Radlina2 Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Cześć, jestem tu świeży ale od niedawna zacząłem interesować się piórami. Zakupiłem sobie w papierniczym pióro za 16zł marki zenith (chyba Chińska) i musze przyznać... Wkurzające w tym piórze jest wszystko dosłownie. Musze wstrzasac zeby zaczelo pisac i to długo a jak już pisze to grubo i nie zbyt ładnie.Tak więc zwracam się do was ze znakiem zapytania, a mianowicie. Jakie pióro do 400zł (żeby była w miarę cienka stalówka) I czy w Promenadzie (w warszawie) są jakieś sklepy własnie z takowymi piórami wiecznymi? Jeżeli chodzi o firme jaka mnie interesuje jest ich kilka: Parker, Pelikan, Visconti, Waterman. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2714-pioro-400zl-na-highclasspl/ http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/382-do-300zl-expert-czy-prelude-czy-fc-on-audace-czy-urban-premium-ona/ http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/forum/46-wybor-i-zakup-piora-wiecznego/page__prune_day__100__sort_by__Z-A__sort_key__last_post__topicfilter__all__st__90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radlina2 Posted March 4, 2013 Author Report Share Posted March 4, 2013 Dzięki, kupię sobie Waterman Expert czarny ct :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Możesz tez zamówic sobie japońskie pióro wieczne na ebay-u, sprzedawca engeika jest sprawdzony i do 400zł znajdziesz trochę fajnych, porządnych piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Zakupiłem sobie w papierniczym pióro za 16zł marki zenith (chyba Chińska) Zenith jest, niestety, polski, i kiepskie wystawia nam świadectwo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Niewykluczone, że polski już tylko z marki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Ja bym pomyślał o Sailorze: http://www.ebay.pl/itm/Sailor-Profit-1911-Standard-MF-Medium-Fine-nib-Black-14k-fountain-pen-/130833489894?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e76489fe6#ht_5608wt_907 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Wedlug mojej skromnej wiedzy Zenith nie produkuje w Polsce od ponad 10 lat, praktycznie caly asortyment pochodzi z Chin i jest ewentualnie u nas jedynie pakowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Czyli można spokojnie zrzucić winę na Azjatów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 W moim odczuciu w tym budżecie można znaleźć pióra ciekawsze niż expert. Expert nie jest złym piórem, ale do japończyków raczej się nie umywa (subiektywna opinia). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 nie chcę w żaden sposób krytykować ani oceniać, ale...wygląda to mniej więcej tak: obraziłeś się na pióro za 16zł i próbujesz dołożyć 25 razy tyle by kupić coś do pisania modnej/znanej firmy poczytaj najpierw, pooglądaj skoro jesteś z warszawy zainwestuj chwilę i udaj się do bazarnika POOGLĄDAĆ pióra i przekonaj się najpiewr czego chcesz łatwo kupić pióro za 4stówy i... nadal być niezadowolonym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 vit, ale z tego co napisał to to pióro za 16zł, należy do gorszego sortu "Wkurzające w tym piórze jest wszystko dosłownie. Musze wstrzasac zeby zaczelo pisac i to długo a jak już pisze to grubo i nie zbyt ładnie." W tej cenie albo jakiś sailor, albo Lamy, a może Pelikan, poniżej budżetu kupisz Pelikan m200/m205/m215, i jest to właściwie to samo pióro tylko w różnych wykończeniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 drake, doskonale wszyscy wiemy (przynajmniej my dwaj ), że zadowolenie z pióra nie wynika z jego ceny za stówę (a nawet 6dych) może mieć wm hemi, które przyzwoitym piórem jest proponuję chwilę refleksji i rozejrzenia się co ładnie/fajnie pisze, a nie kupowania czegos co popadnie, byle było wystarczająco drogie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Bardzo rozsądna rada Vita. Zdarzyło mi się kilkakrotnie podjechać np. do jakiejś tam galerii handlowej i zwyczajnie poprzymierzać piórka do ręki. A tak na marginesie to jestem za Sailorem, który przykładowo Visvamitra proponował i basta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 (edited) Marynarze to spoko chłopaki. Piloci statków także. W Promenadzie na parterze jest (albo był, dawno nie zaglądałem) sklep z piórami. Dość ciekawa rozpiętość cenowo-asortymentowa, nie ograniczała się do zestawu Sanford+Inahon (Montblanca i Viscontiego też mieli). Przynajmniej tak to wyglądało rok temu z kawałkiem. Edited March 26, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts