visvamitra Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Bleu Bosphore w ogóle mi się nie podoba. Odlałem sobie porcję od Rittela i po cichu liczyłem na to, że będę żałował, że go nie zamówiłem (wówczas trzeba byłoby zosrganizować kolejne zamówienie, pofolgować trochę swojej ciekawości). Niestety Bosphore okazał się jednym z najbrzydszych atramentów wśród tych, które miałem do tej pory okazję używać. Jest nijaki. Być może przypadnie do gustu miłośnikom szarości? Bo mnie na pewno nie. Na początek zamieszczę próbkę BLEU BOSPHORE na chłonnym pergaminie: Mój program graficzny kolor identyfikuje tak (na papierze oxford, na kalendarzu Bosphore jest szary, niebieski ledwo się zaznacza): INFORMACJE / PARAMETRY Producent: L'Artisan Pastellier Kolor: Bleu Bosphore Opakowanie: saszetka o pojemności 50 ml, szklany kałamarz 40 ml Cena: 4 euro za saszetkę, 6 euro za kałamarz Nasycenie: silne Przepływ: dobry Cieniowanie: silne i brzydkie Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie osadza się na stalówce Wpełzanie na stalówkę: brak Rozruch: natychmiastowy Przebijanie: trohę Strzępienie: minimalne na papierze MONDI (którego nie polecam, ale który muszę zużyć, bo kupiłem całą ryzę) Wysychanie: długie Inne: jak dla mnie - dno, jest to obok Onyxu od Diamine najbrzydszy atrament, jakiego używałem. SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. Na papierze Oxford 90 g 3. Na papierze PIGNA (zeszycik Monocrome): 4. W kalendarzu wyprodukowanym przez LEB Model: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 I bardzo ładny. Nie znasz się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 (edited) Żeby był granatowy trzeba chyba pisać naprawdę mokrym piórem, u mnie jest szary od samego początku. Niebieskiego w ogóle w tym nie widzę, ale jako szary sprawdza się przyzwoicie. Na skanie z colorcopy może jeszcze trochę niebieskiego się w nim pokazuje, ale u siebie nigdzie go nie zaobserwowałem. Na skanach producenta wyglądał zdecydowanie inaczej :/ Nawiasem mówiąc Bleu Mediterranee też jest dosyć daleko od tego, co widać powyżej. Edited November 8, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 9, 2013 Author Report Share Posted November 9, 2013 (edited) To prawda, kolory na żywo wyglądają inaczerj, ale ja jestem ze swoich siedmiu zadowolony Patrząc na skany producenta strzeliłbym, że Bleu Bosphore, które do ciebie dotarło bliżej do Bleu Byzance - może się pomylili? Edited November 9, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Szaro-fioletowy kolor, bardzo ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts