kastorr Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 (edited) Patrzyłem na ten model już od dłuższego czasu, tylko cena mnie przerażała. Miałem kupić na ebayu ale tam też rewelacji nie było. No i ponad tydzień temu kolega visvamitra wstawił okazję cenową na amazonie.co.uk na to piórko. Przeliczyłem 440zł - spoko, przeszedłem całą procedurę zamawiania no i okazało się, że przesyłka jest za darmo więc w sumie wyszło mnie 411zł z przesyłką - tanio jak za nowy egzemplarz. Ale do rzeczy, tutaj pierwszy i jedyny zawód bo pióro przyszło w takim oto pudełku: No ale dobra, nie pudełkiem się pisze więc otwarłem wyjąłem z folijki ochronnej i pokazało się: Szczotkowany plastik - wow jakie przyjemne w dotyku, pióro sprawia wrażenie niesamowicie solidnego! Otwarłem i pokazała się malutka stalówka: Stal szczotkowana jeszcze lepiej wygląda. Założyłem skuwkę na tyłek: No i rozsądnych rozmiarów pióro się okazało. Szukam mojego ulubionego napisu i skromnie na boku klipsa się ukazał: Zderzak: "tyłek" Pióro zamyka się na zatrzask na oto takich dwóch metalowych zaczepkach: Widać też okienko poglądowe do atramentu bo pióro ma tłok wbudowany tzw. piston filler: Tłok opuszczony: Zobaczmy co mamy w środku, część z stalówką: Charakterystyczny ring, można go wyjąć: Trzeba na niego uważać bo jak się zgubi to już nie zamkniemy pióra No i druga część z tłokiem: Stalówka 14k która normalnie się chowa : No i spływak wraz z jego obudową: Po złożeniu stalówka: Z drugiej strony: Porównanie wielkości z Pelikanem m200, Lamy Safari, Lamy Linea Porównanie stalówek: No i wreszcie próbka pisma: Piszę się rewelacyjnie, stalówka niesamowicie gładka i przyjemna. Pozdrawiam Edited September 9, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Gratki - z ciekawości zapytam, czym robisz zdjęcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 9, 2013 Author Report Share Posted September 9, 2013 Gratki - z ciekawości zapytam, czym robisz zdjęcia? Starą już konicą minoltą, o taką dokładnie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Daje babcia radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 podoba mię się. ale twardy będę, miałem na razie piór nie kupować i nie kupię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Lamy 2000 to pióro z historią. Na rynku od 1966 roku, zrobione z polimeru o nazwie makrolon wciąż pozostaje sztandarowym produktem Lamy. Ciekawostka - podczas spotkania PWF mogliśmy obejrzeć (i popisać... ) Lamy 2000 ze stali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 A ja byłem przekonany, że całe jest z metalu Człowiek uczy się całe życie Jakie to tworzywo jest w dotyku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Fajne. Ciepłe, lekkie, świetnie leży w ręku. Udało się to pióro Lamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 9, 2013 Author Report Share Posted September 9, 2013 Lamy 2000 to pióro z historią. Na rynku od 1966 roku, zrobione z polimeru o nazwie makrolon wciąż pozostaje sztandarowym produktem Lamy. Ciekawostka - podczas spotkania PWF mogliśmy obejrzeć (i popisać... ) Lamy 2000 ze stali. O tak na nadchodzącym spotkaniu będzie możliwość obmacania tego pióra i wszystkich z mojej skromnej kolekcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Bardzo minimalistyczne pióro, podoba mi się! Gratuluje udanego zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 (edited) Mnie też coraz bardziej się podoba, otwieram te twoje zdjęcia i ogarnia mnie pokusa, żeby kliknąć Powtarzam sobie pod nosem słowa z piosenki* Swans: "Be hard, Be strong, Resist temptation". Może się uda * słowo "piosenka" może nie być adekwatnym określeniem, Swans grali chory Noise, ale miałem dawno temu na nich fazę. Edited September 10, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Mnie też coraz bardziej się podoba, otwieram te twoje zdjęcia i ogarnia mnie pokusa, żeby kliknąć Powtarzam sobie pod nosem słowa z piosenki* Swans: "Be hard, Be strong, Resist temptation". Może się uda * słowo "piosenka" może nie być adekwatnym określeniem, Swans grali chory Noise, ale miałem dawno temu na nich Ulegnij bo warto! Linia jaką kreśli to pióro, nie widać to na zdjęciu ale jest mokra i ładnie cieniuje coś jak Pelikan m200 po mocniejszym dociśnięciu. Świetnie wyważone, idealnie się układa w ręku mmm... czy to ze skuwką czy to bez mmmm kup, kup, kup uuu mmmm ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Mam pytanko: czy ta stalówka wykonana ze złota jest twarda czy też lekko flexuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Kurcze patrzę, patrzę na zdjęcia i coraz bardziej coś we mnie woła "chcę, chcę, chcę!". :-) Muszę je kiedyś wypróbować i pewnie zbierać fundusze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Tak się zastanawaim nad kupnem tego pióra ale nie wiem, właśnie co wybrać czy wybrać Lame czy Waterman Charleston. I tu pytanie do Kastorr. Co wybrać, czym Ci się lepiej pisze, bo masz oba te pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 coraz bardziej mnie kusi ta lama, ale kurcze! no jak bym nie liczył, to mi wychodzi ca. 600zł za sztukę. cena tak czy siak dobra, ale cośmi nie pasuje do tych wspomnianych ca. 400zł. to wszak 40£ różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 (edited) Mam pytanko: czy ta stalówka wykonana ze złota jest twarda czy też lekko flexuje? Jest wykonana z 14k złota pokryta palladem, hmm jest bardzo gładka ale nie maślana, trudno określić jak jeszcze się dobrze nie rozpisała i nie nabrała swojego charakteru. To max co idzie z tego wyciągnąć: Tak się zastanawaim nad kupnem tego pióra ale nie wiem, właśnie co wybrać czy wybrać Lame czy Waterman Charleston. I tu pytanie do Kastorr. Co wybrać, czym Ci się lepiej pisze, bo masz oba te pióra Hmm to całkiem inne pióra, też za krótko obcowałem z 2000 aby dość obiektywnie spojrzeć na to. Ale pozwolę sobie porównać te dwa pióra: Wygląd: No niestety tutaj Lama musi odstąpić miejsca WMnowi, Charlestone to piękne eleganckie pióro, ciekawy klips, wygląd prezentujący pióra z najwyższej półki. 1:0 dla Watermana Jakość wykonania: Tutaj punkt dla Lamy, no cóż to właśnie za to kocham tą firmę. Watermanowi też niczego nie brakuje ale jednak Lama ma te 10% więcej do jakości a te 10% robi 10x większą różnicę. 1:1 System napełniania: Nie przywiązuje aż tak ogromnej wagi dla tego aspektu, ale piston filler to piston filler, nie wiem dokładnie ile Lama mieści atramentu ale znacznie go ubyło jak napełniłem je z kałamarza. Punkt dla Lamy 1:2 Ergonomia: Charlestona trzyma mi się lepiej z założoną skuwką Lamy za to bez skuwki lepiej leży bo jest troszkę dłuższe i nie brakuje go jak się chwyci wyżej pióro. Lamy mieści się w tych granicach wielkości do codziennego używania. Hmm znów trudno jednoznacznie ocenić bo za krótko 2000 używam żeby zdecydowanie powiedzieć na korzyść drugiego. Ale muszę jednak lekko na korzyść Charlestona 2:2 Stalówka: 18k WM, 14k Lama - Jeżeli chodzi o właściwości pisarskie to Lama troszkę lepiej w tym wypada bo po podaje więcej atramentu ale co kto lubi. Jeżeli chodzi o przyjemność pisania to bardzo ale to bardzo podobnie, obie są lekko miękkie ale nie fleksują, stalówka nie stawia takiego oporu jak np. w stalowych stalówkach. Charlstone też ma piękną wizualnie stalówkę. Tutaj próbka pisma w obu przypadkach użyłem WM florida blue. więc REMIS 3:3 Ale wybrałbym Lamy za te 10% więcej do jakości i precyzji wykonania. Z drugiej strony trudne zadanie mi dałeś bo to całkowicie inne wizualnie pióra. Powiem jak opiórzony: KUP OBA coraz bardziej mnie kusi ta lama, ale kurcze! no jak bym nie liczył, to mi wychodzi ca. 600zł za sztukę. cena tak czy siak dobra, ale cośmi nie pasuje do tych wspomnianych ca. 400zł. to wszak 40£ różnicy. No fakt różnie to z tymi cenami jest, dlatego czasem kupuje kiedy jest okazja bo później jej nie ma Edited September 10, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 wiem rozumiem. właśnie znalazłem EF w podobnej cenie co Ty, także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Dziękuje bardzo za super recenzje tych piór i świetne porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 (edited) z pudełkiem dziwna sprawa. mnie z obywatel Hongkończyk przysłał w takim: ale w polskim sklepie internetowym widziałem, że L2K sprzedają w takim jak Twoje, a takie jak moje trzeba dokupić za 30zł, czy coś takiego. Edited September 24, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 24, 2013 Author Report Share Posted September 24, 2013 z pudełkiem dziwna sprawa. mnie z obywatel Hongkończyk przysłał w takim: ale w polskim sklepie internetowym widziałem, że L2K sprzedają w takim jak Twoje, a takie jak moje trzeba dokupić za 30zł, czy coś takiego. Jakbym je zamierzał później sprzedać to niezbyt te moje pudełko ale tak dla siebie to w sumie mi wszystko jedno. Dziwnie niektóre rzeczy wędrują - Niemcy -> Chiny -> Polska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Tu nic żadnych Niemiec nie widzi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Tu nic żadnych Niemiec nie widzi... no właśnie. patrzcie jaki sprytny slogan reklamowy mają: design. made in Germany. znaczy, że projekt wykonany w Niemczech, a reszta? aczkolwiek mie pamiętam co pisali na pudełku, czy Niemcy, czy HK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 ChRL? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 HK to ChRL, jak by nie patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts