Poison Ink Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Pióro trafiło w moje niecne ręce niedawno. Sprawa decydującą o zakupie był system napełniania – snorkel oraz ciekawy zielony kolor korpusu. Model pochodzi z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zachowane w nienagannym stanie. Pomimo upływy około 60 lat od momentu opuszczenia fabryki skomplikowany system napełniania działa bez zarzutu. Pióro jest spore – 14,2 cm z założoną skuwką, 12,5 bez skuwki i 16,3 ze skuwką założona z tyłu. Waga średnia, około 19 gram (dla porównania najcięższe moje pióro Waterman Carène Contemporary waży 35g). Dobrze wyważone, pewnie leży w dłoni. Stalówka typu concial, sztywna kreśli nieanorektyczną linię F. Pióro od razu stało się jednym z moich ulubionych (co nie jest jakimś niesamowitym osiągnięciem biorąc pod uwagę fakt, że moja skromna kolekcja liczy (nie)całe 4,75 sztuk) Rurka do pobierania atramentu: Z dekadę straszym kuzynem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Świetne pióro i jeszcze kolor wspaniały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Piękne piórko. Mam takie samo w bordowym kolorze. Niestety system napełniania nie działa. Pewnie należy wymienić kilka uszczelek, ale "maczane" pisze niesamowicie. Jeśli chodzi o nazwę, tp nie jestem pewny, ale wydaje mi się że to piórko to nie jest valiant, ale sentinel. O ile wiem pióra z metalową skuwką to clipper (stalówka Pd-Ag) albo sentinel (stalówka złota). Chociaż chyba był jeszcze crest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poison Ink Posted February 24, 2013 Author Report Share Posted February 24, 2013 Myślę że masz rację. Po zakupieniu piórka pobieżnie zweryfikowałam nazwę i wydawała mi się słuszna (np. ta strona http://global.rakuten.com/en/store/hunnyhunt/item/sheaffer-snorkel-green/) Pióra w wynikach wyszukiwania w grafice też były bardzo podobne do mojego egzemplarza. Cóż nie jestem ekspertem w tych sprawach. Dziękuje za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Chociaż chyba był jeszcze crest... Crest miał system plunger lub dźwigienkowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Crest miał system plunger lub dźwigienkowy był też ze snorkelem: http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php?/topic/60655-false/ swoją drogą ciekawy patent ze sznureczkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Hmm....pierwsze słyszę To czym się on różnił od Sentinela w zasadzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Sentinel to pióro takie jak w recenzji - stalowa skuwka ze złoconym pierścieniem. Crest ma w całości złoconą skuwkę - tak jak np starsze modele z plungerem czy lever fillerem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts