visvamitra Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Próbkę Voorhut Violet zassałem od Akszugora. Danke. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: SKAN: KLEKS: Mój program graficzny widzi ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Akkerman Kolor: Voorhut Violet Opakowanie: butelka o pojemności 150 ml Cena: ok. 80 PLN. Atrament trzeba sprowadzać z Holandii, co generuje dodatkowe koszty. Nasycenie: umiarkowane Przepływ: dobry Cieniowanie: przyjemne dla oka, umiarkowane Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki Przebijanie: przebija na słabej jakości papierze Strzępienie: praktycznie nie strzępi, na papierze Mondi trochę rozchodzi się na boki. Trochę. Wysychanie: >10 sekund MOJA OCENA: z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze MONDI 2. Na papierze OXFORD PORÓWNANIE Z INNYMI ATRAMENTAMI: VOORHUT VIOLET: R&K SCABIOSA: DIAMINE DAMSON: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 (edited) bardzo mi przypadł do gustu Damson, mam obecnie 4 pióra z fioletami i nie wiem, który ładniejszy pojemność i koszty chyba jednak na korzyść Diamine...? edit: oczywiście, ten fiolet jak najbardziej tak. Edited January 17, 2014 by Ann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 @Ann - najtaniej wyjdzie Rohrer & Klingner Ceny Akkermana i Diamine po przeliczeniu kosztów wysyłki są zbliżone. W Abernato Diamine 80 ml kosztuje 35 pln, przesyłka 11 PLN, czyli 46 PLN za 80 ml. Da to 0,57 / ml. Akkerman z kosztami wysyłki do Polski kosztował 93 PLN, co da ok. 0,62 PLN / ml. Na korzyść Akkermana przemawia butelka Mnie najbardziej podoba się z tej trójki Voorhut Violet. Damson wyszedł na kleksie doskonale, ale na piśmie jest lekko przygaszony. Butelkę Damson oddałem Wojciechowi, więc nie wrzucę skanu pisma, ale średnio podobał mi się w codziennym użyciu. Przyznam jednak, że na tym kleksie wypadł rewelacyjnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 dlatego dwa z trzech pokleksowanych atramentów mam aktualnie z piórach po czasie faktycznie przestaje być widoczna różnica między R&K a Diamine, natomiast po jeszcze dłuższym czasie widać ją ponownie, Scabiosa potrafi baaardzo ciemnieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Bardzo ładny kolorek. Żona się ucieszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts