Alveryn Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 (edited) Kolejne z moich wtórnych odkryć - Sheaffer Balance. Ebay twierdzi, że coś takiego licytowałem. Dałem w sumie 25 funtów z jakimiś grosz... pensami. Nawet wystawiłem komentarz... Za dużo mam chyba ostatnio na głowie. System napełniania to uwielbiany i przeklinany zarazem plunger. Wygląda na sprawny. Na razie można pisać po napełnieniu kranówą. Korpus przezroczysty, w kolorze starego celuloidu (ciemnomiodowy), w czarne paski. Obie skuwki czarne. Stalówka to kultowy Feather Touch 5: sztywna i gładka. Piórko świetnie wyważone, lekkie, ale większe od moich dotychczasowych zdobyczy. Odrobinę tylko mniejsze od Balance II. Wymiary (mierzone pi razy oko linijką): 13,8 cm zamknięte, 11,8 cm od czubka stalówki do końca ślepej skuwki. Ja się chyba nie wyleczę z Sheafferów... Edited November 27, 2011 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Sprawny planger? Ale miałeś fart! A samo pióro - rewelacyjne. Ten celuloid, ta stonowana elegancja... Współczesne, "podrabiane" Balances jakoś do mnie nie przemawiają. Vintage rulez! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 27, 2011 Author Report Share Posted November 27, 2011 Sądząc z pracy uszczelki, była wymieniana. Pewnie za jakiś czas otworzę pióro i dosztukuję własną z kawałka silikonu. Ale na razie cieszę się, że w ogóle ciągnie atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 ....Ja się chyba nie wyleczę z Sheafferów... Fajna choroba, popieram No i fajne piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Jeszcze mi tylko sheafferoidizy brakowało... Bardzo lubię Balances i to całkowicie wystarczy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Thay, popracujemy nad Tobą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Znajdzie się jeszcze kilka "wyrobów regionalnych" z Fort Madison Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 A już zapewne w Twoich walizkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 1, 2011 Author Report Share Posted December 1, 2011 Nie, jeszcze nie w walizkach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts