierwsze literki, wąchanie, oglądanie pod światło i ze światłem. Radość. Złość, że to nie to i nowe poszukiwanie. Czy mam dalej rozwijać ten temat? Skoro tu jesteś to wiesz o co w tych chodzi Ja czuję, że Ty prowokujesz? Ależ wiem o co chodzi, wiem. A to było takie... spostrzeżenie. Może i prowokacja... mam jednak takie wrażenie, że to po prostu taki chwilowy zachwyt, który przejdzie. Ale może się mylę? Może te atramenty są lepsze niż to widać po próbkach i opisach? Może zagoszczą w waszych piórach na dłużej? Może to w którymś z nich ktoś odkryje ten Jedyny, Najlepszy atrament? No cóż... możliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 10, 2011 Author Report Share Posted December 10, 2011 (edited) No to Ty wiesz o co mi chodzi a ja wiem o co Tobie chodzi czyli o to chodzi. O to? A tak poważnie to chcę poznać różnicę pomiędzy atramentem 100% syntetycznym a takim jak Encre Authentique. Edited December 10, 2011 by Rot&Baum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 No to Ty wiesz o co mi chodzi a ja wiem o co Tobie chodzi czyli o to chodzi. O to? A tak poważnie to chcę poznać różnicę pomiędzy atramentem 100% syntetycznym a takim jak Encre Authentique. Eeee... A po Polsku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 10, 2011 Author Report Share Posted December 10, 2011 No przecież wiesz dobrze, że kiedyś atrament robiło się z surowców naturalnych. Na przykład Pelikan robił go z ptaków i stąd ta nazwa. Polski Drakon był robiony ze smoków. No może ze smoczków bo jakość było słaba. I stąd moje zainteresowanie właśnie tym atramentem ale widzę, że nie dowiem się niczego. Pora więc kliknąć i poczekać. A wtedy nic nikomu nie powiem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Heh, najlepsze to o smokach A idąc tropem kerada - super, że robi się herbinowo!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 kiedyś atrament robiło się z surowców naturalnych. Bo nie było innych. Teraz wymyślili tańsze, sztuczne i zaczęli je stosować. Nie tylko zresztą w atramentach, chemię i tworzywa sztuczne można znaleźć praktycznie wszędzie. Polski Drakon był robiony ze smoków. Dooobre! super, że robi się herbinowo!!!! A pewnie, że super! Coś się zaczęło dziać widać ruch w dziale "recenzje atramentów". Mnie to cieszy, można sobie ciekawe rzeczy poczytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 No i blada...! Muszę czekać na Herbin'a Encre Authentique do przełomu stycznia i lutego. Kaligraf.eu sprowadzi nowa partię za 2 miesiące. Nawet w sklepie Herbina już wyczerpał się zapas. Lipa, trzeba czekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 (edited) Jaka jest cena u producenta tego inkaustu, może takze nym sie skusił na nieco, mozna by zrobić jakieś zbiorcze zamówienie i wyszlo może by taniej. Ja bym sie pisal na kilka kolorków. Edited December 13, 2011 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 @ kerad w http://sklep.kaligraf.eu/category/Kaligrafia-Lacinska/Tusze-i-atramenty,i.html kosztuje 27,99 zł + dostawa w Kanadzie znalazłem za 12,56 $ kiedy każdy inny kolor kosztuje do 10 $. I uwaga! DOSTAWA DO POLSKI 40$ Z tego wniosek, że lepiej w kaligrafie. Jutro do nich będę dzwonił. Są z Małopolski, chyba okolice Krakowa. Obawiam się jednak, że przyjdzie nam poczekać bo Herbin miesza partiami jak im się zbierze zamówienia. Na dodatek nikt w kraju nie chce sobie robić na koniec roku dużych stocków bo remanenty i inne sprawy. Ja będę czekał i polował więc jak chcesz to jak coś wyniucham to dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 a Francja, ta stronka nie jest z Francji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 (edited) a Francja, ta stronka nie jest z Francji? http://sklep.kaligraf.eu/ - to polski sklep poświęcony kaligrafii. Strona ascetyczna, skromna ale widać, że są nastawieni nie na mydło i powidło ale ogniskują się na jednym. I za to ich cenię. I na dodatek mają biały atrament Edited December 13, 2011 by Rot&Baum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 To że Kaligraf jest z Polski to wiem ale idzie mi o to: http://www.jherbin.com/index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 To że Kaligraf jest z Polski to wiem ale idzie mi o to: http://www.jherbin.com/index.html podstrona kontaktowa tego linku: http://www.jherbin.com/contact.php4 USA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Kurcze szkoda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Kurcze szkoda Spokojnie, spokojnie! Już coś się wykombinuje. Jak się poszuka to się znajdzie. A jak się nie znajdzie to się poczeka. A jak się poczeka to się dostanie. I będzie dobrze. Oj będzie! I będzie o czym rozmawiać i będzie na co narzekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts