Ligia Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Cześć! Mam do was pytanie. Jako że zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas myśleć o prezentach. Chciałabym kupić Tacie prezent w postaci pióra. Z racji tego, że od pewnego czasu Tata mój zaczął interesowac sie językiem hebrajskim zastanawiam się czy istnieją pióra, którymi można pisać od prawej do lewej? Będę wdzięczna za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) Przydałoby sie pióro ze stalówką WA. Ma takie np. Pilot. Edited November 24, 2013 by adamon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) Wydaje mi się że większość nowych piór, o gładkiej (gładko piszącej) stalówce nie powinna sprawiać problemu z pismem od prawej do lewej. Można pomyśleć ewentualnie o stalówce dla leworęcznych. Oni wydają się mieć podobny problem co piszący "na odwrót" tzn "wbijają" stalówkę w papier. Chyba gdzieś czytałem że np stalówki lamy dla leworęcznych (LH) są mocniej wyokrąglone żeby ułatwić pisanie. Sam jest praworęczny i piszę od lewej do prawej więc to co piszę to trochę teoretyzowanie . Edited November 24, 2013 by Pilot Inspektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 ... i jakiś szybkoschnący atrament. piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) Wydaje mi się, że mogłoby mieć tutaj zastosowanie pióro ze stalówką lekko „zadartą do góry”, jak to jest na przykład u Sheaffer’a ze stalówką typu TRIUMPH. Na temat stalówek WA – Waverley oraz Triumph możesz przeczytać bardzo fajny tekst kolegi @MacKozinskiego tutaj. edit: aha i zapomniałbym, pozdrowienia dla Ursusa Ligio Edited November 24, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 może coś z tych skanów okaże się pomocne? herlitz czy manuscript mają w ofercie pióra i stalówki dla leworęcznych taki przykładowy zestaw manuscripta to coś 30-40 zł i trzy różne grubości linii. skany pochodzą z tej książki, też jest warta uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 moim zdaniem każdym piórem można pisać od lewej do prawej. od góry do dołu, od dołu do góry. a nawet w kosmosie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts