Jump to content

Pelikan 4001 Brilliant black

Cwiekoszczak

Recommended Posts

Nie mam czarnego Hero. Tylko niebieski zmywalny który robi za atrament do śmieciowych piórek na śmieciowy papier. To mój ulubiony czarny choć PR Velvet Black jest ciemniejszy ale za to ma zdecydowanie gorszą kulturę pracy. Parker mi za to bardziej szarzał z czasem. Jak skończy mi się atrament we wszystkich testowych piórkach mogę wziąć się za VB.

• 2 weeks later...

Jak przyjedzie Pilot Plumix (zwolni się P78G) mogę przetestować następny z posiadanych atramentów tą samą metodą - wybierzcie który chcecie - za dużego wyboru nie ma ale zawsze coś.

Do wyboru

Pelikany 4001: Wszystkie poza niebieskim i niebiesko-czarnym

Hero: Niebieski

Diamine: Yellow, Poppy Red, Royal Blue

Private Reserve: Velvet Black

Edited by Cwiekoszczak

• 2 weeks later...

Cóż testowe pióra są szykowane pod Yellow, na razie Kreuzer nabity, Pilot i Parker V. po wypisaniu zostaną też zatankowane i nie śpiesznie napiszę drugą recenzję.

Dodatkowa cecha atramentów Pelikana: Fenomenalnie miesza się ze sobą (poza czerwonym który moim zdaniem jest nieporozumieniem albo trafiłem wybitnie felerną butlę inkaustu)

• 2 weeks later...

Dzięki, to jeden z czarniejszych ale Lamy czarnego u mnie nie przebił. Chyba jest troche gęstszy bo w piorach z cieńką stalówką nie pisał mi zbyt dobrze co nie znaczy że źle. Chciałem go jak najszybciej wypisać i zastąpić innym.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

A ja właśnie się na niego zdenerwowałem. Grr...

Pisze na szaro, a nie na czarno. Zostało jeszcze trochę w buteleczce - będzie na maturę. Przerzucam się, o ile mi złość nie minie, na coś "ciemnoniebieskogranatowego".

A jeśli chodzi o Czarne Hero... ODRADZAM. Zatkał na amen nawet pióro tego samego, hmm... producenta. Syf straszny, ale na szczęście tylko kilka złoty straciłem. Niebieski, jest ok, ale po tej przygodzie nie zatankuję go do Hemisphere...