Pieter Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Czy ktoś wie, czy można zrobić coś z taką luźną skuwką? Strach nosić te pióro i traktować jak jajo. chodzi oczywiście o to, czy coś można zaradzić samemu, bez zanoszenia do serwisu. Pióro to W. Hemisphere. Edited February 26, 2013 by Pieter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Jak to co zrobić? Kupić nowe z zakręcaną skuwką. Na przykład WM Charleston'a. zdrówka Edited February 26, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Można przykleić skuwkę do solidnej podstawki i mieć desk pena nawet skuwka ma końcówkę skośną w Hemi co ułatwiałoby wkładanie i wyjmowanie pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 (edited) nawet skuwka ma końcówkę skośną w Hemi ?? Mój ma prostą Edited February 26, 2013 by Pieter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Jak dla mnie jest po skosie w stosunku do osi długiej pióra Może masz jednak inny model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 Ten sam. Nie zrozumiałem Cię, ja myślalem o otworze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Pewnie taki dzyndzel na sekcji się wytarł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Albo "dzyndzel" wewnątrz skuwki. Zdaje się, że sekcję robią zwykle z twardszego plastiku. Czy ja mam gdzieś coś z luźną skuwką do eksperymentów? Edited February 26, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Mam wrażenie, że łatwiej się wyciera ta sekcja. To by trzeba było odtłuścić sekcję i nadłożyć trochę materiału na sekcję i wypolerować. Ale jeśli to jest polietylen to jest to zadanie z góry skazane na niepowodzenie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 Nie wiem, czy to polietylen, ale trop wydajesię obiecujący. Może jednak lepiej byłoby ten „materiał jakoś wcisnąć w skuwkę? Jakoś strasznie to bym nie chcial kombinować, bo pióro nie jest tego warte. Myślałem, że są może jakieś sprawdzone proste sposoby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Niebardzo właśnie. W skuwkę trudniej... Najłatwiej by było wymienić sekcję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) A co powiecie o Exception Slim? Skuwka ledwo się trzyma, a na sekcji jest metalowy pierścień w miejscu chwytu. Dołożyłem tworzywa wewnątrz skuwki, w punkcie, który typuję jako wytarty. Jak zastygnie, zobaczymy, czy zgadłem, czy też intensywnie szukam sobie nowej skuwki. Edited February 26, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Nie zgadłem, ale skuwki też nie ruszyło. Polietylen, mam do niego ostatnio "szczęście". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy Kid Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Z zamiennikami do Watermanów chyba nie jest łatwo... Ostatnio dostałem właśnie Exceptiona Slim. Trochę o nim czytałem i właśnie zaniepokoiłem się wyrabiającą się skuwką... Może warto na pierścień nałożyć odrobinę np. smaru silikonowego. To trochę takie paskudzenie, ale powinno znacznie wydłużyć żywotność takiej skuwki, skoro podobne patenty działają w przypadku gwintów, to czemu nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 To samo w moim Hemisphere. Wada konstrukcyjna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts