Jump to content

Jak rozłożyć na części Pelikana 400 (demontaż i naprawa)?

jwrzask

Recommended Posts

Będę wdzięczny za radę doświadczonych forumowiczów w jaki sposób mogę rozłożyć na części Pelikana 400? Jak wyjąć tłok? Wykręca się go, a może wybija?

Stalówkę wykręciłem i wyjąłem z kołnierza. Skuwkę rozebrałem na części pierwsze.

Edited by jwrzask

To na pewno 400, czy M400?

Tłoka w M400 najlepiej nie wyjmować. Serwis, jeśli musi, wymienia podobno razem z korpusem.

Tzn. da się, nawet krążą w sieci zdjęcia z wybitym tłokiem. Tylko że części są tak złożone, że nawet, jeśli nie połamiesz korpusu/tłoka, to narobisz luzów.

Smarowanie mechanizmu można przeprowadzić bez demontażu.

Mam zapasowy korpus z tłokiem od M200 (ta sama konstrukcja, co w M150 i M400). Próbowałem go kiedyś dla sportu delikatnie rozłożyć, na kilka sposobów. W granicach zdrowego rozsądku - nie puścił. Mocniej nie próbowałem, bo mi się jeszcze może kiedyś przydać.

Wcześniej zdarzało mi się wybijać i składać tłoki od starych Pelikanów 400, 140, a nawet jednego 120 - żaden problem (tzn akurat z tym egzemplarzem 120 był potem problem ze złożeniem, bo się korpus delikatnie zwężał na końcu, ale to już inna bajka).

Dobrze jest wcześniej pióro przygotować, przede wszystkim dokładnie wyczyścić. Bierzesz drewniany wybijak mniejszy od wewnętrznej średnicy pióra, drewniany młoteczek, wykręcasz stalówkę, unieruchamiasz korpus, np. w profilowanych na tę okazję "dybach" (ja czasem wybijam "z ręki", ale do tego trzeba mieć dobre gumowe rękawice), unosisz tłok całkiem do góry, przykładasz wybijak do tłoka (od środka ;)), bierzesz zamach młoteczkiem i uderzasz pewnym, "głębokim", ale niezbyt mocnym uderzeniem. W przypadku niepowodzenia, drugi raz uderzasz odrobinę mocniej, i tak do skutku, tzn. wybicia tłoka lub połamania pióra. :P

Edited by Alveryn