visvamitra Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Na atrament ten skusiłem się po otworzeniu tej oto ulotki: Źródło: http://www.passion4pens.com/product/339-531Pel Kiedy otworzyłem paczkę, wyjąłem z niej butelkę edelsteina amber i odkręciłem zakrętkę, zachwyciłem się. Dodam, że atrament ten otworzyłem na łące, w słoneczny dzień. Atrament wyglądał w butelce wspaniale – zachwycał głęboką barwą miodu. Od razu pomyślałem – „to jest to”. Po powrocie do domu napełniłem nim kilka piór. i nie wiedziałem, o co chodzi. Atrament na papierze wyglądał trochę nijako, bezpłciowo. Ni to pomarańcz, ni to brąz, głębia widoczna w słońcu zniknęła. Przemyłem pióra po kilka razy. Efekt ten sam. Raptem przyszło mi do głowy, że warto zmienić papier. i rzeczywiście atrament ten jest dość kapryśny – nie lubi się ze wszystkimi papierami, wybiera te lepsze i na nich bryluje. Cieniowanie bursztynu jest obłędne i wybitne, żałuję, że nie mam żadnego pióra ze ściętą stalówką – to dopiero byłaby zabawa! Reasumując – Amber jest atramentem o doskonałych właściwościach, mało oczywistym kolorze a podano go w pięknym opakowaniu. Raz lubię go bardziej, raz mniej a używam sporadycznie, ale z pewną przyjemnością. Za każdym razem zaskakuje mnie barwą i nasyceniem – chyba jeszcze nie udało mi się uzyskać tym atramentem powtarzalnych efektów kolorystycznych. Zdjęcia butelki i opakowania: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pelikan Kolor: Amber Opakowanie: szklana butelka o pojemności 50 ml Cena: ok. 50 PLN, kupiłem za 49 PLN. Nasycenie: silne Przepływ – bardzo dobry Cieniowanie: POTĘŻNE Jakość linii: wysoka na papierze Oxford, ale na chłonnym papierze ksero linia nie prezentuje się nadzwyczajnie, z kolei na papierze satynowanym Mondi strzępi niemiłosiernie. Osadzanie się na stalówce – odrobinę Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: natychmiastowy, mokra linia od początku Przebijanie - ledwo zauważalne Strzępienie – śladowe na wiekszości papierów, ale z papierem satynowanym Mondi atrament ten zdecydowanie się nie polubił. Wycychanie: powolne SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na papierze Oxford 2. Na papierze Hamelin (Top 2000): 4. W kalendarzu wyprodukowanym przez LEB Model: ZDJĘCIA PISMA: W zestawieniu z Iroshizuku Yu-yake Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) Kolor rzeczywiście obłędny i bardzo trafnie dobrany - połączenie brązowego, żółtego i pomarańczowego. Jak bursztyn. Edited October 5, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Kolor rzeczywiście obłędny i bardzo trafnie dobrany - połączenie brązowego, żółtego i pomarańczowego. Jak bursztyn. dobra, dobra, napisz że miejscami sraczkowaty jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Amber to nie moje klimaty, ale ten kolor wydaje mi się faktycznie dość dobrze dobrany. Mam trochę bursztynu znad morza i porównanie na ekranie, nie wiem jak w realu, jest całkiem w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Jak rum!!! A tak serio: dobra, dobra, napisz że miejscami sraczkowaty jest Może i sraczkowaty, ale mi się naprawdę podoba. To cieniowanie najbardziej, kocham takie zróżnicowane atramenty. No i jakże ekskluzywnie wygląda w tej butelce! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thornfield Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Jak rum!!! A tak serio: Może i sraczkowaty, ale mi się naprawdę podoba. To cieniowanie najbardziej, kocham takie zróżnicowane atramenty. No i jakże ekskluzywnie wygląda w tej butelce! w tej butelce najbrzydszy atrament wygląda ekskluzywnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Rzeczywiście, trochę prawda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 w tej butelce najbrzydszy atrament wygląda ekskluzywnie. Rzeczywiście, trochę prawda Opakowanie, też jest ważne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 jak bursztyn, powiadacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 jak bursztyn, powiadacie Ten bursztyn jest na nalewkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 nie wiem, na co jest, ale wiem, że go osobiście swoimi rączkami zebrałam na plaży w Sobieszewie, podczas wielokrotnych spacerowych wypadów do rezerwatu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 a może to iperyt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 chłopaku, nie strasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Amber kojarzy mi się z pralnią brudnych pieniędzy młodego Tuska i całkiem przyjemnym piwkiem odkrytym na gdańskiej plaży No i zbieractwem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 a piwko też Amber? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Też Amber. Jak na cenę dał radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 no Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Amber kojarzy mi się z pralnią brudnych pieniędzy młodego Tuska i całkiem przyjemnym piwkiem odkrytym na gdańskiej plaży No i zbieractwem: Kebabożerco, Ty malujesz paznokcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Stałem po drugiej stronie kamery Edited October 8, 2013 by kebabożerca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Stałem po drugiej stronie kamery Dobrze wiesz, że i tak nikt w to nie uwierzy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Nie macie dowodów że dłonie mojej żony należą do mnie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 ale TE nogi na pewno nie są Twoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts