Akszugor Posted July 30, 2013 Report Share Posted July 30, 2013 TEST - Diamine Prussian Blue W większej rozdzielczości: http://img405.imageshack.us/img405/9659/b7cw.png Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 30, 2013 Report Share Posted July 30, 2013 odkąd zobaczyłam na żywo próbkę pisma penmanem sapphire już żaden niebieski nie będzie ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 31, 2013 Author Report Share Posted July 31, 2013 A to mój podstawowy kolor pisarski. Choć ostatnio niebieski skrip Sheaffera dołączył do jego grona. Szkoda tylko, że kupiłem tylko jeden kałamarz (z tzw. półeczką), bo to wartościowa ciecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Bardzo fajne recenzje Też mam ten kałamarzyk z półeczką - szczerze powiedziawszy to jeden z najlepszych jakie widziałem Czy mi się wydaje czy on jest taki bardziej szary niż niebieski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Bardzo fajne recenzje Też mam ten kałamarzyk z półeczką - szczerze powiedziawszy to jeden z najlepszych jakie widziałem Czy mi się wydaje czy on jest taki bardziej szary niż niebieski? no właśnie, jakoś inaczej zapamiętałem z chemii nieorganicznej kolor błękitu pruskiego. chyba że to Wawrzyniec Pruski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 (edited) @Akszugor, bardzo lubię Twoje recenzje, ostatnio mały wysyp kolorów . Jednak ten kolor chyba nie dla mnie, podzielam zdanie @Nicponia, że troszkę za bardzo wpada w szarość. . Edited August 1, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 no właśnie, jakoś inaczej zapamiętałem z chemii nieorganicznej kolor błękitu pruskiego. chyba że to Wawrzyniec Pruski. Za Wikipedią: Sęk w tym, że jest to farba, nie atrament. Atrament może zachowywać się zupełnie odmiennie. Wszystko zależy od szerokości stalówki i ilości podawanego atramentu oraz od zanieszczeń samego pióra (zbiorniczek, stalówka, spływak), a także papieru (chłonność, zastosowane wybielacze i inna chemia). W teście warto zerkać na dwie sprawy: kleks/rozmaz oraz próbka pisma. I to porównać. A na końcu: kolor może być wizją Diamine Piszę tak, bo ostatnio robię remont i nazewnictwo różnych farb nie ma nic wspólnego z kolorem znajdującym się w puszce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 @Akszugor, bardzo lubię Twoje recenzje, ostatnio mały wysyp kolorów . Jednak ten kolor chyba nie dla mnie, podzielam zdanie @Nicponia, że troszkę za bardzo wpada w szarość. . Dziękuję. Miało być więcej, ale nie dość że remont, to komplikacje w kuchni, więc czasu mniej. A kolorów jeszcze bardzo dużo do testowania (niektóre będę powtarzał). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Bedziemy z niecierpliwoscia czekac na wiecej recenzji:) Atrament troche sie poruszyl pod wplywem wody - ale czy dlugotrwale namaczanie usuwa go niemal calkowicie i czy to co pozostaje kiedy jest wilgotne jest intensywnie mocno niebieskie? Jak dla mnie ten kolor to rzeczywiscie troche wizja Diamine;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 a propos błękitu pruskiego, pod tym linkiem https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Great_Wave_off_Kanagawa2.jpg znajduje się obraz, w którym malarz obficie korzystał z tego pigmentu. podaję link, a nie wklejam obrazek, bo ten jest w tak dużej rozdzielczości, że rozsadza ekran na kawałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 Jak widać co innego farba (czytałem gdzieś, że robiono kilka odcieni farby o nazwie błękit pruski i/lub błękit niemiecki), a co innego atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts