visvamitra Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Jest to atrament, którego kolor bardzo mi odpowiada. Naturalnie zostanie jednym z bohaterów zestawienia zieleni, które przygotowuję. ZDJĘCIA OPAKOWANIA I BUTELKI: RECENZJA: Kiedy napełniłem tym atramentem Baoera 507 po raz pierwszy pomyślałem sobie „słabizna”. Ponieważ jednak miałem do wypisania dwumilimetrową próbkę, trochę nim popisałem. Patrzyłem na kartkę i zastanawiałem się „Co to w ogóle za kolor”. Oliwkowy? Zielony? Rozgotowanego zielonego groszku? Zastanawiałem się i pisałem a z każdym napisanym zdaniem coraz bardziej lubiłem ten kolor. Chiku-rin (co można przetłumaczyć jako bambusowy las) ma w sobie świeżość i spokój. Jest kolorem oryginalnym i nietypowym – kolorem ZEN. Kiedy wypisałem próbkę, nie wahałem się ani chwili, zamówiłem flaszkę. Obecnie jest to jeden z moich ulubionych kolorów. Chiku – rin charakteryzuje się wyśmienitym przepływem, ładnym cieniowaniem i otwartością na owocną współpracę z różnymi piórami. Odnoszę wrażenie, że atrament ten lepiej sprawdzi się w piórach piszących mokro, niż w suchych F-kach. Ale to już rzecz gustu. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pilot Kolor: Chiku-rin Opakowanie: szklana butelka o pojemności 50 ml Cena: Na polskich sklepowych półkach cena jest barbarzyńska i nieprzyzwoita - 140 PLN. Można jednak znaleźć atramenty Iroshizuku na eBayu i na Amazonie za ok. 60 % tej kwoty. Na Rakutenie chodzą po 40 PLN (ale trzeba doliczyć pokaźne koszty wysyłki). Osadzanie się na stalówce – brak Przebijanie - ledwo zauważalne Strzępienie – strzępi (coś za coś) Nasycenie – dobre Przepływ – bardzo dobry Cieniowanie – ciekawe Wysychanie – zależy od papieru, ale szybko nie będzie Inne: Uwielbiam ten kolor, choć z drugiej strony Alt-goldgrun ustępuje mu w nieznacznym stopniu a jest dziewięciokrotnie tańszy (uwzględniając oficjalne ceny na polskich sklepowych półkach)... SKANY (Pismo + cieniowanie): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Taka cebulka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 No właśnie nie wiadomo co, ale fajne to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 Zainteresowanym kupnem atramentów Iroshizuku polecam tego sprzedającego na amerykańskim Amazonie: http://www.amazon.com/gp/aag/main?ie=UTF8&asin=&isAmazonFulfilled=0&isCBA=&marketplaceID=ATVPDKIKX0DER&orderID=108-2626899-8978605&seller=A29TQJQ0UEXFK5 Za butelkę z przesyłką do Polski płaci się ok. 22 dolarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 9, 2014 Author Report Share Posted January 9, 2014 Na zdjęciu wygląda tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts