8868 Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 (edited) Po wielu godzinach spędzonych na anonimowym czytaniu forum, przyszedł czas, kiedy poczułem potrzebę przywitania się. Dzień dobry. Moją przygoda z piórami zaczęła się jak wiele podobnych, szkoła, chińskie pióro itd. Niedawno wróciłem do tematu piór z bardzo błahego powodu, chciałem mieć ładny gadżet. Po krótkim poszukiwaniu w internecie trafiłem tutaj. Kilka dni później miałem już za sobą kilka samouczków kaligrafii i obśliniłem większość gablot z piórami w pobliskich papierniczych. Przyszedł czas na pierwszy (mniej więcej) świadomy zakup pióra. Wybrałem Pilota Plumixa (BB), który w moim odczuciu, w ogóle nie pasuje do zwrotu "ładny gadżet". Pióro w drodze, od ponad tygodnia leci priorytetem... Tymczasem, na biurku odkryłem mały drewniany pisak. Od lat stał zapomniany w kubku z przyborami do pisania. Otworzyłem skuwkę, pod którą znalazłem stalówkę Iridium Point Germany. Niby nic szczególnego, ale sprawiło mi to naprawdę wiele radości. Załadowałem nabój i od razu zapisałem 5 stron A4 kompletnymi bzdurami i rysunkami Teraz zabieram się za poszukiwania pióra do codziennego pisania, więc pewnie spędzę trochę czasu na forum. Pozdrawiam 8868 P.S. Szukając pomysłu na temat pierwszego postu znalazłem taką ciekawostkę: Użycie formy Witam zakłada nierównorzędną relację między rozmówcami. Witam może powiedzieć osoba starsza do młodszej, wyżej usytuowana do niżej usytuowanej (np. wykładowca do studenta, przełożony do podwładnego), ale nie odwrotnie. źródło:http://czytelnia.pwn...n/powitania.php Mam nadzieję, że nikt nie poczuję się urażony tą ciekawostką. Edited March 3, 2013 by 8868 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Cześć! Fajny nick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 3, 2013 Author Report Share Posted March 3, 2013 Fajny nick Cieszę się, że się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flowers Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Dzień dobry! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Witaj! Podobała mi się ciekawostka. Witaj jest niezobowiązujące, a przynajmniej tak mi się wydawało, a tu proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ninogniew Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Dlatego można użyc prostego Salve ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Witamy ma PWF! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 dzień dobry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 ave Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Cześć. Są tacy, którzy kasują pocztę, jeżeli rozpoczyna się pozdrowieniem "Witam". Całe szczęście, że to forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Allo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 DZIEŃ DOBRY. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 3, 2013 Author Report Share Posted March 3, 2013 Są tacy, którzy kasują pocztę, jeżeli rozpoczyna się pozdrowieniem "Witam". Na szczęście nie spotkałem się jeszcze z tego rodzaju "powitaniem" Dobry wieczór wszystkim! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Hmmmm, no to dobry wieczór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Cześć! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 (edited) O kurcze, nie wiedziałem, że jestem taki zarozumiały, ale od teraz będę już idealny Edited March 4, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 [...], ale od teraz będę już idealny Kerad - wystarczy być wystarczająco dobrym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Na szczęście nie spotkałem się jeszcze z tego rodzaju "powitaniem" http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11588022,Jest_slowo_Witam_na_poczatku_listu__To_nie_odpowiadam.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Kerad - wystarczy być wystarczająco dobrym. Taki to już byłem dawno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 4, 2013 Author Report Share Posted March 4, 2013 http://krakow.gazeta...odpowiadam.html Ciekawe. Muszę popracować nad swoim stylem powitań... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 (edited) http://krakow.gazeta...odpowiadam.html Eeeee tam, bez przesady, Rusinek kreuje się na językoznawcę a dla przeciętnego internauty brzmi co najwyżej jak językoznaffca Kiedy piszę maila, to internet i swoją skrzynkę traktuję jako moją przestrzeń, z której wysyłam informację, więc nawet przyjmując argumenty tego pana "witam" w niczym nie razi. Poza tym, konwecje przyjęte w korespondencji internetowej różnią się znacznie od tych stosowanych przy kontakcie osobistym. Idąc dalej za panem Rusinkiem, pwinniśmy zwracać się do adminów "szanowny Panie administratorze" a do siebie pisać per Pan/Pani, w związku z tym należałoby upublicznić wiek i stanowisko wszystkich forumowiczów, żeby było wiadomo jak do kogo się zwracac, a to już jest kompletny nosens. A takie "bezbarwne witam" pozwala takich sytuacji uniknąć A tak w ogóle, to cześć 8868 Edited March 6, 2013 by sheena777 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 6, 2013 Author Report Share Posted March 6, 2013 Kiedy piszę maila, to internet i swoją skrzynkę traktuję jako moją przestrzeń, z której wysyłam informację, więc nawet przyjmując argumenty tego pana "witam" w niczym nie razi. Może i Rusinek nie jest na bieżąco z obecną kulturą e-mailową, jednak cały artykuł wydaje mi się bardzo ciekawy. Myślę, że ta wiedza przyda mi się w oficjalnych kontaktach z dostojnymi, starszymi osobami. W takich rozmowach na pewno nie przyswajałbym sobie Internetu jako swojej przestrzeni i "wchodząc" do czyjejś skrzynki pocztowej, jako nawiązujący kontakt, nie użyłbym słowa "witam". A tak w ogóle, to cześć 8868 Cześć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts