eta Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 (edited) Producent: Kaweco Model: Sport ICE Orange Wykonanie: przezroczyste tworzywo sztuczne; bezbarwne/pomarańczowe Stalówka: stal nierdzewna, rozmiar F System napełniania: naboje international krótkie, moZliwy konwerter Użyty atrament: Pelikan, Konigsblau, przy użyciu strzykawki Wymiary: zamknięte - 10,7 cm; otwarte - 10,2 cm; z nałożoną skuwką - 13,3 cm Waga: bez skuwki - 6g; ze skuwką - 10,5 g Cena: około 80 zł (sklep Stalówka) do porównania: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3683-kaweco-sport-classic/?hl=kaweco http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?showtopic=619 Wrażenia: Mówiąc "pióro wieczne" oczekujemy czegoś nobliwego, dystyngowanego. A to pióro, a nawet piórko jest czymś odmiennym. Jest śliczne, a mimo plastikowej transparentności nie jest tandetne. Biorąc je do ręki czułem, że mimo mikrej wagi nie jest to byle co. Pisze się nim lekko, stalówka podaje dobrze atrament, przesuwa się z lekkim szumem, nie zasycha mimo odłożenia na chwilę albo na dni kilka. Czasem tylko gdy szybko kreślę dłuższe linie, takie jak podkreślenie, albo podwójne "f" w słowie "Gryffindor", w końcówce kreska jest cieńsza. Stalówka lekko poddaje się naciskowi ale nie wpływa to na grubość linii. Skuwka jest graniasta, co zapobiega toczeniu się pióra gdy się je odłoży, zostaje tam gdzie je położyłem. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na jak długo starczy atramentu, gdyż nie piszę bardzo dużo, tylko krótkie notatki w pracy. Rittel zrobił podobnego pióra eyedropper, myślę, że to pióro z racji transparentności prezentowałoby się rewelacyjnie. Galeria: widok ogólny otwarte, tak pisze najczęściej, w okolicy puzzla widać otarcia spowodowane skuwką stalówka, profil, półprofil i en face skuwka, od frontu całość, raz jeszcze, wraz z pojemnikiem do przenoszenia, który zrobiłem, by móc je nosić w kieszeni kurtki, albo w zasobniku EDC test pisania, czyli moje bazgroły Dziękuję za uwagę i czekam na słowa krytyki. Nad swoim pismem pracuję, i może będzie lepiej. Edited November 1, 2013 by eta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 Dzięki za recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 Przy próbie otworzenia zdjęcia: > You do not have permission to view this image Liczyłem że na transparentnym korpusie zarysowania od skuwki będą mniej widoczne niż na czarnym, niestety widać je nawet tutaj na miniaturce - szkoda. Wygląd ICE Sporta jako eyedroppera ponoć trochę psuje sekcja wchodząca do korpusu - przeszkadzało to Stephenowi Brownowi. Ale i tak bym je zalał Świetny pomysł na pojemnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eta Posted November 7, 2013 Author Report Share Posted November 7, 2013 Liczyłem że na transparentnym korpusie zarysowania od skuwki będą mniej widoczne niż na czarnym, niestety widać je nawet tutaj na miniaturce - szkoda. Niestety to prawda, zarysowania są wyraźne, ale nie jest to pióro do eleganckiego wyglądania. Pewnym nadużyciem byłoby nazwanie go wołem roboczym, to prędzej osiołek, albo kucyk, z tych który poczciwy Butterbur wynajmował w swojej gospodzie w Bree Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Pierwsze pióro z próbówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Pierwsze pióro z próbówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Po czesku "pirvni pero ze skumavky" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Pojemniczek czadowy Po czesku "pirvni pero ze skumavky" Kerad, rozwaliłeś mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Pojemniczek czadowy Kerad, rozwaliłeś mnie No czemu, żona mi tak powiedziała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 No czemu, żona mi tak powiedziała No to zasłużyła na buraki, ups buraky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 A burak to cervena repa (czerwena rzepa) a buraky to jakieś tam orzeszki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 A burak to cervena repa (czerwena rzepa) a buraky to jakieś tam orzeszki. Dlatego ...ups buraky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Czeski z perspektywy Polaka jest przepiękny, aż trudno się przy nim smucić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Czeski z perspektywy Polaka jest przepiękny, aż trudno się przy nim smucić. natomiast język polski z czeskiej perspektywy jest smutny i poważny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eta Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 natomiast język polski z czeskiej perspektywy jest smutny i poważny. Nie radzę informować czeskiej policji, zwłaszcz płci odmiennej, że się czegoś szuka. może być groźne dla zdrowia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 e, jak powiesz policjantowi, że szukasz drogi, to możesz order (z kartofla) dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Czeski z perspektywy Polaka jest przepiękny, aż trudno się przy nim smucić. zgadzam sie całkowicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 zgadzam sie całkowicie A słowacki nie jest bardziej śmieszny? Wg mnie - jak tam byłem - wydał się mi takim... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 A słowacki nie jest bardziej śmieszny? Wg mnie - jak tam byłem - wydał się mi takim... Ale Słowacja za to jest okropna, a w hotelach udają, że nie znają angielskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Ale Słowacja za to jest okropna, a w hotelach udają, że nie znają angielskiego. jest gorzej, w Bratysławie nie mówią po słowacku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 jest gorzej, w Bratysławie nie mówią po słowacku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Phi, a na Węgrzech jak mówią Ale po winie pojawia się już wspólny język. Sprawdziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 sam osobiście słyszałem. cztery razy musiałem prosić o powtórzenie, zanim coś zrozumiałem. z góralami z północy natomiast zawsze się dogadywałem. w Koszycach też nie było problemu. Phi, a na Węgrzech jak mówią Ale po winie pojawia się już wspólny język. Sprawdziłem. w Peszcie kierowca tamtejszego mpk w kolejce opowiadał mi kawał. przez grzeczność się śmiałem. a może od śmierdzących Lengyel'i mi zwymyślał? nieważne, było minęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eta Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 (edited) A tak wygląda pióro po prawie roku użytkowania Srebrny napis prawie zupełnie starty, a na korpusie pióra zmatowiony pasek. Pasek co mnie zdziwiło trochę pozostawiła skuwka w czasie pozostawania w stanie spoczynku, pisanie ze skuwką nie pozostawiło żadnych widocznych śladów. Skuwka zresztą jest też zmatowiona od środka. Ale pióro wciąż pisze rewelacyjnie i nie jest już "landrynkowe" PS. przepraszam za jakość zdjęć, ale są robione telefonem. Edited September 26, 2014 by eta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 (edited) >You do not have permission to view this image przy próbie kliknięcia zdjęcia żeby je powiększyć Edited September 26, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts