rbit9n Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 . . . . . . . . . . . . . . . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 mam podobny kształt stalówki w Senatorze, ale tylko podobny, daleko mu do złotej... Diplomat nie jest drobny, ale przy tym piórze wygląda jak mikrus jakiś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 dlaczego ja wciąż widzę swastyki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 7, 2013 Author Report Share Posted November 7, 2013 jesteś przerważliwiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Akurat nie mam nic przeciw temu symbolowi, oby nie był wykonany w "wersji niemieckiej" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Akurat nie mam nic przeciw temu symbolowi, oby nie był wykonany w "wersji niemieckiej" Te u rbita są w 'złą stronę', więc wszystko jest w porządku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 (edited) Te u rbita są w 'złą stronę', więc wszystko jest w porządku znaczy tak, buddyjska i góralska kręcą się w prawo, hitlerowska w lewo, ale! co ważne jest obrócona pod kątem 45*. kiedyś chyba czytałem, dlaczego tak, ale teraz nie pomnę. http://www.shorpy.com/node/5438 aczkolwiek zawsze można powiedzieć, że chodziło o Indian Hopi. Edited November 8, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Dwa lata temu w Muzeum Archeologii w Warszawie była wystawa gdzie swastyki były eksponowane na wystawie. Były to oczywiście wykopki ze średniowiecza, m.in. takie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Pióro, jak pióro, ale "ssak" dziwaczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 (edited) Pióro, jak pióro, ale "ssak" dziwaczny jak możesz tak mówić? to jest północnokoreańskie pióro z lat 70. -80. z dwunastokaratową stalówką. nie złoconą, ale całkowicie złotą. dla mnie to pewne zaskoczenie, jak by nie patrzeć. a co do ssaka, to zawsze miałem z nim problemy (pisałem czasem tym piórem w podstawówce). a to nie dało się do końca napełnić, a to lało. ogólnie makabra. myślałem nawet przez długi czas, że było pęknięte, tj. nieszczelne, bo zbiorniczek jest pęknięty, ale szczelny. dopiero po zarejestrowaniu się na tut. forum postanowiłem rozkręcić pióro, aby je przeczyścić. okazało się, że rurka powietrzna ma tylko półtora centymetra długości, przez co miałem wyżej opisane problemy. na szczęście pasowała rurka od herba 330 i teraz można normalnie korzystać z pióra. no! skrzydełka zlatki są nieco zwichrowane i lekko drapią, ale poza tym jest w porządku. no! gumka zaczyna się kleić i spada z rurki, a nie wiem skąd taką wytrzasnąć, bo najczęściej widuje przejrzyste na aukcjach, ale pewnie źle szukam. Dwa lata temu w Muzeum Archeologii w Warszawie była wystawa gdzie swastyki były eksponowane na wystawie. Były to oczywiście wykopki ze średniowiecza, m.in. takie: [---] e tam, Średniowiecza: Edited November 12, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Czy mógłbyś zrobić zbliżenie tego ssaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 Czy mógłbyś zrobić zbliżenie tego ssaka? oczywiście, zrobię ale jutro, albo pojutrze. aha, w całości czy w aerozolu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 oczywiście, zrobię ale jutro, albo pojutrze. aha, w całości czy w aerozolu? Spoko, jak bedziesz miał czas i ochotę a aerozolu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 13, 2013 Author Report Share Posted November 13, 2013 (edited) Spoko, jak bedziesz miał czas i ochotę duch ochoczy, ale ciało słabe. a aerozolu?aerozol – odmiana gazozolu, układ koloidalny, w którym ośrodkiem rozpraszającym jest powietrze, a cząstkami koloidalnymi są części składowe pióra. przykład: sprzedam obiektyw helios 44m-4 2/58 w aerozolu. Edited November 13, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 niech będzie i tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 (edited) dlaczego ja wciąż widzę swastyki? Nerwica natręctw? Z piórozą to zabójcza para Edited November 14, 2013 by MrSteelNib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Nerwica natręctw? Z piórozą to zabójcza para Bogowie, jaka ładna naza choroby. Wiedziałem, że coś mi dolega, ale nie potrafiłem nazwać... Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 ten ssak to taki bulb filler. ostatnio kupiłem inny model tej firmy, i tam jest już "typowy chiński" system aerometryczny. niestetyty tamten nie ma gumki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 I właśnie on mnie strasznie zaintrygował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 (edited) ok, here we go again, jak to śpiewał Jesse Michaels z zespołu operation ivy: chollima brand, zamknięta. chollima brand, otwarta chollima brand, otwarta i odkręcona chollima brand, zbliżenie na zbiornik atramentu chollima brand, aerosol grey machine od góry, wiadomo, skuwka wykonana z amelinium, pomalowana na złoto, musieli mieć dobrą farbę, wiadomo wszak, że to je amelinium, tego nie pomaluje; niżej, zbiorniczek z gumką i uszczelka z miękkiego plastiku; gumka na mokro (tj. po nabraniu atramentu potrafi zejść ze zbiorniczka, na sucho jako tako siedzi i trzyma się mocno, jak Chińczyki w latach 1899 - 1901); jeszcze niżej, spływak z rurką z jednej i zlatką 12K z drugiej; a troszku niżej jeszcze osadka; na samym dole beczka, z klejnocikiem, a jakże ameliniowym, ale pomalowanym na złoto. chollima brand, zbiorniczek z gumką z jednej i uszczelką z drugiej. chollima brand, zbiorniczek, rurka i kawałek spływaka. jak wspominałem w oryginale (?) rurka miała jakieś 2 - 2,5cm długości co powodowało, że pióro ciężko było napełnić, a jak już się napełniło, to lało jak wtryski w golfiku. rurkę wymieniłem na standardową z herb'a 330, ogólnie poprawiło to własności napełniająco - pisarskie, aczkolwiek nie wiem czy rurka nie jest zbyt długa, bo ciężko jest pióro wypłukać przy zmianie atramentu, a nie wiem jak długa powinna być faktycznie. teraz sięga aż do gumki. chollima brand, zbiorniczek z założonym spływakiem, nic nie widać. chollima brand, zlatka 12K, grubość EF/F, nieco zwichrowana, przez co drapie, ale mimo że drapie pisze się nią dość łacno. dziękuję za uwagę i pozdrawiam p. Edited November 14, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Dzięki za zdjęcia - teraz widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 cała przyjemność po mojej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Ile to mieści atramentu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 Ile to mieści atramentu? ej, pytanie typu: kto ma większego. nie wiem. podejrzewam około 1-1,5ml, ścianki rurki są dość grube, także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 ej, pytanie typu: kto ma większego. nie wiem. podejrzewam około 1-1,5ml, ścianki rurki są dość grube, także tego. no dobra, poprawileś mi nastrój na całe popołudnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts