Rittel Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 (edited) przeglądając ebay znalazłem kilka piór chińskich z lat 90' ewidentnie kopiujących Sheaffery ze stalówkami typu Triumph. Najbardziej zaciekawił mnie ten egzemplarz: Cały problem rozbija się o to okienko podglądu atramentu. Bardzo cenię to rozwiązanie w piórach wiecznych, a nie przypominam sobie żebym widział oryginalnego Sheaffera z czymś takim. Ale nigdy mnie Sheaffery nie interesowały, więc mogłem przeoczyć. Edited August 15, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Myślę, że w tym wypadku zainspirowali się jedynie stalówką, a okienko podglądu podpatrzyli gdzie indziej O ile się orientują tylko Balance wśród Sheafferów miał okienko podglądu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 16, 2013 Author Report Share Posted August 16, 2013 (edited) Tego się obawiałem. Cóż, chyba zostaje mi kupno kolejnego chińczyka Edited August 16, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 (edited) Nie podoba mi się zbytnio ten model. Dość nieudolnie wykonany moim zdaniem. Edited August 16, 2013 by kastorr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Okienko-W Montblanc 22(lub podobnym modelu) chyba widziałem takie okienko Skuwka-Sheaffer Valiant Stalówka-Triumph Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jalod Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 w sheafferach okienko podglądu miała też seria compact - modele z rodziny imperial. Chinczyk wygląda fatalnie. Nie wiem ile kosztuje, ale lepiej dołożyć i poszperać na aukcjach za oryginałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Miałem podobnego Wing Sunga w rekach. Dosc przyjemne piórko, jednakowoż miękka jak guma stalówka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Ten konkretny model to koszmar. Stalówka drętwa, drapiąca, mocowanie pióra w skuwce (blaszane sprężyny) potrafi wyłazić ze skuwki wraz z piórem, o rysowaniu pióra i wbijaniu się blaszek pomiędzy listki stalówki. Pióro zasycha w kilka godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts