Jump to content

TEST - Diamine Prussian Blue

Akszugor

Recommended Posts

Bardzo fajne recenzje :)

Też mam ten kałamarzyk z półeczką - szczerze powiedziawszy to jeden z najlepszych jakie widziałem ;)

Czy mi się wydaje czy on jest taki bardziej szary niż niebieski?

no właśnie, jakoś inaczej zapamiętałem z chemii nieorganicznej kolor błękitu pruskiego. chyba że to Wawrzyniec Pruski.

no właśnie, jakoś inaczej zapamiętałem z chemii nieorganicznej kolor błękitu pruskiego. chyba że to Wawrzyniec Pruski.

Za Wikipedią:

Prussian_blue.jpg

Sęk w tym, że jest to farba, nie atrament.

Atrament może zachowywać się zupełnie odmiennie. Wszystko zależy od szerokości stalówki i ilości podawanego atramentu oraz od zanieszczeń samego pióra (zbiorniczek, stalówka, spływak), a także papieru (chłonność, zastosowane wybielacze i inna chemia).

W teście warto zerkać na dwie sprawy: kleks/rozmaz oraz próbka pisma. I to porównać.

A na końcu: kolor może być wizją Diamine ;)

Piszę tak, bo ostatnio robię remont i nazewnictwo różnych farb nie ma nic wspólnego z kolorem znajdującym się w puszce ;)

@Akszugor, bardzo lubię Twoje recenzje, ostatnio mały wysyp kolorów :). Jednak ten kolor chyba nie dla mnie, podzielam zdanie @Nicponia, że troszkę za bardzo wpada w szarość. :D.

Dziękuję. Miało być więcej, ale nie dość że remont, to komplikacje w kuchni, więc czasu mniej.

A kolorów jeszcze bardzo dużo do testowania (niektóre będę powtarzał).

Bedziemy z niecierpliwoscia czekac na wiecej recenzji:)

Atrament troche sie poruszyl pod wplywem wody - ale czy dlugotrwale namaczanie usuwa go niemal calkowicie i czy to co pozostaje kiedy jest wilgotne jest intensywnie mocno niebieskie?

Jak dla mnie ten kolor to rzeczywiscie troche wizja Diamine;)