Kossy Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Witam wszystkich ! Jakiś czas temu zakupiłem Ahaba i jak wcześniej czytałem występowały problemy z przepływem. Pióro najpierw lało atrament, a poźniej miało go za mało (zwłaszcza przy dużych literach). Postanowiłem osadzić raz jeszcze stalówkę (jak rozebrać zobaczyłem na youtube), było troszkę lepiej, ale dalej niedobrze. Spuściłem atrament z pióra, przemyłem czystą wodą, osuszyłem, zostawiłem na jakiś czas. Teraz pióro jest zupełnie suche. Po napełnieniu tłoka pisze tylko tyle ile ma atramentu na stalówce. Spuszczenie odrobiny atramentu z tłoka na stalówkę powoduje to samo - pisać można tyle ile jest atramentu na stalówce. Jak powinienem całość osadzić żeby było dobrze? Dodam że teraz stalówka się dosyć zakleszczyła i nie mogę jej w prosty sposób wyjąć jak to robiłem wcześniej. Dzięki za pomoc ! pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Stalówka fleksująca czy zamiennik Knoxa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Być może wepchnąłeś spływak ze stalówką zbyt głęboko. Rozcięcie na stalówce powinno się znajdować idealnie nad kanałem spływaka. Stalówka powinna tak być na spływaku, aby spływak znajdował się ok 1-1,5 mm od krawędzi. Całość powinna być wsadzona do pierwszego wyczuwalnego oporu. Otwór w sekcji nie jest symetryczny, umieść spływak z założoną stalówką i umieść go w sekcji bez wpychania, a następnie kręć nim aby wyczuć miejsce gdzie on tak jakby "wpadnie" do sekcji i dopiero wpychaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kossy Posted February 20, 2013 Author Report Share Posted February 20, 2013 Dzięki za odpowiedź, co znaczy "Stalówka powinna tak być na spływaku, aby spływak znajdował się ok 1-1,5 mm od krawędzi"? Od krawędzi czego? Osadziłem na nowo, przyjrzałem się dokładnie i jest już lepiej - pióro pisze, ale czasami dosyć szybko przerywa... Używam Edelsteina, czy można jakoś rozcieńczyć ten tusz żeby zobaczyć czy nie jest z lepki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Że się tak doczepię: Edelstein to nie tusz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 czy można jakoś rozcieńczyć ten tusz żeby zobaczyć czy nie jest z lepki? Nie jest, produkcja tuszów ze mnie nie jest opłacalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kossy Posted February 20, 2013 Author Report Share Posted February 20, 2013 Nie jest, produkcja tuszów ze mnie nie jest opłacalna Nawet nie zauważyłem. Wracając, można dolać wody i będzie działać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Jeszcze raz usłyszę słowo "tusz" w odniesieniu do atramentu i nie ręczę za siebie!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 Nie radzę do atramentów dolewać wody, bo jeśli się przesadzi to sobie zrobimy "kuku" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Parowanie wody i skraplanie wewnątrz skuwki, kamień wytrącony z kranówy, potencjalny grzybek... Coś jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 [...] jakoś rozcieńczyć ten tusz żeby zobaczyć czy nie jest z lepki? Zasady deklinacji wskazywałyby jako poprawne "zobaczyć czy nie jest z Lepkiego". @skwercio Czyli może wynikać, że nie chodzi o tusz a tuszę z Lepkiego. Głupie, przepraszam. Pójdę. Poleję sobie jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Lej, lej, a potem pisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts