rbit9n Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 (edited) siła i moc obywatele! nie wiem co się pisze w recenzjach atramentów, więc napisze w kilku żółnierskich słowach, że jest to "recenzja" czarnego atramentu manuscript'a. atrament jest wyraźnie pigmentowy - tuszowy, po wstrząśnięciu atramentu we flaszce na ściankach siada czarna dziura i nic się przez nie przedrze. przy tym atrament ma dobry przepływ i smarowanie. w piórach wiecznych manuscripta sprawdza się wyśmienicie, w normalnych piórach może być gorzej. widac to po diplomacie esteem, który ma średni przepływ i z tak gęstym atramentem jakoś sobie radzi, ale lepiej moim zdaniem nie ryzykować. skany jak zwykle z aptecznego kombajnu wyszły blade, jednak na powyższym zdjęciu widać, że czerń tego atramentu prawdziwie czarną czernią jest. podkreślone 4B i górny zygzak napisane brylantową czernią pelikana. lewa kratka manuscripta, prawa pelikana. obie pod woda puściły pigment. czerń manuscripta nadal czarna. pelikan mocno szary. pozdrawiam serdecznie! p. Edited August 5, 2013 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Nareszcie! faktycznie, dobra, czarna czerń, nie dziwię się, że mój ulubiony pan Paul go używa. Próbowałeś w innym piórze? Esteem radzi sobie świetnie z moim Hero, co to go zostawiłam otwartego na pastwę losu i nic nie dolewałam do atramentu, nawet kropli gliceryny, i pióro pisze bez mruknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 5, 2013 Author Report Share Posted August 5, 2013 spróbowałem w esteem'ie i przez chwilę pożałowałem. przemyłem pióro dokładnie, napełniłem diamine blue dream i podczas pisania listu pióro zaczęło pisać coraz słabiej, aż przestało. musiałem jeszcze raz dokładnie umyć pióro i je przedmuchać. także do piór do kaligrafii jest to atrament jak najbardziej, inne pióra mogą się niem zapchać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Już wiem jaka będzie następna czerń, jaką kupię Dzięki za opis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Hej - bardzo fajna recenzja. Ja czerni nie lubię, ale lubię czytać recenzje atramentów wszelkiej maści Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 Hej - bardzo fajna recenzja. Ja czerni nie lubię, ale lubię czytać recenzje atramentów wszelkiej maści wiesz, żeby Biblię Gutenberga przepisać to czemu nie, ale żeby codziennie pisać? to ja też nie bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Bardzo zgrabny gotyk, a i atrament niczego sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 8, 2013 Author Report Share Posted August 8, 2013 aha, zapomniałem chyba napisać, że atrament po wyschnięciu jest lekko błyszczący, tak jak tusz kreślarski astry z Przemyśla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 Wygląda świetnie. Przy kolejnym uzupełnianiu zapasów atramentu Manuscript wyląduje na półce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Tego tuszu używam na codzień do ćwiczeń kaligraficznych i potwierdzam, że czerń jest naprawdę piękna. Nadaje się świetnie do maczanek, również tych flexujących do copperplate czy spencerian. Niestety przy tych stylach niewiele papierów jest w stanie "udźwignąć" ten tusz, na większości się rozpływa, nawet przy dużej gramaturze papieru. Tu moje "zapiski", choć wydaje mi się, że mój skaner trochę za bardzo rozjaśnił tę czerń. Wiersz Tetmajera jest pisany na bardzo delikatnym papierze (prawie przeźroczystym) i stąd pewnie przekłamanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Ja wiem, że to wątek o atramencie, bardzo dobrym z resztą, ale @Irbis dla ciebie specjalne chapeau bas za Twoje pismo, jestem w szoku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts