tsyrawe Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Witam. Krótko dlaczego tutaj się znalazlem. Nawróciłem się. Przyszło mi to w niemłodym wieku, bo przecież naukę pisania wpajano mi jeszcze za pomocą stalówki w obsadce maczanej w szkolnym atramencie, a to znaczy, że musiało być dawno. Szkolne lata cierpień zadawanych przez chińskie falsyfikaty Parkerów skutecznie na długo obrzydziły mi atrament. Nastała po nich era długopisów. Dekady pisania różnego rodzaju pisakami, maszyny do pisania i ostatecznie komputery nadały charakterowi mojego pisma pokraczną i nieczytelną postać. Nie mogąc znosić moich bazgrołów sprowadzilem ręczne pisanie poniżej niezbędnego poziomu. Gdzieś po drodze zdarzyłl się krótki renesans, kiedy to w przypływie finansowego, studenckiego szaleństwa kupiłem w Pewexie zielonego Pelikana 140, który przterwał do pierwszych lat po studiach... ale już nadchodziły komputery. W tym czasie utrzymywalem się z pisania i potrzebowałem szybkich, niezawodnych urządzeń do zapełniania kartek linijkami liter. Tego lata szukałem pióra nadającego sie do rysowania, czegoś co dawałoby ciekawą, zróżnicowaną kreskę. Poszperałem w sieci, przeczytalem parę dobrych rad i zamówilem Ahaba. Kiedy go rozpakowałem, nie wiedzialem jeszcze w jaką pułapkę mnie wciąga, że jest przynętą. Wydarzenia potoczyły się błyskawicznie. Połknąłem przynętę, haczyk i żyłkę. Na początku probowalem znaleźć mojego starego Pelikana. Nie udało się; pewnie zamordowałem go przez porzucenie. Biała setka mojej żony leżała w swoim pudełku w szufladzie. Z sentymentu wymyłem ją, wyczyściłem, wysuszyłem i poskładałem. Niech czeka, może wroci do łask. Następnie znalazłem na ebayu starego Pelikana 200, jako sentymentalnego nastepcę zaginionego. W tej chwili sprawy przedstwiają się następująco ––––––– Poprawiam (zmieniam) charakter swojego pisma. Można to zrobić. Podręczniki i ćwiczenia pomagają. Efekty zaczynają być widoczne, chociaż na razie spod stalówki wypełza dziwaczna hybryda. Po drugie, z różnych stron świata nadciąga rozproszone stadko różnorakich piór. Estetycznie bliskie mi są cygarowate kształty i odsłoniete stalówki. Wieloletnie chińskie tortury zaowocowały niechęcia do wąskich, żmijkowatych pyszczków. Do psychoanalityka nie bedę chodził. Po trzecie, lubię stalówki fleksujące, z charakterem. Z powyższych może wynikać, że w polu mojej uwagi powinny znaleźć się piora raczej stare, z lat dwudziestych–czterdziestych i im podobne. Jak już wspomnialem, piora nadlatują. Postaram się zdawać relacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 DZIEŃ DOBRY. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Cześć Niezła historia życia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 jak ja żałuję, że nie obowiązuje nauka ładnego pisania w szkołach, nie ma na to czasu czy chęci. Witaj serdecznie, jesteś nieuleczalnie chory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Cześć! To się nazywa porządne przywitanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Witamy na PWF! Cygarowate kształty i odsłonięte stalówki? No, Montblanc - wypisz, wymaluj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Witaj na forum! Wciągające przedstawienie się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Witamy w gronie porządnie opiórzonych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Witaj, . Świetna historia. Dobra wiadomość jest taka, że od teraz pióroza będzie już tylko się pogłębiać i super hahaha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Od razu wie, czego chce! Kłaniam się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Witam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 siła i moc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Czołem! Widzę, że przy powrotach do piór toczą się podobne historie W tej chwili sprawy przedstwiają się następująco ––––––– Poprawiam (zmieniam) charakter swojego pisma. Można to zrobić. Podręczniki i ćwiczenia pomagają. Efekty zaczynają być widoczne, chociaż na razie spod stalówki wypełza dziwaczna hybryda. Co? Gdzie? Jak? Też muszę popracować nad charakterem pisma, bo różnorakie długopisy, a przede wszystkim komputery zmasakrowały je... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Korzystam z książki "Improve Your Handwriting" Rosemary Sassoon i G SE Briem. Dostępna jest w formacie Kindle. Dodatkowo pomagają zwykłe ćwiczenia z kaligrafii. Tutaj spodobała mi się książka "Calligraphy for Dummies". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Cześć i czołem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Powitać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Witam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Witam pióromaniaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 15, 2013 Report Share Posted September 15, 2013 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulus Posted September 15, 2013 Report Share Posted September 15, 2013 Witam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aspetta Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 i ja też witam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts