Pan_Q Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Dawno, dawno, dawno temu, no może jednak nie tak dawno, ale jakieś kilkanaście lat conajmniej, Pan_Q podczas zwyczajowego poszukiwania rzeczy ciekawych, niezwykłych, niebanalnych, dobrze brzmiących (to dotyczy innego hobby, no chyba, że ktoś podciągnie dźwięki skrobania stalówki po papierze ) i zachęcających, zauważył (tak, tak wzrok był dużo lepszy) bardzo ciekawe piórko. Leżało sobie, nie rzucając się w oczy, z dala od wścibskich spojrzeń, wciśnięte gdzieś pomiędzy dużo większych braci i siostry. Ponieważ ładnie wyglądało, a rozmiar był niezwyczajny, a pieniądze z wypłaty jeszcze nie zostały wydane, wobec czego wyboru nie było i kroki zostały skierowane prosto do kasy. Dzisiaj już tego sklepu nie ma, sklepu, który powstał w jego miejscu, też już nie ma, sklepu, który został otwarty w opuszczonych przez poprzedników pomieszczeniach, też już nie ma, sklepu, który zajął miejsce wyżej wspomnianych, jak sami się już domyślacie, też już nie ma … i tak by można jeszcze przez chwilę ciągnąć temat. Cóż, niewidzialna ręka rynku spuściła, może raczej, zwodowała Sailora (inne marki też tam były) do Wisły. Dużo osób pewnie kojarzy produkty Sailora z serią 1911, bardzo zbliżoną do produktów MB, ale jest to firma o bardzo zróżnicowanym asortymencie, żeby wspomnieć chociażby ich wspaniałe Maki-e, czy też Professional Gear (czyżby tu też jakaś inspiracja ). Szkoda, że nie ma oficjalnego dystrybutora w Polsce, przynajmniej ja nic o takim nie wiem. Wracając do pióra, wykonanie na wysokim poziomie, widać, że firma przykłada dużą wagę nie tylko do samego wyrobu ale i do opakowania. Niech zatem przemówią zdjęcia. Dlaczego dwa? O tym poniżej. Pudełka robią wrażenie, miękko, dokładnie i stylowo. Pióro wraz z nabojem i firmowym tłoczkiem. Wielkość pióra można określić jako slim line, może nawet ultra slim. Stalówka złota 18k oznaczona jako 1, co jest zdaje się nawiązaniem do historii firmy sprzed ok. 90 lat. Po rozebraniu. Nie mogłem kupić tylko pióra, długopis jest chyba jeszcze bardziej ekstremalny. Dlaczego, a właśnie dlatego. Prezencja nienaganna i bardzo elegancka. W porównaniu do Sheaffera Fashion i MB 149. Pióro wygląda rewelacyjnie, jakość wykonania wyśmienita, grawury na pierścieniu, który znajduje się na dole skuwki oraz stalówce, pomimo drobnego rozmiaru, bardzo czytelne. Prawdę mówiąc, trochę strach go używać, ponieważ: Spadając na podłogę, może znaleźć szczeliny, nawet w dobrze spasowanym parkiecie Może przypadkowo zostać wzięte za wykałaczkę W przypadku przenoszenia w damskiej torebce, może nie zostać nigdy znalezione W przypadku noszenia w kieszeni koszuli, prawdopodobieństwo wyprania rośnie lawinowo Można narazić się na dziwne komentarze podczas pisania, gdyż z pewnej odległości nie będzie zauważalne w dłoni piszącego .... Ale i tak mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Bardzo fajna recenzja Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Cieszę się, że się spodobała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 slodkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Do tego jeszcze laka o ciepłym odcieniu. Piękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Właśnie, te obecnie produkowane jakoś tak wygladają zbyt technologicznie jak na takie pióro, a poza tym jest tam model z takim pokręconym klipsem i tu już wogóle nie wiem o co chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Bardzo fajny cienko-pisak, potraktowany bardzo fajna recenzją. Dzieki! A Sailory to moja nieodwzajemniona miłość... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Czemu nieodwzajemniona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Thay, dzięki , ale zaintrygowałeś tą miłością, nie mów tylko, że Ci się wszystkie popsuły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Nie, żaden mi się nie popsuł. Czy wspomniałem, że jest to miłość platoniczna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Cienias Może wykażę się ignorancją, ale zapytam: Po ile takie można złapać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 Skwercio, musisz poszukać na portalach aukcyjnych, jeśli wybierzesz nowszy model, to i tak u nas nie ma dystrybutora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Fajna ciekawostka... mi jednak bardziej przypada do gustu 1911, może dlatego że jak na razie jest w moim zasięgu... w przeciwieństwie do MB149 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Jak to mawia jeden z moich dużo młodszych kolegów (oba wyrazy w roli przymiotnika): "czadówa i cool" recenzja. Zdjęcie porównawcze z MontBlanc 149 też jest "czadówa i cool". Fajna ciekawostka... mi jednak bardziej przypada do gustu 1911, może dlatego że jak na razie jest w moim zasięgu... w przeciwieństwie do MB149 Cierpliwość wynagradza okres oczekiwania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 (edited) Ariel dzięki. Jesli chodzi o porównanie do 149 to: pierwsze primo - nasunęło się samo drugie secundo - wszystko porównuję do 149 trzecie tertio - jak widać jestem monotematyczny Edited November 19, 2011 by Pan_Q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Fajna ciekawostka... mi jednak bardziej przypada do gustu 1911, może dlatego że jak na razie jest w moim zasięgu... w przeciwieństwie do MB149 Bardzo fajny model, co prawda wykazuje duuuże podobieństwo do... ale i ja też się do niego przymierzę w przyszłości. an-j dobry wybór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 1911? Super! Ale wolałbym wariant z tłokiem czyli Realo. Piston filler. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Thay, jeszcze to okienko w Realo, pyszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Thay, zaintrygowałeś mnie bo nie widziałem wcześniej tej wersji. I faktycznie wygląda nie tylko praktycznie ale też bardzo ciekawie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Prawda? A poza tym jest jeszcze bardziej podobne do... sam wiesz, czego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 To może, i te i te, są produkowane w jednej fabryce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Jasne, wszystko w gigantycznych fabrykach w Chinach. Jak dżinsy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 I nie zapomnij dodać, że to wszystko robią małe dzieci, pracujące po 19 godzin na dobę i w skażonym radioaktywnymi odpadami środowisku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 A jak nie wyrobią normy, przyjdzie Godzilla i wszystko spali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts