Feantur Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Witam, czy ktoś ma może informację jak to jest z przesyłkami od Engeiki? Czy zamawiając pojedyńcze pióro powiedzmy do kwoty 300 zł z przesyłką dostawialiscie w zestawie spore cło? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feantur Posted March 2, 2013 Author Report Share Posted March 2, 2013 (edited) Ponieważ na tym forum nie mogę założyć jeszcze tematu w działe sprzedaży prosiłbym ewentualnie o kontakt z kimś kto miałby możliwośc sprzedaży Sailora 1911 lub Sapooro. Edited March 2, 2013 by Feantur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Witam, czy ktoś ma może informację jak to jest z przesyłkami od Engeiki? Czy zamawiając pojedyńcze pióro powiedzmy do kwoty 300 zł z przesyłką dostawialiscie w zestawie spore cło? Pozdrawiam Pani na składzie celnym w Zabrzu powiedziała mi, że cło płaci się od zakupów powyżej 150 USD. Dotychczas od engeika (Taizo Okagaki) kupiłem dwa pióra (mam trzecie w planach ). Jak do tej pory jestem zadowolony. Można na prawdę dobre ceny uzyskać na aukcjach u niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feantur Posted March 2, 2013 Author Report Share Posted March 2, 2013 No ale interesuję mnie rzeczywiście jak to jest z tym cłem czy kupując pióro jakieś do 150 USD nie doliczali ci czegos? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 No ale interesuję mnie rzeczywiście jak to jest z tym cłem czy kupując pióro jakieś do 150 USD nie doliczali ci czegos? Sam engeika nic nie dolicza. Dolicza Pocztowy Urząd Celny. Kazali mi przedstawić dowód zakupu. Może być wyciąg w formacie pdf z paypal. Doliczyli 23% od kwoty zakupu wraz z kosztem wysyłki, co mnie trochę wkurzyło bo sam transport to w końcu nie jest ta rzecz, którą kupiłem. No ale nie było dyskusji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 VAT rzecz święta, wszak Ojczyzna w potrzebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 VAT rzecz święta, wszak Ojczyzna w potrzebie. Wrrrrrrr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Kupowałem dwa razy u engeiki. Obydwa zakupy były poniżej 150$ wraz zkosztami przesyłki i cła mi nie doliczyli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feantur Posted March 2, 2013 Author Report Share Posted March 2, 2013 Dziękuje za odpowiedz eltoro3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Kupowałem dwa razy u engeiki. Obydwa zakupy były poniżej 150$ wraz zkosztami przesyłki i cła mi nie doliczyli. Wszysko się zgadza moje zakupy były niestety powyżej tej nieszczęsnej granicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zyros888 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Interesuje mnie, czy jak zamówię 5 atramentów od Engeiki, to załapie się na cło. Czy ktoś zamawiał podobną ilość atramentów od tego użytkownika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Interesuje mnie, czy jak zamówię 5 atramentów od Engeiki, to załapie się na cło. Czy ktoś zamawiał podobną ilość atramentów od tego użytkownika? a ja mam pytanie o wielkośc cła i VAT, bo gdzieś mi świta że cło jest ułamkiem wielkości VATu i zwykle to jego się boję... (może jest jakiś inny VAT na pióra, albo może można je sprowadzać jako przedmiot kultu bez VATu? myślę że znalazłoby się kilku chętnych na zawiązanie związku wyznaniowego) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 (edited) Cło jest ułamkiem wielkości całkowitej ceny zakupu, łącznie z przesyłką. VAT od importu piór (i nie tylko) wynosi 23% i jeśli dobrze doczytałem, do podstawy opodatkowania doliczane jest także cło. Co do stawki cła, trzeba poszukać. Na przykład w ISZTAR. Wygenerowałem przykład dla pióra importowanego z Japonii. W ogóle przepisy podatkowe mamy cudowne. Z jednej tylko ustawy o podatku od towarów i usług można się dowiedzieć, że stawka podatku wynosząca 22% wynosi 23%. Edited March 5, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 W ogóle przepisy podatkowe mamy cudowne. Z jednej tylko ustawy o podatku od towarów i usług można się dowiedzieć, że stawka podatku wynosząca 22% wynosi 23%. A wysłanie PDF z fakturą, przez gmaila jest przestępstwem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 A wysłanie PDF z fakturą, przez gmaila jest przestępstwem . i nim nie jest... I jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 VAT Schrödingera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 VAT Schrödingera? niekoniecznie. Z kotem Schrödingera to jest tak, że on jest w konkretnym stanie, tylko nie wiemy w jakim. :-) Chodzi o to, że wysłanie PDF z fakturą przez serwery w stanach, to EKSPORT dokumentów finansowych poza granice RP. A to jest zakazane bez zezwolenia :-)))). A z drugiej strony, na pytanie do US czy PDF z fakturą jest fakturą nie ma jasnej odpowiedzi. Jest... nie jest... bo... ustawa nie określa co to jest e-faktura, tylko jaka może być. Czyli jak sobie stwierdzą, że to faktura to eksportujesz bez zezwolenia. Ale czy to jest faktura elektroniczna? No nie - to nie jest faktura. Więc można wysyłać czy nie można? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 W zasadzie poprawka. Żeby stwierdzić w jakim stanie jest kot, musi nastąpić obserwacja - wtedy się dowiemy czy jest martwy czy żywy. Tutaj jest pewna analogia. Nie wiemy, dopóki nie nastąpi obserwacja (często wnikliwa) ze skarbówki. No to po takiej obserwacji dowiemy się wszystkiego. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Właśnie o to mi chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Czy sprawy z cłami nie załatwia wysłanie paczki przez sprzedawcę jako prezent? Doświadczenia nie mam w zakupach międzynarodowych, ale na forach motoryzacyjnych czytałem o częściach samochodowych wysyłanych w ten sposób. Przychodziły bez cła do Polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 (edited) Czysto teoretycznie, stare używane pióro powinno uniknąć VAT. Tylko trzeba jeszcze kontrolę przekonać, że tak jest. Pół biedy, jeśli to stare, w kawałkach, bez pudełka i uwalane skamieniałym atramentem. Jeszcze nie miałem takiej sytuacji przy piórach. Ciekawe, czy komisyjne sprawdzenie zawartości wchodzi w grę i załatwiłoby sprawę. Edited March 7, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 Wg mnie powinien wystarczyć fakt, że dany model nie jest już produkowany i sprzedawany jako nowy albo informacja od sprzedawcy, że jest to pióro używane i z jakich lat pochodzi. Ale racjonalne myślenie swoją drogą a działanie urzędników swoją ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 jeżeli pióro byłoby zadeklarowane jako prezent to powinno przejść bez cła nawet gdyby było nowe i z rachunkiem (o ile rachunek nie jest imienny na odbiorcę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 Można ewentualnie próbować poprosić przy zakupie o zamieszczenie przez sprzedawcę informacji, iż to jest prezent/pióro używane. Nic się nie traci a przynajmniej wiadomo by było czy się ta metoda sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts