grzes405 Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Czy wiecie może gdzie można dostać taki format papieru? W arkuszach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 B4? Boże, czego człowiek się nie dowie na tym forum Aż sprawdzę jak wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Taki ruski ten format kompletnie jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Taki ruski ten format kompletnie jest... Wiesz, nie spotykałem się z tymi formatami ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
traumeel Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 (edited) Format B4 jest pochodnym formatu B1, czyli 1000 x 707 mm. Format B1 jest podstawowym formatem stosowanym w poligrafii, zatem większość asortymentów papierów dostępnych na rynku występuje właśnie w tym formacie. Gdzie dostać papier w formacie B? Oczywiście w każdej hurtowni papieru. Ale żeby nie było tak całkiem różowo: nie spotkałem w handlu- tak hurtowym jak i detalicznym - papieru w formacie B4. Zatem jeśli takowy chcesz mieć, to po zakupie B1 musisz wybrać się do drukarni lub introligatorni by Ci B1 pocięli na B4. Tym sposobem z jednego arkusza B1 otrzymasz 8 arkuszy B4. Edited February 28, 2013 by traumeel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 ale jazda z tymi wymiarami pani na poczcie mnie nie raz poprawiała, że małe koperty to jest rozmiar C6 a nie A6. na szczęście jestem niewyuczalna i się kłócę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
traumeel Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 (edited) pani na poczcie mnie nie raz poprawiała, że małe koperty to jest rozmiar C6 a nie A6. na szczęście jestem niewyuczalna i się kłócę I tu muszę Cię zmartwić: pani z poczty miała rację. Koperty mają wymiary zgodne z tzw. "szeregiem C". Jest to tak pomyślane, by np. kartka A4 (210x297 mm) zmieściła się swobodnie w kopercie C4. Zatem koperta ta musi być odpowienio większa. Tu masz wszystko dokładnie wyłożone: http://pl.wikipedia..../Format_arkusza Edited February 28, 2013 by traumeel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted February 28, 2013 Author Report Share Posted February 28, 2013 Oczywiście w każdej hurtowni papieru. Tym sposobem z jednego arkusza B1 otrzymasz 8 arkuszy B4. Nom - tyle, że w rolkach. W arkuszach mają papiery o dużej gramaturze. Pewnikiem z metra będę musiał ciąć :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted February 28, 2013 Author Report Share Posted February 28, 2013 Nom - tyle, że w rolkach. W arkuszach mają papiery o dużej gramaturze. False - jak się w złych działach szuka to tak jest. Jest i w arkuszach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 B4 mam tylko teczki na dokumenty, świetnie sprawdzają się na A4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 I tu muszę Cię zmartwić: pani z poczty miała rację. Koperty mają wymiary zgodne z tzw. "szeregiem C". Jest to tak pomyślane, by np. kartka A4 (210x297 mm) zmieściła się swobodnie w kopercie C4. Zatem koperta ta musi być odpowienio większa. Tu masz wszystko dokładnie wyłożone: http://pl.wikipedia..../Format_arkusza wiem wiem, że miały rację, logika rozmiarów i inne takie spokojnie do mnie przemawia, jednak nie jestem w stanie wymówić szybko "c6" bez zająknięcia język mi się plącze. tak samo jak "król julian", chłopak ma ze mnie ubaw, jak próbuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horyzont Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 Wiesz, nie spotykałem się z tymi formatami ;D B4 jest pochodnym B1 i B2. A to są formaty używane przez chyba wszystkie uczelnie rysunku. Dominuje format 50x70. I jest to naprawdę wygodny format do rysowania. Jak się rozejrzysz po ofertach różnych sklepów to antyramy są właśnie w takich formatach. A skąd wziąć ten format? Kupujesz format 100x70 w każdym sklepie dla plastyków i tniesz na połowy. Tak robiłem przez całe studia, tak robię i teraz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts