sovast Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Chodzi o przepływ atramentu. Zamierzam kupić pióro na stronie nibs.com. Pytają mnie jaki przepływ atramentu preferuję. Jak to przetłumaczyć czy "heavy" znaczy "suche" pióro bo atrament płynie ciężko czy raczej odwrotnie - oznacza pióro bardzo mokre? Kto pomoże? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sovast Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Acha! To pierwszy mój wpis na TYM forum. Kłaniam się wszystkim nisko! Pisałem trochę na forum konkurencyjnym i szczerze mówiąc nie rozumiem tego rozpadu! Przegapiłem chyba ten moment. Może wskaże mi ktoś miejsce, gdzie mogę poczytać jakieś wyjaśnienia na ten temat? Teraz nie wiem gdzie Was jest więcej i gdzie należy pisać - a możne i tu, i tu? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Trzy tematy w jednym poście... Na początek wskażę Ci miejsce: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/79-witamy-na-pwf/ Miłej lektury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Heavy to urwany fragment frazy "heavy flow". Podobnie light i medium. Heavy flow oznacza tyle co mokre, a nawet bardzo mokre pióro Ujmując dosadniej przepływ charakteryzujący się podawaniem przez spływak dużej ilości atramentu. Kryterium przepływu (duży/średni/mały) jest powiązane z szerokością kanału spływowego na spływaku. Im szerszy kanał tym przepływ atramentu większy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Heavy - silny przepływ atramentu. Wyobrażam sobie, że doskonały dla rysowników, komiksiarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts