da_sas Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Witam. Poszukuję pióra do rysunku artystycznego, dynamicznego ale składającego się zarówno z bardzo cienkich lini jaki i całych powierzchni plam. Najchętniej widziałbym pióro ze stalówką EF ale taką która jest na tyle miękka (fleksi?) aby można było różnicować kreskę, raz grubiej raz cienko. Zależy mi na tej bardzo cienkiej lini bo to podstawa mojego rysunku. Do tej pory pracowałem stalówkami w obsadkach (mają swój charakter ale czasem zbytnio nimi targam papier, co uniemożliwia osąganie pewnego stopnia precyzji), oraz finelinerami o grubościach 0,1, 0,05 (Copic Mulitliner). Chciałbym aby ze stalówki pióra dało się osiągnąć podobnie cienką, włoskową linię. Czy to w ogóle możliwe? Jeśli tak to co polecacie i czy można znaleźć coś w rozsądnej cenie? Dodatkowym atutem byłaby możliwość wymiany stalówek (raz twardsza, raz miększa). Proszę o jakieś rady, bo piórami dawno już nie rysowałem, a kiedy to robiłem lata temu to były jakieś chamskie chińskie i inne nie najlepszej jakości pióra. Żeby przybliżyć charakter rysunku wrzucam podgląd: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 (edited) Do bardzo cienkich linii, paradoksalnie, dobrze mieć stalówkę sztywną, dającą równego "włosa" na całej długości pociągnięcia. Fleks nadaje się głównie do linii, które płynnie przechodzą z wąskiej w grubą i na odwrót. Wydaje mi się, że do rysunku jak powyżej lepiej nada się obsadka (albo kilka) i stalówki do różnych rodzajów linii. Ale ja nie rysuję, więc to czysto teoretyczne rozważania. Pióra chińskie wcale nie muszą być "chamskie". Niektóre piszą całkiem przyzwoicie. Edited August 29, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 (edited) Z Twojego opisu o zmiennej kresce mnie osobiście nasuwa się Pilot Namiki ze stalówką Falcon, albo Justus 95 z regulowaną szerokością śladu (przykłady ogromnych możliwości tych stalówek można zobaczyć na YouTube). Tylko że, to chyba nie tędy droga. Wydaje mi się, że takie rysunki raczej wykonuje się maczankami. Szczególnie, że przykładowy rysunek robiony był różnymi kolorami. Nabijanie pióra różnymi atramentami w tej sytuacji byłoby dość kłopotliwe. Natomiast w przypadku maczanek można w zestawie przygotować sobie stalówki o różnych parametrach (twardość, szerokość,...) oraz różne kolory i posługiwać się tym zestawem trochę jak malarz farbami i pędzlami. Edited August 29, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Tak jeszcze może tytułem uzupełnienia załączam filmik obrazujący niewiarygodne możliwości stalówki typu falcon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Tylko że to, jeśli dobrze pamiętam, falcon po tuningu. Zwykły jest mniej więcej tak sprężysty, jak Pilot SFM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thornfield Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Kolega napisał, że stalówki do obsadek szarpią papier(bo szarpią), a ten rysunek wykonany został wydaje mi się jednym narzędziem. Kolorowe wstawki są z tego co widzę namalowane pędzelkiem. Więc obsadki faktycznie nie ułatwiają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts