konis Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Soennecken. Firma z wielkimi tradycjami, produkująca znakomite pióra. Oto jedno z nich - Soennecken 444 Extra w kolorze burgunda. Ostatni mój piórowy zakup w zeszłym roku. Dopiero dziś do mnie dotarł. Firma Soennecken Verlag została założona w 1875 roku w miejscowości Iserlohn z chwilą gdy Friedrich Soennecken otworzył w tej miejscowości sklep papierniczy. W rok później przeniósł się do Bonn i w uniwersyteckiej dzielnicy Poppelsdorf już w roku 1883 wybudował nową siedzibę w której znalazło zatrudnienie 40 osób. Kiedy Soennecken wykonał pierwsze pióro, to tak dokładnie nie wiadomo, ale w wydanym w roku 1890 katalogu pióra się znalazły wraz z ponad 150 innymi wyrobami papierniczymi. Największy rozkwit firmy przypadł na lata 30 dwudziestego wieku. Ostatecznie firma została zamknięta w 1967 roku, a roku 1973 prawa do nazwy i znaków towarowych wykupiła firma EG Branion. Prezentowane pióro pochodzi z roku 1954. Model oznaczony 444 produkowany był w trzech wersjach wymiarowych : Lady, Superior i Extra. Pióro cierpiało na typową przypadłość - brak szczelności tłoka ze względu na jego naturalne zużycie. Trzeba je było rozebrać. Wszystkie elementy już wyczyszczone, czekają na dorobienie nowej korkowej uszczelki. Wspaniała firmowa stalówka. Reszty zużytej uszczelki i surowiec na nową. Zajmę się tym w tą sobotę. Na razie piórko będę używał jak maczankę. Na koniec porównanie z modelem Soennecken S6 - szkolnym, lecz doskonałym piórem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Piękne cygaro. Bardzo mi się podobają pióra w tym kształcie i w tym kolorze. Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Lodzio-miodzio! Chyba zaczynam lubić kolorowe vintage... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Ciekawe pióro. Do tego w kolorze, do którego mam słabość. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 16, 2013 Report Share Posted January 16, 2013 Udany zakup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted January 16, 2013 Report Share Posted January 16, 2013 Ciekawa sprawa, że niewielkie Iserlohn jest siedzibą jeszcze innego potentata piórowego, obecnie już właściwie stalówkowego, mianowicie firmy Brause. Przedsiębiorstwo produkowało pióra (i części do rowerów), przechodziło różne perypetie podczas wojny i powojennych spadków koniunktury, w tej chwili robi bardzo porządne stalówki do maczanek. Ciekawe, czy obie firmy były jakoś powiązane z sobą czy stanowiły konkurencję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Ładne pióro, ładny kolor i śliczna stalówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Miałem się zająć przywróceniem pełnej funkcjonalności Soenneckena w sobotę, ale jak to mówią : co masz zrobić jutro, zrób już dziś. Po kolacji zabrałem się do pracy i oto jej efekty. Jutro będę używał tego pióra do pracy. zdrowka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts