reflex1 Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Witajcie, Stoję przed wyborem jak w temacie. Chętnie bym się z nimi oba zaprzyjaźnił ale na początek muszę wybrać jedno. Więc które według Was zasługuje na number one? Zwycięzcę będę używał do codziennych notatek w pracy. Faber Castell Basic czarne z fakturą skóry na korpusie. Kaweco sport czarne z klipsem. Pomóżcie mi podjąć decyzję a odwdzięczę się swoimi wrażeniami Pozdrawiam Reflex1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Ja mam pióro Kaweco Sport i bardzo je chwale, jest małe, ma ciekawy wygląd, gdyż mam wygrawerowaną szachownicę (jest też gładka) na skuwce i w dodatku ten klips dodaje uroku. Używam te pióro od miesiąca i zauważyłam drobne rysy spowodowane zakręcaniem skuwki.Pióro najlepiej współpracuje z atramentem firmowym, a to dosyć kłopotliwe, aby zakupić atrament w sklepie stacjonarnym, jeszcze nie widziałam w sklepie atramentu kaweco, chyba że zakup przez internet. Kaweco Sport ma ciekawy oryginalny kształt (przyciąga uwagę), szczerze polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 W moim Kaweco siedzi Royal Blue Mąblą i zachowuje się wzorowo. Nie przypuszczam, żeby pióro było szczególnie wybredne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Ta przypadłość dotyczy może tylko mojego pióra, po prostu nie toleruje pelikana 4001 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Ja mam pióro Kaweco Sport i bardzo je chwale,[...] Pióro najlepiej współpracuje z atramentem firmowym[...] A skąd taki wniosek? Nie odnotowałem trudności z innymi atramentami niż Kaweco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted January 18, 2014 Author Report Share Posted January 18, 2014 Kaweco - FC : 4:0 Jakieś dalsze sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Przy użyciu innego atramentu pióro zaczęło drapać, przerywać myślałam, że to jest spowodowane zmianą atramentu może jego gęstości. Ale dobra mogę się mylić, dzięki za sprostowanie. Zajmijmy się lepiej odpowiedzią na pytanie reflex 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted January 18, 2014 Author Report Share Posted January 18, 2014 O to, to... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 @reflex, jeżeli nie będą drażnić Cię rysy na korpusie (mnie to boli, dlatego nadal nie mam tego pióra), w dodatku piórko piszące w męskiej dłoni jedynie ze skuwką założoną na korpus...? dla mnie FC Basic, długie naboje jakiejkolwiek firmy pasują, chyba mojemu nawtykałam Pelikanowe i ani piśnie, że mu coś nie tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Dowiedziałem się, przebywając na tym forum, że niektórzy moga pisać bez skuwki na korpusie. Ja, żadnym piórem nie mogę pisać bez nasadki. Dlatego też nie kupuję pewnych modeli, np. Eversharpa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eta Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Dowiedziałem się, przebywając na tym forum, że niektórzy moga pisać bez skuwki na korpusie. Ja, żadnym piórem nie mogę pisać bez nasadki. Dlatego też nie kupuję pewnych modeli, np. Eversharpa. Jako użytkownik Kaweco Sport muszę powiedzieć, że pióro to jest świetne, do krótkich notatek, na przykład na spotkaniach, zapisywania uwag w notesie, itp. Natomiast do dłuższych elaboratów, nie lubię go używać, dłoń szybciej się męczy. Lepsze jest pióro ciut większe, ja używam Pilota MR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted February 14, 2014 Author Report Share Posted February 14, 2014 Witajcie, I tak oto nadeszły Walentynki. Wyboru za mnie dokonała . Moje pierwsze wrażenie? Zachwyt Piórko znacznie lepiej się prezentuje w realu niż na zdjęciach. Fakt jest dość masywne, ale bez przesady. Leży za to pewnie w ręku. Sprawia wrażenie ciepłego, pewnie za sprawą materiałów z którego je wykonano. Stalówka pięknie się prezentuje. Jest duża, taka jaką lubie - w rozmiarze F. Kawał fajnego piórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 no tak, babska logika, 4:0 dla Kaweco, to wybiorę F-C Basic, żeby była niespodzianka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Za to teraz Kaweco sam sobie kupi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted February 14, 2014 Author Report Share Posted February 14, 2014 O to, to Potwierdzam że na kupno Kaweco nie mam co liczyć. Sam se sprawie...a co! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heldan Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 reflex1, dostałem wczoraj F-C od mojej ukochanej. Pióro jest świetne. Dobrze nasze panie wybrały. Rzeczywiście dużo lepiej się prezentuje niż w internecie. Pisze niezwykle gładko i ma wygodną sekcję - dobrze się trzyma. Nie ma też problemu z atramentem. Zalałem je czymś co przed laty kupiłem gdzieś w tesco (nie dostałem konwertera i wziąłem naboje, które rozbijały się gdzieś w szufladzie) i pisze świetnie. No i ta stalówka - dla mnie genialna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Zazdraszczam Wam. Sam będę musiał sobie takiego sprawić, jest świetny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reflex1 Posted February 14, 2014 Author Report Share Posted February 14, 2014 reflex1, dostałem wczoraj F-C od mojej ukochanej. Pióro jest świetne. Dobrze nasze panie wybrały. Rzeczywiście dużo lepiej się prezentuje niż w internecie. Pisze niezwykle gładko i ma wygodną sekcję - dobrze się trzyma. Nie ma też problemu z atramentem. Zalałem je czymś co przed laty kupiłem gdzieś w tesco (nie dostałem konwertera i wziąłem naboje, które rozbijały się gdzieś w szufladzie) i pisze świetnie. No i ta stalówka - dla mnie genialna. Ciekawy zbieg okoliczności... Ale cieszę się Twoim szczęściem co najmniej tak samo jak swoim własnym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Jaka jest różnica między Faber Castell Basic a loom piano? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Wielkość, inna sekcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Czyli te Pióra są identyczne tylko różnią się wyglądem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Stalówki identyczne, więc…tak, wrażenia z pisania będą identyczne No, Loom jest lżejszy od Basic-a, co też ma niebagatelne znaczenie. Mam Basica, ale ciut męczy rękę przy dłuższym pisaniu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts