Jump to content

Pióro do rysunku artystycznego, miękkie i cienkie

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję pióra do rysunku artystycznego, dynamicznego ale składającego się zarówno z bardzo cienkich lini jaki i całych powierzchni plam. Najchętniej widziałbym pióro ze stalówką EF ale taką która jest na tyle miękka (fleksi?) aby można było różnicować kreskę, raz grubiej raz cienko.  Zależy mi na tej bardzo cienkiej lini bo to podstawa mojego rysunku. Do tej pory pracowałem stalówkami w obsadkach (mają swój charakter ale czasem zbytnio nimi targam papier, co uniemożliwia osąganie pewnego stopnia precyzji), oraz  finelinerami o grubościach 0,1, 0,05 (Copic Mulitliner). Chciałbym aby ze stalówki pióra dało się osiągnąć podobnie cienką, włoskową linię. Czy to w ogóle możliwe? Jeśli tak to co polecacie i czy można znaleźć coś w rozsądnej cenie? Dodatkowym atutem byłaby możliwość wymiany stalówek (raz twardsza, raz miększa). Proszę o jakieś rady, bo piórami dawno już nie rysowałem, a kiedy to robiłem lata temu to były jakieś chamskie chińskie i inne nie najlepszej jakości pióra.

Żeby przybliżyć charakter rysunku wrzucam podgląd:

seven_days_of_growing_detal_2.jpg

Pozdrawiam serdecznie.

• 3 weeks later...

Do bardzo cienkich linii, paradoksalnie, dobrze mieć stalówkę sztywną, dającą równego "włosa" na całej długości pociągnięcia.

Fleks nadaje się głównie do linii, które płynnie przechodzą z wąskiej w grubą i na odwrót.

Wydaje mi się, że do rysunku jak powyżej lepiej nada się obsadka (albo kilka) i stalówki do różnych rodzajów linii. Ale ja nie rysuję, więc to czysto teoretyczne rozważania.

Pióra chińskie wcale nie muszą być "chamskie". Niektóre piszą całkiem przyzwoicie.

Edited by Alveryn

Z Twojego opisu o zmiennej kresce mnie osobiście nasuwa się Pilot Namiki ze stalówką Falcon, albo Justus 95 z regulowaną szerokością śladu (przykłady ogromnych możliwości tych stalówek można zobaczyć na YouTube). Tylko że, to chyba nie tędy droga. Wydaje mi się, że takie rysunki raczej wykonuje się maczankami. Szczególnie, że przykładowy rysunek robiony był różnymi kolorami. Nabijanie pióra różnymi atramentami w tej sytuacji byłoby dość kłopotliwe. Natomiast w przypadku maczanek można w zestawie przygotować sobie stalówki o różnych parametrach (twardość, szerokość,...) oraz różne kolory i posługiwać się tym zestawem trochę jak malarz farbami i pędzlami. :)

Edited by endoor