Jump to content

Pelikan P22

quetzal

Recommended Posts

W ostatni piątek postanowiłem powłóczyć się po osiedlowych papierniczych w poszukiwaniu piórowych okazji. Jakże  
wielkie było moje zdziwienie, kiedy w gablocie jednego z nich zobaczyłem Pelikana P22, nowiutkiego, z fabryczną  
naklejką na skuwce. Nie marnując czasu na dumanie o tym, jak uchowało się tam pióro, którego produkcję zakończono  
przed piętnastu laty, wyciągnąłem portfel i za niecałe 30 złotych nabyłem model, jakim pisałem w dzieciństwie. :) Fotki poniżej.

4cgc182nyg30.jpg

tqr8h891hlip.jpg

bjmbsh7tsmpf.jpg

x4cqahwp958q.jpg

toż to siok! jak zwykł mawiać Kazimierz Pawlak.

też takie miałem, to znaczy w innym malowaniu, to znaczy nawet nie wiem, czy to jest P22 czy inny model (u mnie trochę inna skuwka, z większą fazą). wygląda on tak (w towarzystwie innych piór):

Myślę, że twój model to P20 albo P22. Niestety ciężko o solidne zestawienie wszystkich wersji piór dla młodzieży produkowanych przez Pelikana (a było ich trochę - P10, P20, M22, P22, P25, P38), trudno więc stwierdzić na 100% który to. A może ktoś jeszcze posiada jakieś okazy tych Pelikanów, którymi chciałby się pochwalić? :)