8868 Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 Dawno temu wylał mi się wkład w Parkerze 45. Wczoraj próbowałem uruchomić go instalując wkład Zenitha. Nie zadziałało, wkład nie wysuwa się na odpowiednią odległość i nie blokuje się. Podejrzewam, że problemem są zalane i zaklejone bebechy. Próbowałem już odmaczać długopis, ale nic to nie pomogło. Czym mogę wyczyścić zaschnięty tusz? Długopis jest z metalu i ma plastikowe wnętrzności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 spróbuj spirytusem (nawet salicylowym) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 8, 2013 Author Report Share Posted March 8, 2013 Dzięki, zaraz spróbuję. Niestety nie wiem czy uda mi się uratować ten egzemplarz. Właśnie zauważyłem, że otwór, przez który wychodzi wkład, stracił swój oryginalny kształt. Wygląda jakby komuś długopis upadł czubkiem na podłogę i niewielka część obudowy zawinęła się do środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 Może właśnie w tym tkwi problem ;] U mnie wystarczyło wsadzić części do ciepłej wody, potem wyczyścić patyczkiem do uszu i ręcznikami papierowymi i przycisk nie chodzi idealnie, tak miękko się wciska ale działa prawidłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 Tusz jest zmywalny denaturatem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Wczoraj wieczorem kupiłem imadło modelarskie. Mam nadzieję, że prostowanie i czyszczenie się powiedzie. A jak nie, to przynajmniej będę miał materiał do eksperymentów z drobnymi naprawami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Uważaj, bo imadło ślicznie jest w stanie porysować... Ciężko może być trochę taki wywinięty dżyngs wyprostować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Krótka relacja z naprawy. Tak to wyglądało na początku: Wkład nie wychodził z korpusu, nie blokował się w pozycji wysuniętej i nie pozwalał na pisanie. Po wyczyszczeniu wylanego tuszu spirytusem skażonym (70%), korpus trafił w imadło. Kształt otworu przed naprawą. Nie udało się skorygować kształtu przy pomocy drutów, szpikulców, gwoździ i innych wihajstrów. Pilnika nie było pod ręką, więc poszedł w ruch ciężki sprzęt. Kształt po korekcie. I oczekiwany efekt. Wkład wreszcie się wysuwa i blokuje w pozycji do pisania. Moja metoda z pewnością nie grzeszy subtelnością, ale była prosta i tania Efekt zadowalający, pisak znowu kreśli kreski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Najważniejsze że działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Hahaha Zgadzam się Lepkim, ważne, że działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 czasem potrzeba takiej delikatnej perswazji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Zastanawiam się, jak można było lepiej przeprowadzić tą naprawę. Jak powinno prostować się takie uszkodzenia. Początkowo chciałem wypchnąć to wkładem, ale materiał z którego był wykonany okazał się zbyt miękki. Poza tym, problemem okazała się sprężynka i stopień na którym się opierała (elementy chyba połączone na stałe). Teraz szukam sposobu na zdemontowanie klipsa. Chciałbym wypolerować i wyszczotkować korpus na nowo. Mocowanie klipsa jest prawdopodobnie za plastikowym mechanizmem wysuwania wkładu, którego jeszcze nie potrafię wyciągnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 oo, 45 teraz piórko do kompletu... co do klipsa - w skuwce piór podobny klips można wykręcić za końcówkę - klejnot (dość ciężka sprawa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 20, 2013 Author Report Share Posted March 20, 2013 oo, 45 teraz piórko do kompletu... Myślałem o tym przez kilka dni, nawet znalazłem kilka w okazyjnej cenie... ale ostatecznie nie chcę iść w tą stronę. Zdecydowałem się na kilka piór z poza palety Parkera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts