sheena777 Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Przyszło wreszcie moje cudowne MB i po pierwszym zachwycie pojawiło się rozczarowanie. Nie chce pisać. Przy mocniejszym nacisku kreska z góry na dół jest ok, no ale jak próbuję pisac normalnie to lipa Podpowiedzcie mi, czy to jest kwestia udrożnienia, czy też coś jest nie tak ze stalówką? Nie mam pojęcia jak to pióro przeczyścić od wewnątrz, nie podejmuję się sama go rozbierać. Wieczorem postaram się dołączyć próbkę próby pisma. To jest pióro z lat 80, używane. Nie wiem czy było używane do końca, czy leżało w szufladzie. Stawiam na drugą opcję, bo stan jest idealny, wiec może coś w nim zaschło? Proszę o pomoc, mam możliwość zwrotu pióra, ale nie chcę wylewac dziecka z kąpielą. Moze to drobny problem, którego można łatwo się pozbyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Nieprzyjemna sprawa, współczuję. Na szczęście, jak to mawia mój znajomy, jest na to sposób. 1. Na początek ustalmy w jakim stanie jest sama stalówka oraz jak leży na spływaku. Możesz załączyć jej zdjęcia? Makro będzie bardzo pomocne. 2. Napisz jakiego atramentu używasz. 3. Czyściłaś pióro przed napełnieniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 1. Zdjęcia załączę późnym popołudniem. 2. czarny Parker Quink 3. Nie czyściłam, bo nie chciałam sama majstrować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Pierwsze, co mi przyszło do głowy, bo trzy dni temu sam się z tym mierzyłem: spójrz na stalówkę z profilu pod światło. Czy czubek spływaka dotyka do stalówki, czy jest odstęp? Jeśli jest odstęp, można to łatwo naprawić. Zwłaszcza, jeśli to ebonitowy spływak. Przypomnij, to sklepowe pióro, czy vintage? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 (edited) Przypomnij, to sklepowe pióro, czy vintage? Z lat 80-tych. Kupiłam jako używane od Niemca z tej aukcji: http://www.ebay.pl/itm/170974755911?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 Edited February 23, 2013 by sheena777 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 (edited) No tak, wystarczyło przeczytać pierwszy wpis. Napełnia się? Jak tak, to stalówka/spływak. Czyli da się zrobić. Pewnie spływak jest niedrożny albo źle przylega do stalówki. Napełnić wodą, dać poleżeć kilka godzin, opróżnić. Jak nie pomoże - trzeba będzie rozłożyć i obejrzeć. Edited February 23, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 albo do pisania kupić BICa za 2,50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Albo. Oksymoron: jednorazowe pióro wieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Niewyczyszczenie było błędem. Czyszczenie nie szkodzi pióru, ono jest zbawienne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 albo do pisania kupić BICa za 2,50 Spoko, jakby co mam w zapasie 3 Parkery, a widzę że dla niektórych na forum są równorzędne z BIKiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Niewyczyszczenie było błędem. Czyszczenie nie szkodzi pióru, ono jest zbawienne Ja prosta kobita jestem, pisałam do tej pory Parkerami, a moja 45-tka po 8 latach leżakowania pisała od pierwszego naciągnięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 . Napełnić wodą, dać poleżeć kilka godzin, opróżnić. Jak nie pomoże - trzeba będzie rozłożyć i obejrzeć. Napełniłam wodą i pióro leży. Tego rozbierania się boję, pierwszy raz mam piston-fillera w rękach i nie podejmuję sie sama w to bawić. Czy w Warszawie np na Chmielnej zdiagnozują co jest nie tak od ręki lub ewentualnie rozbiorą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Czyszczenie pióra faktycznie, jest zbawienne. Czasem przenosi pióro prosto do nieba. Szkoda, że nie masz granatowego Quinka,. Kto wie, może by wystarczył. Na Chmielną zawsze zdążysz. Daj te fotki, postaramy się coś poradzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 (edited) . . Edited February 23, 2013 by sheena777 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 (edited) Stalówka wygląda nienajgorzej. O ile to odbicie światła na krawędzi, a nie prześwit. Opróżnij pióro, opuść tłok tak, żeby było widać jego krawędź w okienku podglądu i napisz, czy widać w środku coś podobnego do rzadkiej, przezroczystej galaretki. Sprzedawca zaszalał z polerowaniem, może silikonu też nie żałował? Edited February 23, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Spoko, jakby co mam w zapasie 3 Parkery, a widzę że dla niektórych na forum są równorzędne z BIKiem Nieprawda. BIC pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Szkoda, że nie masz granatowego Quinka,. Kto wie, może by wystarczył. A ten granatowy ma jakieś magiczne właściwości? Jeśli tak, to nabędę go drogą kupna w poniedziałek. Jakiś konkretny granatowy ma być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Stalówka wygląda nienajgorzej. O ile to odbicie światła na krawędzi, a nie prześwit. Opróżnij pióro, opuść tłok tak, żeby było widać jego krawędź w okienku podglądu i napisz, czy widać w środku coś podobnego do rzadkiej, przezroczystej galaretki. Sprzedawca zaszalał z polerowaniem, może silikonu też nie żałował? Stalówka nie ma żadnych prześwitów. Coś tam w tłoku chlupie ale nie wiem czy to nie woda, którą wpuściłam jakąś godzinę temu. Całkowicie nie da się usunąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 A ten mały prześwit między stalówką a spływakiem to normalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 To jest tak - magicznych właściwości (pewnie) nie na, tym niemniej niejedno pióro mi już odetkał. Zwykły Parker Blue Black. Przed poniedziałkiem namocz pióro w letniej wodzie z płynem do mycia naczyń. Pomoże, nie pomoże - na pewno nie zaszkodzi. A ten mały prześwit między stalówką a spływakiem to normalne? Sądząc po zdjęciach - tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Przed poniedziałkiem namocz pióro w letniej wodzie z płynem do mycia naczyń. Może to głupie pytanie, ale to znaczy że mam wpuścić tą wodę do środka czy całe pióro do miski z wodą wrzucić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Nieprawda. BIC pisze. Patyk po mokrym piasku też. I 2,50 zostaje w kieszeni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 @Alveryn Próbowałam odpisać na PW ale coś tam nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Bo po zdjęciach się zdezaktualizowało. Na razie robimy kolektywną telediagnostykę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts