kastorr Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 Już od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu czegoś klasycznego wręcz snobistycznego jak MB 146, akurat z uwagi na ilość podróbek tego modelu i przerażającą cenę na razie sobie go odpuszczam. W grę wchodzą te 3 modele w temacie wszystkie dostępne w akceptowalnej dla mnie cenie około 1200zl za nowe. Wszystkie bardzo mi się podobają, sklaniam się ku Aurorze ale mało jest informacji na ten temat w internecie wiec chciałbym poruszyć ten wątek żeby się czegoś nowego dowiedzieć, może ktoś podzieli się wrażeniami albo ktoś zaproponuje mi jakąś alternatywe? Jestem bardzo otwarty na ciekawe propozycje i mam nadzieje ze pomożecie mi podjąć ostateczna decyzje :-) Jeszcze napisze jakie mam ogólne preferencje: Lubię pióra większe niekoniecznie muszą być grube. Stalówka mokro pisząca troszkę maślana z rozmiarem M lub B. Piszę raczej bez nałożonej skuwki. Nie musi być koniecznie nowe :-) Pozdrawiam :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 (edited) Używany, nieco starszy 146 kupiony osobiście a nie z wysyłką przez internet. 146 nie jest aż tak często podrabiany jak Montblanki na naboje. Edited August 10, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 swojego Pelikana bardzo sobie chwalę, ale M800 to już niewygodnie duże pióro jak na moje mikro rączki stalówka M w moim ciut drapie, wina krzywo zrobionego nacięcia, za to atramentu podaje godnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 10, 2013 Author Report Share Posted August 10, 2013 Używany, nieco starszy 146 kupiony osobiście a nie z wysyłką przez internet. 146 nie jest aż tak często podrabiany jak Montblanki na naboje. Na allegro są takie szanse? swojego Pelikana bardzo sobie chwalę, ale M800 to już niewygodnie duże pióro jak na moje mikro rączki stalówka M w moim ciut drapie, wina krzywo zrobionego nacięcia, za to atramentu podaje godnie. Ta m800 w kolorze czerwonym tez mnie urzeka, tylko właśnie czytałem że stalowki w Pelikanie potrafią być kaprysne... Nie wiem jak to w Aurorze wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 Na allegro są takie szanse? Bywają. O podróbkach modeli tłokowych do tej pory tylko słyszałem, ale jeszcze nie widziałem. Z majstersztyków robione są głównie 144 i 145. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 stalówka była wymieniana na nową, to też nie jest nowe pióro i może teraz już lepiej są robione, dokładniej, tak przynajmniej stawiam w przypadku tych droższych modeli. sprawdź w sklepie, przyjrzyj się, przypasuj chociaż tego Pelikana do ręki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 10, 2013 Author Report Share Posted August 10, 2013 Miałem go juz w ręce jakbym miał wtedy 1800zl (bo tyle kosztuje w sklepie stacjonarnym :-\) to chyba bym go kupił... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 Pelikan M800? Bardzo wygodne pióro. Współczesnej Aurory 88 niestety nie znam (stara wersja to włoski majstersztyk), a Realo Professional Gear to zupełnie nie moja bajka. Pelikan M800 Najbardziej polubiłem wersję M850 (skuwka vermeil): M850 będzie ciężko upolować w rozsądnej cenie, zwłaszcza nowy egzemplarz. Może trafi się jakaś okazja? Warto poczekać, bo ciężka, metalowa skuwka nałożona na korpus sprawia, że pisanie jest jeszcze wygodniejsze. PS. Recenzja mojego dawnego egzemplarza: Pelikan M800 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Nie mogę porównać Pelikana i Sailora z Aurorą, gdyż takowej nie posiadam. Porównać mogę Pelikana M 800 Tortoise, Pelikana M 805 Blue z Sailorem Realo. Dla lepszej orientacji wielkości piór dołożyłem na zdjęciu po bokach Pelikana M 400 i M 405. Gdybym to ja miał wybierać spośród tych trzech piór, to wybrałbym...... Montblanc'ka 146 zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 11, 2013 Author Report Share Posted August 11, 2013 Dziękuję konis zawsze jesteś bardzo pomocny ze swoją kolekcja :-) w takim razie porozgladam się jeszcze na aukcjach za 146 może uda się ją nabyć w przystępnej dla mnie cenie. :-) Pozdrawiam :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts