kebabożerca Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 No właśnie - jak? Chodzi mi o rozcieńczanie wodą, żeby uzyskać bledszy kolor. Czy może czymś innym, lepszym od wody? Żeby też za długo nie wysychał na papierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 To jest pytanie do Pana Nicponia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Ciekawa jestem odpowiedzi na to pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Ciekawa jestem odpowiedzi na to pytanie Ja też, ja też! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 To jest pytanie do Pana Nicponia Wstrzymuje się od głosu Ale na mój chłopski rozum... : 1) Rozcieńczamy wodą - najlepiej destylowaną, jak nie ma to demineralizowana (ale taka nie śmierdząca), ewentualnie zwykła kranówka (lepsza taka przegotowana - wtedy pozbywamy się pozostałości chloru oraz soli magnezu i wapnia), ryzyk fizyk z rozcieńczaniem wódką - ale atrament nagle może dostać tendencji do przebijania i strzępienia. 2) Wbrew pozorom dodatek wody nie ma dużego wpływu na czas wysychania - woda z atramentu szybciej wsiąka w papier niż paruje, dlatego ważniejszymi parametrami jest napięcie powierzchniowe, kąt zwilżania i tym podobne bajery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 (edited) Dawno dawno temu, za ilomaś rzekami (gór na połnoc od Wrocławia nie ma) i lasami pisalem piórem ci ja i do Pelikana dodawałem troszeczke, pare kropel wody, kranówką ci ona zwaną była. Miałem wrażenie że pisze się lepiej: lepszy przepływ i nie wysychal tak szybko. Teraz już tego nie praktykuje. Edited September 16, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts