Iux Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 (nie pomyliłem forów i mnie raczej to nie grozi ;-) Tak po przeczytaniu wątku o jinhao pomyślałem o swoim kilkumiesięcznym ukierunkowaniu na chudziznę. Po prostu coraz bardziej kręci mnie (zazwyczaj pisałem M, F ale Parkera więc dość grubo) cienka kreska. Czy to jest taki "etap" w piórofilii i wszyscy tak mają, czy też objaw chorobowy? ;-) (w kierunku której firmy wobec tego patrzeć?) Marzy mi się jak najcieńsze pisanie... ups... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 W magazynie "Scriptura" wyczytalam ze kazde panstwo ma charakterystyczne pismo i do tego dobrany rozmiar stalowki. Sama jestem zwoleniczka anoreksji dlaczego chyba nie musze komentowac wystarczy zobaczyc dwa skany mojego pisma (robaczkowe i staraniejsze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Wydaje mi się, że dużo zależy to od tego, do czego ma nam służyć pióro. Wiele osób z nas pisze użytkowo jakieś notatki, prowadzi zeszyty itp., gdzie pismo chude i wyraźne wygląda dużo lepiej niż grube kulfony, które wyglądają jakby pisało je dziecko z podstawówki (przynajmniej ja mam takie wrażenie przeglądając zeszyty, w których pisałem różnymi piórami). Grube pismo pasuje chyba lepiej do podpisów i w sumie nie wiem czego jeszcze. Podsumowując to po prostu kwestia estetyki i prawdopodobnie większość lubi jak wszystko jest ładnie, zgrabnie i powabnie . Sam uwielbiam jak kreska jest chuda, ale wyraźna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Mnie osobiście od zawsze podobała się cienka kreska - nawet w podpisach jakoś mi nie przeszkadza a podpisuję sporo . Taką grubszą lubię w kaligrafii, w spacjalnie dedykowanym liście, w cieniowanej i ozdabianej dedykacji. Nie podpowiem czego szukać bo doświadczenie mam tu małe - mam Watermana Apostrophe z F i jest bardzo fajne - mój mąż ma ten sam model i jego Fka jest bardzo cieniutka. Chyba cieńsza niż moje drugie pióro - Pelikan M215 EF. Choć jestem z niego zadowolona. W drodze Pelikan 78G - mam nadzieję, że tam znajdę mega cieniznę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Łux Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Malwes, raczej się nie zawiedziesz mam Pilota 78G ze stalówką F, która kreśli linię cienką jak włos. Z początku aż mnie to przeraziło co poskutkowało odłożeniem go na 2 tygodnie, teraz jednak się do niego przekonałem także służy mi do zapisów matematycznych i w momentach gdzie trzeba zmieścić dużo liter na małej powierzchni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Malwes chyba chodziło Ci o Pilota 78G . Nie miej mi za złe, że tak się czepiam, po prostu tak już mam . Co do tego Pilota, to nie zawiedziesz się. Naprawdę cieniutkie pismo, pióro jest po prostu świetne. Mogłaś się pochwalić, że zamawiasz, to i ja bym się załapał, bo nie mam doświadczenia z zagranicznymi wysyłkami. Teraz mam ogromny dylemat. Swojego Pilota zepsułem i nie wiem, czy szukać innego pióra, stalówkę do Pilota, czy nowego pilota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Mi WM Perspective (F) pisze idealnie - mam drobne pismo. Jest w sam raz - jak to WM - cienki, ale bez przesady. Co prawda nie dysponuję żadnym Japończykiem, ale może coś w guście Sailora... jak twierdzą zacne umysły tego forum - cieńsze niż Europejskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antynomia Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Mogłaś się pochwalić, że zamawiasz, to i ja bym się załapał, bo nie mam doświadczenia z zagranicznymi wysyłkami. Widziałam, że na alle.gro pojawiło się ostatnio kilka egzemplarzy Pilota 78G F-ki. Wprawdzie sprzedający chcą za nie ok. 50zł, czyli trochę więcej niż na ebayu, ale można ominąć zakupy w Hongkongu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Wiem, że takie aukcje są, bo sam na jednej kupowałem. Jednak te 50zł to chyba lekka przesada. Chociaż pewnie podobna cena by była od forumowicza. W sumie to ciężka jest ta sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Tak mnie tym Pilotem podgrzaliście, że musiałem wejść na Allegro :-) Pewnie niebawem dotrze!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 3,48 Bierze Paypal za 1 USD Kpina jakaś z kursami (4,67 EUR; 5,42 GPB). Akutalnie mogę polecić stare Parkery 45 (koniecznie ze złotymi stalkami) przy pisaniu lekko jest tak suchotycznie i cienko, że nagle P78G robi się jakiś grubawy (a może trafiłem na specyficzny egzemplarz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antynomia Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Przy takim kursie USD różnica rzeczywiście nie jest wielka - najtańsze piloty są na ebayu za 9.99 USD, więc będzie ok. 35zł. Jeżeli mowa o chudzielcach, to ja się jeszcze zastanawiam nad Zenithem Omegą. Bardzo lubiłam te pióra, niestety rozłaziły się w tempie ekspresowym. Widziałam, że teraz wypuścili jakieś nowe, może poprawili jakość. Używał ktoś może? Wiem, że tanizna, ale ja lubię dziwactwa i wynalazki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Malwes chyba chodziło Ci o Pilota 78G . Nie miej mi za złe, że tak się czepiam, po prostu tak już mam . Co do tego Pilota, to nie zawiedziesz się. Naprawdę cieniutkie pismo, pióro jest po prostu świetne. Mogłaś się pochwalić, że zamawiasz, to i ja bym się załapał, bo nie mam doświadczenia z zagranicznymi wysyłkami. Teraz mam ogromny dylemat. Swojego Pilota zepsułem i nie wiem, czy szukać innego pióra, stalówkę do Pilota, czy nowego pilota. Oczywiście, że o Pilota . Nie mam za złe. Nie pochwaliłam się, bo zamiawialiśmy grupowo z naszego polskiego allegro dla dzieci w szkole, więc nie ma tu zagranicznej transakcji. Sprzedawcy często ostatnio wystawiają Piloty. 46zł za sztukę zapłaciliśmy i czekamy na dostawę. Poza tym zgarnęliśmy hurtem dla dzieci wszystkie sztuki u tego sprzedawcy . Te 46zł za sztukę to nie jest mało, ale też da się przełknąć. Zwłaszcza, że w sklepie Pelikan Pelikano Junior kosztuje cennikowo prawie 60zł (38zł na Allegro) a ja go szczerze nie lubię. Ma stalówkę A, zalewa dzieciom kartki. Chyba, że trafiliśmy na jakiegoś felernego sprzedawę albo felerne modele (wszystkie jakie kupiliśmy nie startowały, "stękały" a potem "zalewały"). Pilot oczywiście oficjalnie do rączek mojego dziecka na razie nie pójdzie. Dam mu BIC Easy Click i jak zobaczę, że już mu dobrze idzie, to może w przyszłości dostanie. Sama na razie wzięłam jedną sztukę dla siebie. Jak przyjdą wrzucę fotki, pokażę próbki pisma i albo polecę sprzedawcę na Allegro albo nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 @antynomia: Przed weekendem kupiłem Zenitha Omegę, jednak nie wiem z jakiego okresu produkcji pochodzi. Cienkie pismo to nie jest, jeśli porówna się je do Pilota. Z innymi piórami straciłem już rozeznanie, ale mogę określić je jako takie troszkę poniżej M. Mam nadzieję, że szybko się nie posypie. @malwes i lux: Pilota raczej na pewno żałować nie będziecie, jednak nie oceniajcie ich z pierwszego wrażenia. Wiele z nich ma to do siebie, że muszą trochę odleżeć z nabojem w środku. Czytałem na zagranicznych forach i sprawdziłem na sobie i wyszło na to, że potrzebuje przeleżeć lub zostać przepłukanym. Wtedy nie pisze sucho, a po prostu idealnie. @malwes: Co to za szkoła, która zachęca dzieci do pisania piórem? Chciałbym do takiej trafić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Jak przyjdą wrzucę fotki, pokażę próbki pisma i albo polecę sprzedawcę na Allegro albo nie Możesz też polecić (lub nie...) tego sprzedawcę na naszym forum, w odpowiednim temacie. Mogłabyś opowiedzieć coś więcej o tym zamawianiu piór dla dzieci w szkole? Piszą piórami?!? Z czyjej inicjatywy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Wiele z nich ma to do siebie, że muszą trochę odleżeć z nabojem w środku. Czytałem na zagranicznych forach i sprawdziłem na sobie i wyszło na to, że potrzebuje przeleżeć lub zostać przepłukanym. Ha, to "przeleżeć" mnie fascynuje... naprawdę ot takie leżenie z nabojem w środku może mieć znaczenie? Nie do końca rozumiem na czym polega "działanie" atramentu w takim piórze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 @malwes: Co to za szkoła, która zachęca dzieci do pisania piórem? Malwes, przyłączam się do pytania DomeNa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 @lux: Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, jednak sam to zauważyłem. Po włożeniu naboju i postawieniu pierwszej kreski byłem trochę zawiedziony, że pióro pisze bardzo sucho i nawet przerywa. Później jeszcze chwilę nim popisałem i odstawiłem na noc, a na drugi dzień pisało już znacznie lepiej. Może to tylko moje przypuszczenia i nie mają potwierdzenia w rzeczywistości . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Oki, nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam aż sam to sprawdzę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 EF-ka EF-ce nierówna. Ja najbardziej lubię flaksujące. Tak do BB. Nawet mam takie jedna piórko. Tropen Ambasador, lata 60. Niesamowity! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Thay, naprawdę niesamowity, może jakieś zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 (edited) Malwes, przyłączam się do pytania DomeNa Szkoła Podstawowa przy ul. Karolkowej 49 w W-wie, nazywa się po prostu "Karolkowa49". Dzieciaki mają kaligrafię i muszą mieć pióra . Naromalnie w zeszytach piszą ołówkami, nie używają długopisów. My pisanie piórem przenieśliśmy na grunt domowy. Mam wrażenie, że do szkół wraca kaligrafia, ta szkoła nie jest jedyna . Edited November 24, 2011 by malwes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Świetna ta szkoła ! Przydałby się powrót kaligrafii, bo jak patrzę po znajomych to nie dość, że piszą łagodnie mówiąc "nieestetycznie" to też bardzo często błędnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Super! A więc jest nadzieja... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Już myślałem, że jestem jakoś nienormalnie skrzywiony w kierunku jak najcieńszej linii, a tu proszę Właśnie się zastanawiam nad dokupieniem sobie stalówki EF do Pelikana M215, ale coś mi się wydaje, że może być jeszcze lekko za gruba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts