quetzal Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 W ostatni piątek postanowiłem powłóczyć się po osiedlowych papierniczych w poszukiwaniu piórowych okazji. Jakże wielkie było moje zdziwienie, kiedy w gablocie jednego z nich zobaczyłem Pelikana P22, nowiutkiego, z fabryczną naklejką na skuwce. Nie marnując czasu na dumanie o tym, jak uchowało się tam pióro, którego produkcję zakończono przed piętnastu laty, wyciągnąłem portfel i za niecałe 30 złotych nabyłem model, jakim pisałem w dzieciństwie. Fotki poniżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 toż to siok! jak zwykł mawiać Kazimierz Pawlak. też takie miałem, to znaczy w innym malowaniu, to znaczy nawet nie wiem, czy to jest P22 czy inny model (u mnie trochę inna skuwka, z większą fazą). wygląda on tak (w towarzystwie innych piór): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 rbit9n co to jest za pióro, mam na myśli drugie od góry te niebieskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 To Diplomat chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 rbit9n co to jest za pióro, mam na myśli drugie od góry te niebieskie diplomat esteem lapis: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3384-diplomat-esteem-lapis-wersja-stara/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quetzal Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 toż to siok! jak zwykł mawiać Kazimierz Pawlak. też takie miałem, to znaczy w innym malowaniu, to znaczy nawet nie wiem, czy to jest P22 czy inny model (u mnie trochę inna skuwka, z większą fazą). wygląda on tak (w towarzystwie innych piór): Myślę, że twój model to P20 albo P22. Niestety ciężko o solidne zestawienie wszystkich wersji piór dla młodzieży produkowanych przez Pelikana (a było ich trochę - P10, P20, M22, P22, P25, P38), trudno więc stwierdzić na 100% który to. A może ktoś jeszcze posiada jakieś okazy tych Pelikanów, którymi chciałby się pochwalić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 mój kolega z klasy miał P25. ileż on lekcji przetracił, próbując spasować linie na korpusie i skuwce. http://www.ruettinger-web.de/e-pelikan-modell-jugend.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts