Alveryn Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Niniejszy wątek dotyczy bardziej psucia, niż "naprawy i konserwacji", ale wszystko i tak sprowadza się do rozkładania na czynniki pierwsze. Zachęcony tym wpisem na FPN oraz dyskusją toczącą się tutaj, postanowiłem zmierzyć się z tuningiem Pilota 78G. Pilot 78G wygląda(ł) tak. Na początek rozłożyłem wszystko na kawałki. Zacząłem od najżmudniejszego etapu - skuwki. Pomiędzy elementem mocującym klips a właściwą częścią skuwki była spora różnica średnicy, którą trzeba było zniwelować. Papier ścierny w dłoń! Potem zmatowiłem resztę skuwki, ...korpus, ...i sekcję. Pozostało zamontować stalówkę i proszę: niby to samo pióro, a zupełnie inne. Skuwkę będę musiał jeszcze trochę dopracować, ale na razie mi się nie chce. Chyba zrobię sobie do kompletu drewniane etui. Edited January 24, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Tak bardzo Nakaya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Wykończenie matowe prezentuje się dużo lepiej niż oryginalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Wiedziałem, że nie wytrzymasz długo Napisz do Pilota, może dostaniesz pracę przy produkcji jakiejś partii "Alveryn Handmade" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Wiedziałem, że nie wytrzymasz długo Napisz do Pilota, może dostaniesz pracę przy produkcji jakiejś partii "Alveryn Handmade" Chyba, że Pilot zrobi to samo co praktykuje Pelikan i Montblanc, czyli przekaże majsterkowiczowi zaproszenie na rozmowę z prawnikami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Robią tak? Żartujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Żartuję, że żartuję, czyli nie żartuję. Niestety, Pelikan i Montblanc nie życzą sobie, aby modyfikować ich wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 No wredne, naprawdę. Czyli jeśli sobie wkręcę do M215 stalówę od czegoś innego to mogą mnie pozwać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Chodzi o modyfikację w celu odsprzedaży. Jeżeli zaczniesz dorabiać brązowe owijki do Pelikana M800 i handlować nimi na ebay'u, to wtedy... Wracając do Pilota, to ciekaw jestem jak prezentowałaby się wersja czerwona. Podejrzewam, że całkiem dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Trzeba spróbować Muszę sobie kupić tego Pilota, tak go zachwalają wszyscy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek A Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Chodzi o modyfikację w celu odsprzedaży. Jeżeli zaczniesz dorabiać brązowe owijki do Pelikana M800 i handlować nimi na ebay'u, to wtedy... Wracając do Pilota, to ciekaw jestem jak prezentowałaby się wersja czerwona. Podejrzewam, że całkiem dobrze. EEE to raczej zagrywka Pelikana i MB gdyż owijka i inne przeróbki są traktowane zazwyczaj jako twoja autorska modyfikacja i możesz spokojnie nią handlować. Prawników mogą wysyłać ciekawi mnie czy były jakieś sprawy i jakie rozstrzygnięcia zapadły, w takich wypadkach. Edited January 24, 2013 by staszek A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 24, 2013 Author Report Share Posted January 24, 2013 Proszę bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 EEE to raczej zagrywka Pelikana i MB gdyż owijka i inne przeróbki są traktowane zazwyczaj jako twoja autorska modyfikacja i możesz spokojnie nią handlować. Prawników mogą wysyłać ciekawi mnie czy były jakieś sprawy i jakie rozstrzygnięcia zapadły, w takich wypadkach. Niestety nie jest tak słodko jak piszesz. Spójrz tutaj: Montblanc vs Cromwell Edycja: Widzę, że Alveryn mnie wyprzedził Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Alveryn, nieźle wyszło gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek A Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Nie chce mi się rejestrować na tamtym forum, skoro tak piszecie pewnie tak jest. Wynika z tego, że Niemcy są dziwni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Alveryn, Rozważałeś pozostawienie klipsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 24, 2013 Author Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Rozważałem. Lubię pióra bezklipsowe. Ale jadą do mnie trzy nowe 78G, jednego mogę zrobić na matowo w wersji z klipsem (czyt. nie zwężać górnej części skuwki). Wracając do procesu, w dużym skrócie: Cromwell, nota bene kolekcjoner piór i fan marki Montblanc, wystawił na sprzedaż na swojej stronie internetowej pióro Montblanc, chyba 149, z dorobioną owijką przedstawiającą "motyw erotyczny". Jeśli dobrze pamiętam, Cromwell nie był nawet właścicielem pióra, a jedynie pośredniczył w sprzedaży "autorskiej modyfikacji". Firma MB poczuła się dotknięta, że ktoś zrobił nieistniejącą wersję pióra, i wystosowała pozew. Skończyło się na ugodzie i sporych kosztach sądowych po stronie pozwanego, ale w którymś momencie była mowa o bodaj pięciocyfrowej kwocie odszkodowania dla MB. A chińskie MB na All... były, są i będą. Edited January 24, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Jakoś tego klipsa na matowym Pilocie nie widzę... Edited January 24, 2013 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 24, 2013 Author Report Share Posted January 24, 2013 Ten Pilot zrobił się taki milutki w dotyku, prawie jak Zenith Omega Nice. Tylko nie ma z czego obłazić, co najwyżej za jakiś czas się miejscami przypoleruje od używania i trzeba będzie na nowo matowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Jakoś tego klipsa na matowym Pilocie nie widzę... Trzeba by go zrobić na czarno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek A Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Pewnie prawnicy od MB zastraszyli Cromwela i zgodził się na ugodę. Alveryn Twoja modyfikacja też jest fajna żeby jeszcze tylko stalówkę koloru srebrnego wstawić można było... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Stalka jest złocona, więć powinno się dać ją odzłocić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Albo czarną dać. PS.Została jakaś dziura po klipsie czy udało się usunąć go bezśladowo? Jakiej gradacji papier ścierny został użyty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 25, 2013 Author Report Share Posted January 25, 2013 Albo wrzucić stalówkę od MR lub innego Plumixa. Właśnie wyobraziłem sobie zmatowionego Pilota MR. Papiery różne, od 600 do 1000, ale bez zbytniego dociskania. Na sucho. Dziury po klipsie nie ma, nakrętka przylega równo na całym obwodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Alverynie tylko nie sprzedawaj na allegro modyfikowanych pilotów:P Powiem szczerze, że chyba swoim się zabawie Pilotem, ale muszę przemyśleć to jeszcze, i może wpadnie mi do głowy jakiś fajny pomysł na modyfikację, by oryginalnym być Pilot 78g Maki-e? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts