konis Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Przedstawiam dwa pióra firmy Montblanc model 146. Jedno pióro pochodzi z lat siedemdziesiątych, drugie, dla lepszego odróżnienia, w kolorze ciemnoczerwony pochodzi już z XXI wieku. Gdzieś w sieci jest tabelka, jak zmieniał się model o numerze 149 na przestrzeni lat produkcji pióra. Na temat zmian, które zaszły w modelu 146 nic takiego nie udało się mi znaleźć. Pokuszę się więc na wyszczególnieniu kilku różnic, jakie zauważyłem. Zamknięte pióra w zasadzie niczym się nie różnią. Ta sama wielkość, taki sam klips, takie same ringi i oznaczenia. Po otwarciu piór już można zauważyć różnice. Okienko podglądu atramentu starszego modelu jest jednolicie transparentne. W nowym okienko przedzielone jest wstawkami z materiału korpusu pióra. Obrączka klipsa starszego modelu ma na obwodzie napis GERMANY. W nowszym modelu, dodatkowo precyzyjnie (zapewne laserem) nacięto numer produktu. Ma to chyba na celu odróżnienie oryginalnych produktów od masowej już produkcji podróbek tego modelu pióra. Mechanizm tłokowego systemu napełniania pióra z lat 70’ jest z plastiku. We współczesnych wyrobach jest wykonany z metalu, a konkretnie z mosiądzu. Dlatego starsze modele są około 5 gramów lżejsze niż współczesne ważące około 30 gramów. Stalówka starszego Montblanc’a 146 wykonana jest z 18 karatowego złota i jest jednolicie złota, bez srebrzystych wstawek wykonanych za pomocą rodowania. Nie wiem, czy nie stosowano w tym modelu w tym okresie stalówek 14 karatowych, bo moje pióro kupione zostało we Francji, a w tym kraju, najmniejsza próba dla stalówek w oficjalnym imporcie, wynosi 18 karatów. Współczesny model ma 14 karatową, dwukolorową stalówkę. Spływak w starszym modelu wykonany jest z ebonitu i mechanicznie obrabiany. Nowszy model ma spływak z plastiku wykonany metodą wtryskową. Pod względem komfortu użytkowania i przyjemności pisania, nic tych piórek nie różni. Oba są znakomite. Starsza stalówka jest bardziej ostra, aby nie powiedzieć, bardziej „charakterna” od stalówki z młodszego egzemplarza. Ale stalówka starsza to typowa cienka F, ta młodsza, bardziej miękka i „układna” to M. I to by było na tyle. zdrówka Edited January 22, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Piekne piórka gratulacje Skoro 14k były były w pięćdziesiątych, osiemdziesiątych itp., to czemu nie w siedemdziesiątych? Do różnic pomiędzy modelami 146 z różnych lat produkcji, można jeszcze dodać: - "celluloid" vs. "precious" , - przez okres ok. 10 lat stosowany był napis W-GERMANY - no i oczywiście rozmiar - dodatkowo inny two tone nib Edited January 22, 2013 by Pan_Q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sfinks Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Piękne i dokładne porównanie. Dzięki z tym numerem seryjnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 22, 2013 Author Report Share Posted January 22, 2013 Skoro 14k były były w pięćdziesiątych, osiemdziesiątych itp., to czemu nie w siedemdziesiątych? Do różnic pomiędzy modelami 146 z różnych lat produkcji, można jeszcze dodać: - "celluloid" vs. "precious" , - przez okres ok. 10 lat stosowany był napis W-GERMANY - no i oczywiście rozmiar - dodatkowo inny two tone nib Porównuję dwa pióra, które mam przed nosem. Ano napisałem przecież : " Nie wiem, czy nie stosowano w tym modelu w tym okresie stalówek 14 karatowych, bo moje pióro kupione zostało we Francji, a w tym kraju, najmniejsza próba dla stalówek w oficjalnym imporcie, wynosi 18 karatów." Wiem, że na przestrzeni lat produkcji tego modelu było więcej zmian niż te, które wymieniłem. Moje porównanie dotyczy tych konkretnych okresów, w których prezentowane egzemplarze powstały i piór, które mogę dotknąć, powąchać, zmierzyć, zważyć, a nie poczytać o nich w literaturze lub zdobyć wiadomości z netu. Z założenia więc, nie może być przekrojem całego okresu produkcji tego modelu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Świetne zestawienie, dzięki, konis. Co do stalówki - tak, w użyciu były cały czas także 14k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheena777 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Im więcej czytam o MB146, tym bardziej chcę je mieć No i dziękuję za tyle szczegółowych informacji, chapeau bas! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Ja napaliłem się na MB146 jak szczerbaty na suchary :-) a ze sklepu wyszedłem z pustymi rękami. Na pewno jeszcze będę robił jedno podejście bo jest w nim coś co mnie przyciąga... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 26, 2013 Author Report Share Posted January 26, 2013 ................ Co do stalówki - tak, w użyciu były cały czas także 14k. Ano były. Takie jak ta. zdrówka zdjęcie z aukcji użytkownika eBay - mccagly. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Tylko takie? A dwukolorowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 27, 2013 Author Report Share Posted January 27, 2013 (edited) Tylko takie? A dwukolorowe? Na zdjęciu przedstawiłem 14 ct stalówkę z Montblanc'a 146 z lat siedemdziesiątych. Jest ona jak w moim egzemplarzu jednokolorowa. Nie znam się na tyle na Montblanc'ach, aby stwierdzić, czy były też pióra ze stalówkami dwukolorowymi w tym okresie. Pewnie były, skoro egzemplarze z lat pięćdziesiątych już je posiadały. Zdjęcia stalówki MB 146 z lat pięćdziesiątych. zdrówka Edited January 27, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts