Sprenger941 Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 (edited) Przymierzam się do zakupu pióra i tak szperając po alle znalazłem to: PIÓRO WIECZNE DO KALIGRAFII BAOER 801 od EF do BB (2982759336) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ma wygiętą stalówkę o 45 stopni (łał) Jest przepiękne (czyż nie?). Ale mnie ciekawi jak się tym pisze. Pytam się więc: Miał ktoś z taką stalówką do czynienia? Raczej się do codziennego pisania nie nadaje co nie? Edited February 2, 2013 by Sprenger941 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Hmm... cała partia piór upadła im w Arisie na podłogę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Na to nie wpadłem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Mam to piórko, do pisania łacińskimi literami nie nadaje się raczej, natomiast sprawdza się do chińskich krzaczków i do szkicowania. Niektórzy Urban Sketchers używają takiej stalówki do ekspresyjnych rysunków. Oto przykład (pióro inne, ale stalówka tego typu): http://www.leighreyes.com/?p=1545 W necie szukaj pod hasłem Chinese calligraphy nib. Trochę zabawy z nauką, bo posługuje się nim całkiem inaczej niż naszymi jewropskimi narzędziami pisarskimi, ale zabawa jest przednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 (edited) Sailor też coś takiego robi, 'Naginata Fude de Mannen'. Edited February 2, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Ale muszę przyznać, że nie spodziewałem się takich ekscesów w poczciwym Baoerze 801 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 2, 2013 Author Report Share Posted February 2, 2013 Hmm... cała partia piór upadła im w Arisie na podłogę? Musiało im na prawdę solidnie coś upaść xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 2, 2013 Author Report Share Posted February 2, 2013 Mam to piórko, do pisania łacińskimi literami nie nadaje się raczej, natomiast sprawdza się do chińskich krzaczków i do szkicowania. Niektórzy Urban Sketchers używają takiej stalówki do ekspresyjnych rysunków. Oto przykład (pióro inne, ale stalówka tego typu): http://www.leighreyes.com/?p=1545 W necie szukaj pod hasłem Chinese calligraphy nib. Trochę zabawy z nauką, bo posługuje się nim całkiem inaczej niż naszymi jewropskimi narzędziami pisarskimi, ale zabawa jest przednia. Dzięki za odpowiedź ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 http://i2.pinger.pl/...41/DSCF1940.JPG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 2, 2013 Author Report Share Posted February 2, 2013 Dzięki za odpowiedzi. Kiedyś jak się uprę to kupię to pióro i albo będę nim pisał, albo wyprostuję stalówkę a co! Narazie poszukam innych chińczyków. Może Jinhao 900? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Albo Baoer 801 z prostą stalówką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 2, 2013 Author Report Share Posted February 2, 2013 Albo Baoer 801 z prostą stalówką A jest? W takim razie muszę jeszcze raz pogmerać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Oczywiście, że jest, mam takie dwa. Lubię je choćby za to, że nie są wybredne co do atramentu (współpracują nawet z Hero Blue-Black, a to jest wyczyn ) Lubię je też za dobre właściwości pisarskie, i za wygląd (tak bardzo Rialto... ). No, i za cenę oczywiście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 2, 2013 Author Report Share Posted February 2, 2013 Oczywiście, że jest, mam takie dwa. Lubię je choćby za to, że nie są wybredne co do atramentu (współpracują nawet z Hero Blue-Black, a to jest wyczyn ) Lubię je też za dobre właściwości pisarskie, i za wygląd (tak bardzo Rialto... ). No, i za cenę oczywiście Skoro mówisz że są takie dobre Jak będzie zastrzyk gotówki to sobie może go kupie. Nie jest w sumie taki drogi, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Baoer 801 jest chudy jak ołówek, nie każdemu to odpowiada (mnie na przykład nie odpowiada, niewygodnie mi przy długim pisaniu), Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 (edited) Istnieje jeszcze grubszy Baoer 68 z wygiętą i nieco większą stalówką. Jeśli jednak chcesz mieć prawdziwego czerwonego potwora można zrobić przekładkę sekcji BA 68 do kulkowego BA 515 Edited February 3, 2013 by Jinhao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts