fountainpen Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Trochę przewrotnie, ale co jest dla Was "must have" kolekcji pióromana? Może w dwóch kategoriach: 1. cena w granicach rozsądku, 2. bez ograniczeń ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 To zależy kto co kolekcjonuje i czy w ogóle kolekcjonuje w pierwszej kategorii można bez wahania wskazać Pelikan m200 w drugiej już sprawa się komplikuje bo zależy co kto lubi czy tylko pióra vintage, jeden model w różnych wersjach kolorystycznych, czy modele jednej firmy itp. Chociaż jakbym miał wolne 3tys. Czy więcej to napewno kupiłbym MontBlanca 146 z lat 50tych, Pelikana m800, Watermana man 200 i jakby cos zostało to jakiegoś Sheaffera Balance. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fountainpen Posted August 4, 2013 Author Report Share Posted August 4, 2013 To zależy kto co kolekcjonuje i czy w ogóle kolekcjonuje w pierwszej kategorii można bez wahania wskazać Pelikan m200 w drugiej już sprawa się komplikuje bo zależy co kto lubi czy tylko pióra vintage, jeden model w różnych wersjach kolorystycznych, czy modele jednej firmy itp. Chociaż jakbym miał wolne 3tys. Czy więcej to napewno kupiłbym MontBlanca 146 z lat 50tych, Pelikana m800, Watermana man 200 i jakby cos zostało to jakiegoś Sheaffera Balance. Pozdrawiam O tak, MB146 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Na chwilę obecną tylko to: Pelikan Souverän M800 Tortoiseshell Brown Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 cena w granicach rozsądku to dla mnie (w zależności od tego na ile ktoś jest rozsądny) lamy safari / sheaffer snorkell ze stalówką triumph / pelikan 400-400nn jeśli chodzi o kategorię "cena nie gra roli" to nie wiem, piszę piórami na codzień, i głupio byłoby mi ciągnąć stare MB 146 do pracy choć z propozycji tu pojawiających się wybrałbym własnie to piro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fountainpen Posted August 4, 2013 Author Report Share Posted August 4, 2013 MB 146 to na specjalne okazje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fountainpen Posted August 4, 2013 Author Report Share Posted August 4, 2013 Ja nawet MB 320P używam tylko wyjątkowo, a gdzie mu tam do 146 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 must have: Pilot 78 stalówka F, Lamy Safari F/M, Pelikan 150 czy 200 żeby mieć od czego się odbić i do czego porównać to Vector ze stalówką F, jeżeli nie zaczniesz nim grać w rzutki, to może nawet zdążysz je porównać z takich bez ograniczeń to nawet nie wiem, stawiam na MB, chociaż Batman albo Chaos to byłby mój typ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 - Pilot 78g F/M (co się komu bardziej podoba); - WM Hemisphere F (bo to klasyczny wół roboczy taki...); - Lamy Safari F (bo to niezbyt klasyczny wół roboczy i pójdzie na wszystkim i po wszystkim, ale powyżej F to już flamaster ); - Parker Vector (ale stalowy i najlepiej ze "starej" produkcji w UK) - stalówka F wystarczy do szybkich notatek...i zgubić nie szkoda. A najlepiej długopis Parker Vector - przydaje się do druków samokopiujących (i też zgubić nie szkoda) ; - Pelikan M200 (klasyk taki, stalka do uzgodnienia); - jakieś coś ze złotą stalówką na specjalne okazje (w moim przypadku - WM Charleston F). I mamy zestawik, powiedzmy, budżetowych "must have" Wujka Nila . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fountainpen Posted August 9, 2013 Author Report Share Posted August 9, 2013 Mam Hemisphere i jakoś nie mogę się przekonać :/ - Pilot 78g F/M (co się komu bardziej podoba); - WM Hemisphere F (bo to klasyczny wół roboczy taki...); - Lamy Safari F (bo to niezbyt klasyczny wół roboczy i pójdzie na wszystkim i po wszystkim, ale powyżej F to już flamaster ); - Parker Vector (ale stalowy i najlepiej ze "starej" produkcji w UK) - stalówka F wystarczy do szybkich notatek...i zgubić nie szkoda. A najlepiej długopis Parker Vector - przydaje się do druków samokopiujących (i też zgubić nie szkoda) ; - Pelikan M200 (klasyk taki, stalka do uzgodnienia); - jakieś coś ze złotą stalówką na specjalne okazje (w moim przypadku - WM Charleston F). I mamy zestawik, powiedzmy, budżetowych "must have" Wujka Nila . Mam Hemisphere i jakoś nie mogę się przekonać, nawet nie "wyszedł" z pudełka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted August 9, 2013 Report Share Posted August 9, 2013 Mam Hemisphere i jakoś nie mogę się przekonać, nawet nie "wyszedł" z pudełka... A nakarmiłeś go, dałeś pić atramentu? Może zdechł już w tym pudełku Co do głównego tematu to nie mam jednego wymarzonego pióra, ale wybierałbym spośród produktów firmy Aurora, Conway Stewart, wyższych modeli Parkera, Sheaffera, Watermana czy Pelikana. A z piór w zasięgu mojego portfela to wiele modeli starych piór, przede wszystkim Sheaffery Balance i kilka modeli Conway Stewart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fountainpen Posted August 10, 2013 Author Report Share Posted August 10, 2013 (edited) A nakarmiłeś go, dałeś pić atramentu? Może zdechł już w tym pudełku Co do głównego tematu to nie mam jednego wymarzonego pióra, ale wybierałbym spośród produktów firmy Aurora, Conway Stewart, wyższych modeli Parkera, Sheaffera, Watermana czy Pelikana. A z piór w zasięgu mojego portfela to wiele modeli starych piór, przede wszystkim Sheaffery Balance i kilka modeli Conway Stewart. Nakarmiony, nakarmiony. Hmmm, wśród moich piórek mam tego Hemisphera i Pelikana m150, za oboma nie przepadam i tak się zastanawiam na co je zamienić Edited August 10, 2013 by fountainpen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted August 10, 2013 Report Share Posted August 10, 2013 Kilka Sailorow i Platinum czeka w kolejce. Mam chrapkę na Delte, ale to poczeka. Mam dużo pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Montblanc 146. W obu kategoriach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Prędzej 149 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 149 mi się tak nie podoba, jest za gruby i przez to gorzej wygląda, jest ociężały. Fakt że w ręce go nigdy nie miałem, ale wątpię zeby taka krowa była wygodniejsza niż 146 Tak samo zresztą mam z Pelikanami, M1000 mi się nie podoba tak jak M800. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 ... Batman albo Chaos to byłby mój typ Batman jak Batman, ale: "Masz cokolwiek bez czaszek?" Rządzi 149 mi się tak nie podoba, jest za gruby i przez to gorzej wygląda, jest ociężały. Fakt że w ręce go nigdy nie miałem, ale wątpię zeby taka krowa była wygodniejsza niż 146 ... To przy ewentualnym spotkaniu będziesz mógł spróbować i wtedy się wypowiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Batman jak Batman, ale: "Masz cokolwiek bez czaszek?" Rządzi Rządzi. Ale w filmie używał rollera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 No proszę Cię, atrament w piórze takich atrakcji by nie zniósł i jak wyglądałyby koszule Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Hmmm... pióra kupuję dla walorów wizualnych a nie użytkowych, myślę że następnym zakupem będzie WM Patrician M w kolorze niebieskim. Od jakiegoś czasu chodzi za mną to pióro :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Hmmm... pióra kupuję dla walorów wizualnych a nie użytkowych, myślę że następnym zakupem będzie WM Patrician M w kolorze niebieskim. Od jakiegoś czasu chodzi za mną to pióro :-) No właśnie - WYGLĄD! A odnośnie niebieskiego Patriciana to zdaje się, że niedługo będzie oferowany do sprzedaży (nie, nie przeze mnie) i będziesz mógł spełnić kolejne marzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Hmmm... pióra kupuję dla walorów wizualnych a nie użytkowych, myślę że następnym zakupem będzie WM Patrician M w kolorze niebieskim. Od jakiegoś czasu chodzi za mną to pióro :-) He, he... Za mną chodzi zielony, bo niebieskiego i czerwonego już mam. 149 mi się tak nie podoba, jest za gruby i przez to gorzej wygląda, jest ociężały. Fakt że w ręce go nigdy nie miałem, ale wątpię zeby taka krowa była wygodniejsza niż 146 Tak samo zresztą mam z Pelikanami, M1000 mi się nie podoba tak jak M800. A mnie się Mercedes klasy S podoba, chociaż wielki i wygląda jak ociężały, na dodatek nie wszędzie da się go zaparkować w miejskim tłoku. Mimo to wolałbym tego Mercedesa od zwinnego, aerodynamicznie wyglądającego Peugeota 207. Tak samo mam z piórami. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 A mnie się Mercedes klasy S podoba, chociaż wielki i wygląda jak ociężały, na dodatek nie wszędzie da się go zaparkować w miejskim tłoku. Mimo to wolałbym tego Mercedesa od zwinnego, aerodynamicznie wyglądającego Peugeota 207. Tak samo mam z piórami. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 He, he... Za mną chodzi zielony, bo niebieskiego i czerwonego już mam. A mnie się Mercedes klasy S podoba, chociaż wielki i wygląda jak ociężały, na dodatek nie wszędzie da się go zaparkować w miejskim tłoku. Mimo to wolałbym tego Mercedesa od zwinnego, aerodynamicznie wyglądającego Peugeota 207. Tak samo mam z piórami. zdrówka Peugeot 207 przy MB S Klasse wygląda jak Platinum Preppy przy MB149 146 przyrównałbym raczej do CL Klasse. Nawiasem mówiąc kiedyś byłem wielkim fanem Mercedesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Dla mnie must have pod kątem użyteczności:- Pilot 78G - posiadam - Hero 100 lub podobny - ja mam jakiegoś "Rainbow 201" którym mama pisała dawniej w szkole - Parker Vector - dla porównania, żeby wiedzieć jak wiele warte są wszystkie inne pióra - Jakieś pióro do kaligrafii - czy to maczanka, czy Rotring Artpen, Pelikan Script, Pilot Parallel Oraz must have pod kątem kolekcji:- Parker 45 - co najmniej jeden model, a są dziesiątki jego wersji, póki co mam 2 z nich i jestem już uzależniony od czterdziestek piątek - Reform 1745 - można na eBayu zgarnąć nówkę sztukę za bardzo przyzwoitą cenę, to grzech go nie mieć w kolekcji- Pelikan M150 - może kiedyś na niego uzbieram - Nakaya - jakieś piękne, spersonalizowane pióro na zamówienie. Koniecznie z dwukolorową stalówką flex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts