musicman Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Muszę w niektórych wypadkach używać długopisu więc postanowiłem coś kupić bo mam dosyć reklamówek, a pożyczony od Taty Parker jest cieniutki i metalowy przez co strasznie mi się ślizgają dłonie. Szukam zestawu długopis + ołówek. Chciałem do pióra dokupić Aurorę Talentum ale cena mnie zniechęciła a szkoda. W związku z tym szukam jakiejś alternatywy. Korpus nie może być metalowy, wielkością to min. MB 144 i to chyba tyle . Wstępnie wybrałem Sheaffer 500. Macie jakieś doświadczenia z ta linią? Tylko czytałem, że to raczej masywne długopisy o dobrej jakości. Możecie to potwierdzić? Zdrówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Zobacz na długopisy Ballografa zawsze mi się nimi dobrze pisało, wkłady też są ogólno dostępne więc nie ma z tym problemu. Chyba że celujesz w jakąś wyższą półkę cenową to już nie mam doświadczenia z długopisami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 (edited) Parker ma bardzo fajne linie długopisów z plastikowym lub gumowanym uchwytem, a moim zdaniem wkładami parkera pisze się najlepiej ze wszystkich. Ew. Pelikan - bo można włożyć wkład Parkera, małżonka tak robi. Edit: Długopis który mam na myśli to Parker Frontier. Jest też w zestawie z ołówkiem. Edited September 18, 2013 by m.a.g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 miałem takiego gumowanego parkera, nie pamiętam modelu. używałem go na czwartym i piątym roku studiów, a że na farmacji dużo się notowało, to na piątym roku guma była już solidnie wytarta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted September 18, 2013 Author Report Share Posted September 18, 2013 Dzięki za sugestie. Popatrzę jeszcze bo jest tego całkiem sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Ballograf zewnetrznie jest bardzo podobny do poczciwego Zenitha. Ballograf - blekit, Zenith - czerwien i czarny. Rozni sie wkladem. Zenity (lub Parkery, Online) nie pasuja do Ballografa - inna koncowka wkladu. Ballograf - gladka koncowka. Zenith, Parker... - "skrzydelka" na koncowce wkladu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Dzięki za sugestie. Popatrzę jeszcze bo jest tego całkiem sporo. Zdjęcie kilku, których używam, wstawiłem wczoraj wieczorem do wątku "Jakim piórem piszesz dzisiaj" (tak, tak wiem ) może tam coś Cię zainspiruje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Witam, Chciałbym zakupić długopis + ołowek(może) do prezentu dla dziewczyny (ma lekką niechęć do piór więc to takie "wyjście awaryjne" jakby Pilot MR zbytnio nie przypadł do gustu). I teraz : jakie długopisy polecacie w przystępnej cenie, w eleganckim wyglądzie i by nie rozleciało sie po kilku miesiącach raczej "dbałego" użytkowania? Mój typ to: -Stalowy Parker Jotter - oraz Faber Castell drewniany - ogolnie zaskoczyła mnie cena a wygląd bardzo mi się podoba... firma też zbiera pozytywne opinie (pióra) ale nie wiem jak z dlugopisami... Prosze o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 No i jeszcze jedna kwestia czy może nie jest potrzebny multicolor?, taki z np dwoma kolorami plus ołówek… np Lamy Multi Pen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Raczej nie, z kolorowych nie chce używać innych cienkopisów/dlugopisów jak "Rystar" albo "Bic", więc tylko na jeden kolor potrzebny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Używam linii niższej: Sheaffera 9314, ciężkie, grube w uchwycie. Może tu coś dobierzesz. Nie wiem jak rozumieć "nie metalowe"). Mają nie mieć metalu na wierzchu? Wykonane z tworzywa? Dopuszczasz lakierowanie? http://www.sheaffer.com.pl/piora-na-prezent/gift-collection-300.html Pelikan K400? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Jotter Premium, elegancki i niezawodny, do tego wkłady Herlitz i masz wygodny sprzęt na wiele wiele lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Albo Sheaffer G100 czerwony… tzn lakier na metalowej obudowie taki transparentny… efekt wizualny super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Używam linii niższej: Sheaffera 9314, ciężkie, grube w uchwycie. Może tu coś dobierzesz. Nie wiem jak rozumieć "nie metalowe"). Mają nie mieć metalu na wierzchu? Wykonane z tworzywa? Dopuszczasz lakierowanie? http://www.sheaffer.com.pl/piora-na-prezent/gift-collection-300.html Marwis dobrze radzi, i dodam, że wytrzymują dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 ...a nawet bardzo dużo - mój 9312 służy mi nieprzerwanie od 2008 r. i ma się nadal całkiem nieźle (czego nie mogę powiedzieć o stalowym Vectorze, który się po prostu posypał pewnego dnia w torebce Lepszej Połówki). A poza tym, Sheaffer przewidział, że możesz chcieć pisać linią F albo M, więc masz takie grubości wkładu do wyboru. Aha, i F-ka jest NAPRAWDĘ cienka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 ...a nawet bardzo dużo - mój 9312 służy mi nieprzerwanie od 2008 r. i ma się nadal całkiem nieźle... Sam się dziwię jakie są wytrzymałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 W moim trochę lakier oblazł przy centralnym ringu, ale poza tym - ok... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 No właśnie obejrzałem mojego i tylko kilka mikro rysek, lakier OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Czy do tych Sheafferów potrzebne są jakieś wkłady specjalne, czy w miarę standardowe (czyt. ogólnodostępne?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Ogólnodostępny wkład Sheaffera Sorki, nie ustawiłem balansu, ale widać o co chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted February 17, 2014 Report Share Posted February 17, 2014 ...dostępne w wersji F i M Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts