wojtek9972 Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Witam, co może być przyczyną ciągłego brudzenia się wnętrza skuwki atramentem w piórze Parker Jotter? Bardzo fajne pióro ale przez to nie mogę go używać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 1. Wstrząsy - potrząsając piórem, kropelki atramentu spadają ze stalówki i spływaka na ścianki skuwki - przenoś pióro ostrożnie 2. Zbyt przepływowy atrament - z łatwością płynie, jak i odczepia się od stalówki - zmień atrament na gęstszy, i jak wyżej, nie potrząsaj piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek9972 Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 Pióro te noszę jak wszystkie inne w kieszeni, więc nie powinno się wylewać. Mam kilka innych i nigdy nie miałem takiego problemu. Jeżeli chodzi o atrament, to korzystam z oryginalnych naboi Parkera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Pelikana atramenty są gęściejsze, albo bardziej lepkie, może zlikwidują problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Jeżeli nosisz pióro w kieszeni, to problemem rzeczywiście mogą być wstrząsy i nieprawidłowo zestawione spływak + stalówka. Jeżeli Vector jest metalowy to może też dochodzić problem nagrzewania się pióra. Ogrzane powietrze w naboju zwiększa swoją objętość i wypycha atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts