Vespi Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Poszukuję jakiegoś nie drogiego piórka, dostępnego "od zaraz", czyli coś dostępnego, najchętniej, w sklepach; ewentualnie w sieci. Pióro ma pracować jako zakreślaczo-pokreślaczo-poprawiaczo-skreślacz , czyli pisać będzie nie wiele. Bardziej mi zależy, aby w miarę gładko startowało. Marzy mi się piórko napełniane tłoczkiem w cenie 30 złotych polskich. Dotychczas w tej roli miałem Hero 360, ale chciałbym czegoś innego. Edited November 6, 2013 by Thay na prośbę Autora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Tłoczkiem, czyli wbudowany tłok jak w Pelikanach czy po prostu konwerter zamiast nabojów? Jeśli to drugie to celuj w któregoś Baoera lub Jinhao. Lub Pilot Plumix, ale będzie problem z dokupieniem do niego konwertera tak, żeby zmieścić się w budżecie. Za to możesz w nim mieć szeroką, zakreślaczową stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Jinhao 11 z tłoczkiem, na stronie Arisa za 29 chyba złotych, startuje zawsze, pisze dość mokro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Najchętniej piston filler, bez konwertera. Byle by nie było by to rozwiązanie typu ink bladder (pompka pęcherzykowa? - nie mam pojęcia jak to się nazywa), jakoś zawsze mam problem z ich obsługą. Jednak w tym budżecie, nie ma co wybrzydzać. Budżet możemy założyć, że jest delikatnie elastyczny Ann, jeśli te Jinhao 11 pisze w połowie, tak jak wygląda to będzie strzałem w 10. Edited November 6, 2013 by Vespi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Najchętniej piston filler, bez konwertera. Byle by nie było by to rozwiązanie typu ind bladder (pompka pęcherzykowa? - nie mam pojęcia jak to się nazywa), jakoś zawsze mam problem z ich obsługą. Jednak w tym budżecie, nie ma co wybrzydzać. Budżet możemy założyć, że jest delikatnie elastyczny W tej cenie nie masz wielkiego wyboru wśród piston fillerów - Reform 1745 lub indyjskie wynalazki. A to i tak przekroczy budżet, jeśli doliczyć koszt przesyłki. Jeśli chodzi o mechanizm w Hero 360 to niekoniecznie problem lezał po Twojej stronie - po prostu w jednym chińczyku działa dobrze i napełnia się prawie cała gumka, a w innym możesz próbować ile się da i nie napełnisz nawet do połowy. Loteria. Edited November 6, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Budżet zmusza albo do polowania na niebywałe okazje (kupiłem kiedyś Pelikana M150 za bodaj 7 euro), albo rezygnacji z tego systemu napełniania. W drugim przypadku przed Tobą duży wybór produkcji z Chin. Swoją drogą - na allegro chyba właśnie "wisi" wspomniany wyżej Reform. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Janykiel to tylko gratulować tego Pelikana. Ja swoją drogą swojego M150 dostałem od brata, który stwierdził dając mi je że ma "jakieś tam pióro, którego nawet nigdy nie używał i czy nie chce go przygarnąć", byłem trochę zdziwiony widząc logo Pelikana Rittel, problem w tym, że mam 4 chińskie piórzyska z tym gumkowym systemem napełniania i z każdym mam problem. Napełniam je ledwie w ok. 35-40%. Więc albo po prostu mam antytalent do tego typu napełniania, albo wyjątkowego pecha. W sumie nie pomyślałem o Reformie, dzięki. Rozważę i to. Edited November 6, 2013 by Vespi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Przewinęło mi się przez ręce kilkanaście egzemplarzy gumkowych chińczyków, do pełna dawały się napełnić trzy z nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Mogę odsprzedać Reforma jeśli chcesz. Napisz PW to się dogadamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 aaa, że tłoczek znaczy się, jak Pelikan dobra, dotarło. Jinhao ma wymiennie tłoczek/naboje, ale i tak jest warte uwagi, Reform lepiej spełnia podane wymagania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Z Hindusów ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Servex 962, stalówka jak nie indyjska (gładko pisząca EF/F relatywnie dobra jakość wykonania). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Muszę powiedzieć, że (pewnie niesłusznie) nie jestem przekonany co do indyjskiej myśli piórotwórczej. Widzi mi się kolorowe, obwieszone złotem pióro o zapachu curry zaraz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Żeby te pióra miały zapach curry albo indyjskiej Bhut Jolokii. Akurat polecany model wygląda w miarę normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Ostatnio kupowaliśmy grupowo reforma 1745 i cena wyszła coś na poziomie 4-5 EUR za sztukę. Zgadzam się z @piterem22, że to piórko byłoby chyba najbardziej 'akuratne' . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts