jaras13 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 (edited) Widziałem gdzieś opis testu użycia tuszu kreślarskiego w piórze i to już było. Nie natrafiłem na użycie atramentu od drukarki w piórze - sprawdzi się? Gdy miałem drukarkę atramentową, sam napełniałem kartridże, zestawem trójkolorowych atramentów w strzykawkach. Drukarka dawno temu padła, a kilka strzykawek pozostało. Nie mam jednak odwagi załadować atramentu do pióra. Może ktoś czytał coś na ten temat? Kolor niebieskiego w strzykawce wygląda zachęcająco, ale można próbować zmieszać trochę z żółtym lub/i czerwonym i wyprodukować własny kolor. Przypomiał mi się kolor palców po napełnianiu , trudno zmywalny, chyba nie zaryzykuję. Edited July 31, 2013 by jaras13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Zastanawiam się jakie są pobudki do testowania takich wynalazków. Nie było jeszcze krwi, soku z jagód, wina, wydzieliny kałamarnic, zółtka jaja kurzego, kleju do tapet, roztworu pigmentu budowlanego... To też są fajne pomysły. Tylko w jakim celu? Tusz - jeszcze rozumiem, ma trochę inne właściwości, mniej wsiąka, ok, da się osiągnąć jakieś efekty. Ale atrament do drukarki? Tyle jest ładnych kolorów atramentów, a takimi eksperymentami można ukatrupić pióro... Nie to, żebym coś do tego miał, bo to nie moje pióra, ale pomysł wydaje mi się conajmniej dziwny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras13 Posted July 31, 2013 Author Report Share Posted July 31, 2013 Zastanawiam się jakie są pobudki do testowania takich wynalazków. Nie było jeszcze krwi, soku z jagód, wina, wydzieliny kałamarnic, zółtka jaja kurzego, kleju do tapet, roztworu pigmentu budowlanego... To też są fajne pomysły. Tylko w jakim celu? Tusz - jeszcze rozumiem, ma trochę inne właściwości, mniej wsiąka, ok, da się osiągnąć jakieś efekty. Ale atrament do drukarki? Tyle jest ładnych kolorów atramentów, a takimi eksperymentami można ukatrupić pióro... Nie to, żebym coś do tego miał, bo to nie moje pióra, ale pomysł wydaje mi się conajmniej dziwny... Czysta "niczym nie uzasadniona ciekawość".....i kilka strzykawek z atramentem. Co w tym dziwnego pióra przecież napełnia się atramentem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Spróbuj, najwyżej jak nic z tego nie wyjdzie przepłukasz pióro i po problemie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 No właśnie ten atrament do drukarek lubi sobie zasychać, poza tym on jest jednak zupełnie inny. Mówię, nie moje pióra i nie mój kłopot w razie zapchania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Lubi sobie zasychać do postaci gęstego, plastelinowego wręcz gluta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 a gdyby mu coś domieszać...? naciąć spływak, zmienić stalówkę i do kaligrafii użyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Po pierwsze na pewno należy taki atrament rozcieńczyć - najlepiej wodą, ale nie wiadomo czy się będzie chciał z nią mieszać. I tu jest główny problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Można ewentualnie zrobić eksperyment na jakimś "niechcianym" piórze. Jak by co, to i żal będzie mniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts