visvamitra Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Próbkę LAMY Green otrzymałem od użytkownika forum @Rittel. Niniejszym dziękuję za bezinteresowną pomoc i szybką reakcję RECENZJA: Próbkę tę otrzymałem od Rittela, za co bardzo mu dziękuję. Przyjrzyjmy się Lamy Green. Prawdę mówiąc pióra Lamy nigdy mnie jakoś szczególnie nie interesowały. W zasadzie podobają mi się dwa pióra: tytanowe Lamy Persona i czarne Lamy 2000 . Może kiedyś je sobie sprawię, ale pośpiechu nie ma. Z atramentami firmy tej w ogóle nie kojarzyłem. Lamy Persona: Źródło: http:www.stylophilesonline.comarchivejan0302tit.htm Co myślę o Lamy Green – hmmm, jest to całkiem przyzwoita zieleń. Nie zachwyca mnie, ale z drugiej strony jest atramentem o dobrym przepływie i subtelnym cieniowaniu. Atrament ten pozostawia zdecydowaną, czysta linię. Lubi się z większością papierów. Dla mnie jednak Lamy Green jest trochę za jasny, pozbawiony pazura albo głębi. Jest to dobra zieleń do zakreślenia, ale trochę brak jej charakteru i siły wyrazu, żeby dostać się do mojej czołówki J Lamy Green to wesoła i spokojna zieleń, skromna i prosta w wyrazie, ale nie nudna. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: LAMYKolor: GreenOpakowanie: szklana butelka o pojemności 50 ml albo naboje.Cena: ok. 30 PLN za 50 ml Źródło: http:www.inknouveau.com201103what-is-your-experience-with-lamy-inks.html Nasycenie: dobrePrzepływ: dobryCieniowanie: wyraźne w grubszej stalówce, raczej subtelne w cienkiej Jakość linii: wysoka, efekt powtarzalny na papierach różnej jakości Osadzanie się na stalówce – nie zauważyłem (ale atramentu uzywam krótko)Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłemRozruch: natychmiastowy, mokra linia od początkuPrzebijanie - ledwo zauważalneStrzępienie – śladowe, ale jednak.Wysychanie: nie jest źle Inne: Ten atrament jest ciekawy, ale niespecjalnie ekscytujący. SKANY (Pismo + cieniowanie, recenzję napisałem piórem Sheaffer Gift Collection 300 ze stalówką F): W weekend dorzucę zdjęcia i skan z innego skanera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts