Owczar84 Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Witam wszystkich. W związku z nie uzyskaniem odpowiedzi w internecie zwracam się do was o prośbę pomocy. Otóż poszukuję informacji na temat pióra które jest na zdjęciu. Przepraszam za złą jakość zdjęcia. Na naklejce z pudełka jest napisane "ZSKN ZAVODY S.K. NEUMANNA NRNOV". Z góry dzięki za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Sądząc po zdjęciach, jesteś właścicielem pięknego czeskiego Centropena. Gratulacje . Stalówka ma jakieś oznaczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 Jesteś w stanie coś więcej powiedzieć mi na temat tego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Dopóki nie podasz większej ilości danych, niestety nie. Zdjęcie jest bardzo słabej jakości i nadal nie wiemy, co jest napisane na stalówce. Zwróć uwagę na możliwe oznaczenia na skuwce i klipsie. Jeżeli to Centropen, to opakowanie zdaje się pochodzić od innego modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 Niestety nie mam żadnych informacji na temat tego pióra. Przejrzałem całe pióro i nigdzie indziej nie ma napisu niż na naklejce na pudełku. Dodaje nowe zdjęcia w lepszej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Na ostatnim zdjęciu udało Ci się zdemontować korpus. Próbowałeś odkręcić/zdjąć drugi element - skuwkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 He he dobra mój błąd. Skuwka była tak mocno wsadzona, że nie chciałem zepsuć i ciągnąć na siłę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 Na stalówce jest napisane "Centropen 32" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Prostota systemu napełniania mnie urzekła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 miałem kiedyś centropena, ale w nim po odkręceniu korpusu oczom ukazywał się elegancki mechanizm tłokowy ze śrubą. znaczy śruby nie było widać, ale wiecie w czym rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Potwierdziło się to co przypuszczałem. Centropen, którego jesteś posiadaczem znajduje się w oryginalnym pudełku i powinien mieć stalową stalówkę. O historii marki możesz przeczytać tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/202-historia-firmy-centropen/ Centropen miał kilka ciekawych modeli. Poniżej 10014: Centropen 10014 Centropen 10014 Centropen 10014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 (edited) Jak otworzyłem skuwkę to znalazłem tą historię i przeczytałem. A wiecie coś na temat w którym roku ten model został wyprodukowany, ewentualna cena, itd? Edited November 8, 2013 by Owczar84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 (edited) Można ten model kupić na czeskim Aukro (to samo co nasz Allegro). Pojawia się i to nawet "często czasami". Najprawopodobniej to lata pięćdziesiąte i później. Całość kompletu to pióro długopis i mini długopis. Numery podane na stalówce to jej wielkość. Na zdjęciu czerwonego pióra jest numer 42. Edited November 8, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar84 Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 Dzięki wszystkim, za wszystkie udzielone informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts