Ann_gd Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 (edited) Pobieżnie wczytując się w zakamarki internetu wyszło to tak, że firma obecnie produkuje pisadła do reklamówek. Pomijając model President, który wg galerii jest sporawym piórem i prezentuje klasyczną estetykę, czarne ze złoceniami i dużą stalówką. Wczoraj dokładnie został mi sprezentowany poniższy zestawik, który jest tak uroczy, że aż zasługuje na pełną prezentację w galerii, a nie tylko wzmiankę w temacie, kto jakie pióro ostatnio nabył do rzeczy, tj do zdjęć: pióro i długopisik zapakowane w skórzane etui (wg jednej naklejki wewnątrz, druga świadczy o posrebrzaniu (?) korpusów), wielkości średnio małej, dla ustalenia uwagi przyjmijmy, że Pelikan M150 jest duży. Po otwarciu przy pełnym słońcu dostajemy blaskiem po oczach Jeszcze jedno porównanie z M150 Na długopisie widać wyraźniej nazwę firmy "senator" i "germany", jak na moje oko to nie grawer, napis jest raczej bity. Stalówka kształtem przypomina tą z Lamy albo jakichś no-name, spłaszczona od strony nacięcia z kuleczką na końcu Jeszcze raz zdjęcie napisów Próbka pisma Długopisu nie rozkręcałam, stawiam, że jest na jakiś dziwny wkład jak chyba od Hero, takie grubsze przy piszącej kuleczce. Na obu pisadłach są takie rdzawe przebarwienia, pewnie zeszła od użytkowania jedna warstwa, ciekawa jestem, czy można ją jakoś odświeżyć i nie zetrzeć do końca...? Paseczki stanowiące wzorek (jest ich siedem) mają po 20 załamań dookoła korpusów - liczyłam Trochę detali technicznych: - długości pióro ma 11,5 cm zamknięte, 10,5 cm otwarte, korpus i skuwka zakończone ciemniejszym metalowym pierścieniem ("zakończone metalowym końcem" chciałam napisać, bo właściwie nie wiem, jak się to nazywa), nabój mały international, leciutkie długopis ma 9,5 cm długości w obu pozycjach wkładu, jeszcze lżejsze jest niż pióro - średnice pióro w najgrubszym miejscu 1 cm długopis 0,7 cm Prezent bardzo kobiecy, do torebusi w sam raz, piórko pisze bardzo płynnie i miękko, dlatego stalówkę od razu przyrównałam do Lamy M, podobne odczucia. Długopis tak sobie, albo ja zapomniałam bardziej przyciskać do papieru To tyle właściwie, nie spotkałam takiego zestawu ani zbyt wielu piór Senatora, także obok Rotringa będę miała jakieś bardzo mało powtarzalne i mało popularne pisadło, a co! Edited September 1, 2013 by Ann_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Dzięki za zdjęcia, opis i podzielenie się wrażeniami. Mnie zestaw ten nie oczarował, nie lubię piór na naboje i zamykanych na zatrzask. Wolę zakręcane. Ale futerał bajeczny! Coś pięknego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Bardzo ładne piórko. To jest stal szczotkowana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 3, 2013 Author Report Share Posted September 3, 2013 nie mam pojęcia, czy to stal szczotkowana chciałabym tylko mu te sreberka przywrócić do świetności... ale stawiam, że Srebrol raczej nie wchodzi w grę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 O, fajne to etui. Jest jakoś usztywnione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Trochę jak pelikanowska Silvexa. Ładne. Na dzień dobry użyj zwykłej pasty do zębów. Co by to nie było, krzywdy nie zrobisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 3, 2013 Author Report Share Posted September 3, 2013 etui jest po prostu skórzane i jedynym usztywnieniem są brzegi od zamknięcia czy zawiasu. całość jak skórzana saszetka, trochę wyściełana, da się wyczuć pisadła od zewnątrz pasta wyczyści te otarcia, ale czy całkiem tej srebrnej warstwy nie zetrze...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 O ile nie będziesz tarła szaleńczo - nie powinna. Najlepiej użyć pasty 'herbal' albo czegoś podobnego. Wybielające strasznie ścierają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Kiedyś wspominałeś o jakiejś paście do zębów Herbal z Biedronki (chyba). Która to była dokładnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Dentix Herbal. Tania, mnóstwo i dobra do polerowania. Co ciekawe, do zębów też się nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 5, 2013 Author Report Share Posted September 5, 2013 a posrebrza zęby czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 a posrebrza zęby czy nie? w nocy świecą się na zielono Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Pióra i etui pierwsza klasa, toteż gratulacyjki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 5, 2013 Author Report Share Posted September 5, 2013 będzie mnie w nocy lepiej widać i kot zbaranieje, że oboje świecimy delikatnie będę próbować. chciałabym mimo wszystko poprawić tą warstwę i może nałożyć ponownie kiedyś...? dziękuję za wszelkie gratki, przy okazji spotkania na pewno zabiorę, bo to moje drugie pióro, którego nikt w zbiorach nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Skoro nazwałaś Aniu ten wątek "Senator", to myślę, że mnie stąd nie pogonisz, jeżeli zaprezentuję tu Senatora trochę bardziej męskiego od Twoich srebrnych, damskich kruszynek. Senator President. Ten "prawdziwy "z lat pięćdziesiątych, a nie współczesna replika, której też prawdę mówiąc niczego nie brakuje. Widziałem ostatnio na rodzimym serwisie aukcyjnym te pióra w trzech wersjach kolorystycznych, lecz na naboje lub konwerter. Za to wyposażone w złote stalówki. Na eBay bywają też repliki tego pióra z systemem napełniania jak oryginał i ta wersja jest warta grzechu, choć niestety droga. Według mnie zbyt droga. Senator President z lat pięćdziesiątych ma stalową stalówkę Iridium Point i jest piston fillerem. Panie i Panowie - Senator President z lat pięćdziesiątych. Porównanie z Sailorem Profit 1911 Realo i MB 146. Próbka pisma. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Szkoda że ta stalówka psuje całe wrażenie, które wywiera to pióro Może było dostępne także ze złotą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Konis, bardzo podoba mi się jaką kreskę ma to pióro, coś w moim stylu (strasznie rozlazłe mam pismo, więc lubię grubo). Stalówka też piękna. Niestety jako całość tego typu pióra nie są w moim guście, takie obłe wykończenia do mnie nie przemawiają, ale to oczywiście kwestia indywidualna - gratuluję udanego egzemplarza mam nadzieję że jego posiadanie i używanie sprawi Ci wiele radości :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Szkoda że ta stalówka psuje całe wrażenie, które wywiera to pióro Może było dostępne także ze złotą? Dlaczego psuje? Mnie bardziej się podoba wersja dwukolorowa niż sama złota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Dlaczego psuje? Mnie bardziej się podoba wersja dwukolorowa niż sama złota. Bo jest stalowa i z wiekiem część pozłoty z niej zeszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Myślałem że to wykończenie w kolorze srebrnym jest zamierzone przez producenta, tak to wygląda "na oko" :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Szkoda że ta stalówka psuje całe wrażenie, które wywiera to pióro Może było dostępne także ze złotą? Są też ze złotymi stalówkami. Te współczesne. Jak choćby ten : http://www.ebay.de/itm/MINT-Senator-President-FP-Meisterstueck-14ct-gold-nib-/150607559347 Lub ten : http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php/topic/8583-the-senator-president/ To, że pozłota, częściowo schodzi, to znak, że pióro nie jest muzealnym eksponatem, lecz normalnym, użytkowym piórem. Takie pióro z taką stalówką wyprodukowano. A stalówka Iridium Point z Senatora nie ma nic wspólnego ze stalówkami Iridium Point Germany produkowanymi w Chinach. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Myślałem że to wykończenie w kolorze srebrnym jest zamierzone przez producenta, tak to wygląda "na oko" :-) Bo tak to jest jak myślałeś. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 7, 2013 Author Report Share Posted September 7, 2013 @konis, czy Ty masz wszystkie pióra świata, czy jeszcze dwóch Ci brakuje? natknęłam się na tego olbrzyma, to już dla mnie kategoria piór kozackich, ale na odległość, wielkie to to i dwuręczne. Nikogo gonić nie będę, raczej się nie dowiem co to za seria była tych damskich świecidełek, a chociaż wątek się rozwija a co jest w tymi stalówkami, że "stalówka Iridium Point z Senatora nie ma nic wspólnego ze stalówkami Iridium Point Germany produkowanymi w Chinach"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Polecam artykuł : http://edisonpen.com/page.cfm/IPGnibs2 Lub ten : http://www.richardspens.com/?page=ref/ttp/ipg_nibs.htm zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts