keraj Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu poszukuję sztuki dla siebie. Nie jestem nagminnym użytkownikiem piór, ale od zawsze dobrze mi się nimi pisało. Szukam czegoś na kształt Visconti REMBRANT Total Black. Czarne, klasyczne, nie rzucające się w oczy, ale jednocześnie z dobrych materiałów: jak to kiedyś napisał konis: mają pokazać pozycję człowieka Gdybym wiedział, że MB 149 przypasuje mi na 100% to bym się pokusił. jednak na początek chciałbym wydać do 800 zł. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Waterman Carene, Sailor 1911, Platinum 3776 Century, Parker Duofold, Pelikan, można tak bez końca pisać... jest ich mnóstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Sailor 1911 Large Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karelgott Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Zamiast 149 polecam 146. MB 149 to naprawdę spory okaz, natomiast 146 świetnie leży w dłoni no i w mojej ocenie wystarczająco podkreśla pozycję właściciela tak sobie pomyślałem, że gdybym spotkał kogoś kto pisze MB 149, to bym pomyślał, że być może leczy swoje męskie kompleksy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 A Pelikany? Jest to kwintesencja tradycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 (edited) Czyżby keraj u którego robiłem zakupy na Allegro? Wracając do tematu wątku. Kupiłbym w ciemno jakiegoś większego Sailora piston fillera. Choćby jednego z takich : Zmieścisz się w podanej kwocie, lub nieznacznie ją przekroczysz. W zamian masz niebanalne, perfekcyjnie wykonane i piękne pióro. zdrówka zdjęcia z aukcji użytkownika eBay - engeiki Edited January 21, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Albo Parker Premier Black Edition. O, taki: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2455-parker-premier-black-edition/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Zmieścisz się w podanej kwocie, lub nieznacznie ją przekroczysz. W zamian masz niebanalne, perfekcyjnie wykonane i piękne pióro. zdrówka Za te pieniądze to kupiłbym bez zastanawiania się.............u nas w kraju cena sklepowa ponad 1600zł........... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 ... tak sobie pomyślałem, że gdybym spotkał kogoś kto pisze MB 149, to bym pomyślał, że być może leczy swoje męskie kompleksy Google maps - Lublin Lubin - kurcze, żebym, tylko nie pomylił, żebym, tylko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) gdybym spotkał kogoś kto pisze MB 149, to bym pomyślał, że być może leczy swoje męskie kompleksy Całkiem przyjemna terapia. Może mi ktoś taką terapie zafundować?? Edited January 23, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 chyba NFZ jej nie zrefunduje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 A powinni! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Całkiem przyjemna terapia. Może mi ktoś taką terapie zafundować?? Jaka terapia? To raczej jak klinik dla alkoholika. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Jaka terapia? To raczej jak klinik dla alkoholika. :-) I ten też by twierdził, że NFZ powinien refundować :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karelgott Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Google maps - Lublin Lubin - kurcze, żebym, tylko nie pomylił, żebym, tylko... Nie Ty jeden. Już nie pomnę ile moich przesyłek odwiedziło Lublin zanim dotarło do Lubina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Nie Ty jeden. Już nie pomnę ile moich przesyłek odwiedziło Lublin zanim dotarło do Lubina. To już jest mało śmieszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selektryta Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 A moim zdaniem podział na męskie i damskie pióra jest bez sensu. Jak facet ma małe dłonie to będzie używał damskich piór? A mój ulubiony Caran d'Ache - ma w swej ofercie smukłe delikatne pióra; taki Ecridor-damski? Eeee tam.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 (edited) A moim zdaniem podział na męskie i damskie pióra jest bez sensu. Jak facet ma małe dłonie to będzie używał damskich piór? A mój ulubiony Caran d'Ache - ma w swej ofercie smukłe delikatne pióra; taki Ecridor-damski? Eeee tam.... Jest bez sensu, choć tak nie do końca. Niektórzy producenci wydają pióra dedykowane kobietom. Choćby taki Waterman Audace. Nie jestem gorącym zwolennikiem teorii, że prawdziwy facet powinien pisać dzidą umaczaną we krwi wroga, niemniej facet z Audace wygląda dość groteskowo. Niektórzy producenci wytwarzali dany model pióra w kilku wersjach wymiarowych właśnie po to, aby dostosować wielkość pióra do gabarytów ich użytkowników. Taki na przykład Kaweco, wprost określał, komu dedykuje ich wersje wymiarowe : damski, normalny, męski. Przykładowa stroniczka z katalogu wyrobów firmy Kaweco. zdrówka Edited January 27, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selektryta Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 No tak, z tym się zgadzam, że jak firma stworzy pióra dedykowane kobietom-w porządku, np. moim zdaniem to pióro: http://carandache.com/m/les-instruments-d-ecriture-et-accessoires/les-instruments-d-ecriture/collection-perles/akoya-les-instruments-d-ecriture-et-accessoires-les-instrume-perles/index.lbl jest jak najbardziej dedykowane kobietom. I OK. Ale chodzi mi o takie stereotypy że męskie to wielkie, czarne i ciężkie. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ale to nie stereotyp, kobieta ma mniejsze dłonie, mniej siły jest drobniejsza, a mężczyźni jacy są każdy wie, dla faceta taki Montblanc 146 lub czasami 149 jest normalnym wygodnym piórem, tak jak i Pelikan m1000, nie można tego powiedzieć o tych piórach że są kobiece. Zgadzam się, że niektóre kobiety lepiej będą się czuły z Montblanc 146, niż z Waterman Audace, lub z wyżej zaprezentowanym Caran d' Ache, ale myślę, że będzie to odsetek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ale chodzi mi o takie stereotypy że męskie to wielkie, czarne i ciężkie. Nie tylko czarne. Także zielone, niebieskie i bordowe. Ewentualnie całe pozłacane. Z inlaidem, snorkelem i nazwą nie pozostawiającą wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Zmieścisz się w podanej kwocie, lub nieznacznie ją przekroczysz. W zamian masz niebanalne, perfekcyjnie wykonane i piękne pióro. zdrówka Za te pieniądze to kupiłbym bez zastanawiania się.............u nas w kraju cena sklepowa ponad 1600zł........... No to kupuj, bo jest okazja. http://wancher.ocnk.biz/product/968 Sam się zacząłem zastanawiać, bo to nawet poniżej 800 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Jeżeli dobrze zrozumiałem to 217 S jest razem z przesyłką.......ale jak to jest formalnie..czy to pióro nie rozsierdzi celników..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ja tam się nie zastanawiałem i kupiłem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ja tam się nie zastanawiałem i kupiłem. zdrówka ............ale przyszło bez problemów za te 217 S...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts