Iux Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Nie mam pojęcia, czy w dobrym dziale umieszczam ten wątek. Nie podpinam się pod "jak wklejać zdjęcia", ponieważ jednak o co innego chodzi, nie pisze też w dziale "galerie" bo - jak mi się wydaje - kwestia jakości zdjęć umieszczanych na forum jest bardziej ogólna. Usiłuję napisać recenzję atramentu, czy raczej atramentów (porównuję Eclat de Saphire Herbina, Diamine Majestic Blue oraz Diamine Sapphire blue. Napstrykałem setki zdjęć dobrą lustrzanką cyfrową. Ale po przejrzeniu ich na monitorze nie mam odwagi ich tu wrzucić, bo... nie oddają kompletnie rzeczywistości. Obróbka? Zawsze wpłynie na kolor a w przypadku "naszych" atramentów to przecież niuanse decydują o wyborze... Kompletnie nie wiem co zrobić. Eclat de saphire wyszedł mi tak błękitny, że aż do przesady... (choć faktycznie jest bardzo "nasycony" to jednak nie tak, jak wyszedł na zdjęciu). Ja sobie z tym radzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Iux, Niestety kolory zależą nie tylko od lustrzanki, ale też od... monitora. Te same kolory będą inaczej wyglądały na moim i Twoim komputerze. ze już nawet nie wspomnę o sprzęcie mobilnym. Można dla porównania barw stosować pewien uniwersalny, znany odcień (np. Parker Blue Quink). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted December 6, 2011 Author Report Share Posted December 6, 2011 A co z bielą kartki?? Mnie wychodzi po prostu szara, jeśli wybielę graficznie to i kolor się zmieni. Widziałem zdjęcia innych i kompletnie nie rozumiem jak im to wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 A co z balansem bieli w trakcie wykonywania zdjęć? Pozmieniaj ustawienia, zmień temperaturę światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted December 6, 2011 Author Report Share Posted December 6, 2011 No dobra... idę na kurs fotografowania atramentów. Ehhh... na starość mi się zachciało... dzięki w każdym bądź razie za porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Kwestia składa się z wielu czynników. Kiedyś gdy w naszych domach gościły "szklanki" zamiast obecnych lcd i led'ów wszystko było ciut prostsze... teraz zawsze będzie pewne - ale... No właśnie, ale jak zauważył Ariel dobrym pomysłem wydaje się prowadzenie porównań z ogólnie znanymi atramentami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 To co, robimy wzornik atramentów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Myśl przednia zaiste! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted December 6, 2011 Author Report Share Posted December 6, 2011 Taaa.... tylko kto to sfotografuje A może skaner mi pomoże... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Jeśli chodzi o atramenty to moim skromnym zdaniem skaner jest lepszy niż zdjęcie. Znacznie lepiej oddaje to, co na papierze. Przy zdjęciach rodzaj światła, jego temperatura i natężenie zmienia bardzo dużo. Skaner jednak od tych uwarunkowań jest wolny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Do fotografowania atramentów najlepsze jest światło dzienne. Z racji tego, że mamy już późną porę roku, to ciężko je wykorzystać. Zawsze można spróbować pogrzebać w ustawieniach aparatów i poszukać temperatury barwowej 6500 K. Janykiel dobrze nam podpowiedział. Na moim skanerze mam tylko problem z turkusem, który zamienia się w zieleń. Myślę, że wzornik to bardzo dobry pomysł Może też formularz recenzji atramentów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Co do wzornika kolorów - fajny pomysł Formularzowi recenzji byłbym przeciwny, gdyż te luźne w formie są zwykle najlepsze. Jednakowoż ogólne punkty można by wskazać jako bardzo mile widziane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Czyli taki nieobowiązkowy formularz ze wskazaniem. Ja jestem za. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Też bym radziła popstrykać przy dobrym świetle dziennym, bez lampy błyskowej. Potrenować z balansem bieli, ale wiem, że to nie proste. Skan rzeczywiście jest dobrym pomysłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 mam wrażenie, ze mój skaner poszarza, odbarwia troche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rot&Baum Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Dopiero teraz dostrzegłem ten temat. Widzę, że nie jestem pierwszym, który widzi ten problem. Mam z tym do czynienia na co dzień, prowadząc duże studio graficzne w agencji reklamowej, o czym pisałem w moim temacie "Cała prawda o testach atramentów - a może być inaczej?" Tam właśnie zaproponowałem prostą procedurę 3 elementów. Wyższa szkoła jazdy to kalibracje, paski testowe Fogra itd. czyli wszystko to co jest bardzo kłopotliwe do spełnienia w warunkach domowych. Najważniejsze to umiejętne posługiwanie się swoim sprzętem, który bardzo często dużo może i to tylko my nie potrafimy z niego "wydusić pełnej mocy". Żeby nie było wątpliwości to myślę o aparatach! pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts