maxi75 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Trafił w moje ręce za pośrednictwem pewnego portalu aukcyjnego. Klasycznie piękny, z efektowną stalówką. Ze słynną Sheaffer`owską białą kropką z czasów gdy to, coś jeszcze znaczyło. System napełniania: plunger. Pióro nieduże, rzekłbym małe: 13,4 cm z założoną skuwką, 11,5 cm bez skuwki, 15,1 cm ze skuwką w pozycji bojowej. Nie kryję się - uwielbiam pióra vintage i to właśnie takie jest. Z magią doskonale dobranego materiału na pióro, z przyciągającym wzrok wyglądem. Kreśli cienka linię, stalówka sztywna raczej z minimalnym fleksem. Poniżej foto z natury (próbka z pismem - Platinium aurora Blue). Póki co, odkryłem tylko jeden minus - po dniu nieużywania trzeba pióro ponownie rozpisywać - jak skończy się ink, to sprawdzę na innym - tuszę, iż będzie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Fajnie fajnie Sheaffer'y z plungerem fajne są Pod warunkiem że jest sprawny Gratuluję zakupu, zobacz jak będzie pisał z Watermanem Florida Blue, u mnie pióro, które z niczym się nie dogadywało i potwornie zasychało, na tym inku śmiga cudnie. I z sytuacji "pozbywania się" pióra przeszedłem do "cieszenia się nim na co dzień" Pewnie tutaj jest podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Dzięki za recenzję. Sheaffer Triumph to jedno z ciekawszych piór Sheaffera. Plunger działa bez problemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 "Ze świata czarów" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 "Ze świata czarów" Widać przebył daleką drogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Plunger działa bez problemu? Działa bardzo dobrze, na tyle dobrze, że już ponad tydzień piszę tym Platinium i końca nie widać A w kolejce czekają MB Royal Blue i Visconti Blue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 "Ze świata czarów" Jak już gdzieś pisałem - z wykształcenia jestem historykiem i dla mnie mieć pióro w dłoni z pierwszej połowy ubiegłego wieku ociera się o mistycyzm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Grunt, że machanizm napełniania jest sprawny. Masz piękne pióro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 Grunt, że machanizm napełniania jest sprawny. Masz piękne pióro... Piękne, ale ciut za małe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Mały, ale byk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 Mały, ale byk. Nie pomoże w moich odczuciach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Fajne piórko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 Fajne piórko. Niestety pochwały nie sprawią, że urośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Fakt, piór to raczej nie dotyczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Nie znam się czy tak powinno być... ale czemu w tym piórze krzywizny sekcji tzn stalówka, sekcja, gwint i dalej ta część sekcji (?) przy korpusie są różne? Tak powinno być? Trochę to dziwne Piszecie, że "piękne" a wygląda trochę na składak Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 (edited) Że zacytuję sam siebie - patrz: punkt pierwszy Grzechy 'wieku niemowlęcego' statystycznego pióromaniaka (czyli krótki' date=' w skondensowanej formie poradnik, jak szybko wydorośleć w kwestiach "piórnych" i nie narażać się na śmieszność w towarzystwie starych wyjadaczy piór):1. [b']Fajne są tylko duże pióra[/b] 2. Fajne są tylko duże i ciężkie pióra 3. Fajne są tylko czarne pióra 4. Fajne są tylko obłe pióra 5. Chińskie pióra są znakomitym ekwiwalentem sporo droższych markowych piór 6...... dalsze propozycje mile widziane jakby co Edited February 6, 2013 by pior_nick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Że zacytuję sam siebie - patrz: punkt pierwszy To nie choroba niemowlęca tylko charakterystyczna dla mnie ergonomia. Będziesz dyskutować o tym co mi dobrze w dłoni leży, a co nie? Cholera, może sam nie wiem czym mi się dobrze pisze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Nie znam się czy tak powinno być... ale czemu w tym piórze krzywizny sekcji tzn stalówka, sekcja, gwint i dalej ta część sekcji (?) przy korpusie są różne? Tak powinno być? Trochę to dziwne Piszecie, że "piękne" a wygląda trochę na składak Pozdrawiam Tu pewnie też go składali: Albo tu: No patrz, na tym świecie same składaki... Ironia mode off Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Ooo, takiego w paseczki to nawet bardziej mi się chce No jasne że wszystko jest kwestią gustu i indywidualnej ergonomii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Z tym że większe są fajniejsze to sam się dopiero przekonuję Mimo, że miniatury typu Sheaffer Junior są wspaniałe to jednak lepiej mi leży normalny Balance albo Imperial IV. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts