zirk Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Recenzja to może za dużo powiedziane, ale słów parę o moim dzisiejszym zakupie. BUTELKA Może się podobać lub nie. Mi podoba się bardzo. Jest to atrament z wycofanej już linii więc pojemność butelki to 50, a nie 60ml jak w obecnie produkowanych. Butelka ma też nieco inny kształt niż ta z najnowszych atramentów MB. Część butelki, z której naciągania się płyn jest nieco bardziej wygięta niż obecnie. Nie opróżniłem jeszcze nigdy takiej butelki więc pewności nie mam, ale wydaję mi się, że taki kształt pozwoli na wyciągnięcie ostatnich kropel co np. nie udawało mi się z Pelikanem 4001. KOLOR Dokładnie taki jaki chciałem, żeby był. Czyli raczej ciemny. Bałem się, że będzie dużo jaśniejszy jak na niektórych skanach. Tyle, że na pewno nie filoetowy jakby nazwa wskazywała. Nie jest też purpurowy jakby wskazywała nazwa w obecnej nomenklaturze - Lavender Purple. Muszę go jeszcze zobaczyć w świetle dnia. Spokojnie nadaje się do pracy. WŁAŚCIWOŚCI Nie "wyłazi" na stalówkę w żadnym z dwóch piór, w których go testowałem. Mógłby schnąć szybciej, ale nie ma z tym tragedii. Poniżej, zdjęcia moich bazgrołów. <wstydzi się>. Podsumowując - raczej udany zakup, ale już mi się trochę znudził. Szukam następnego. Teraz czas na zgniłą zieleń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smok Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Oj, jaki piękny! Jestem miłośnikiem fioletowych atramentów. Ten mnie bardzo, bardzo urzekł... Gdzie można kupić takie cudeńko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 Ja kupiłem w sklepie Kaligraf w Katowicach w CH Silesia, ale można kupić w różnych sklepach internetowych. Tyle, że teraz nazywa się Lavender Purple i jest w ciut większej butelce. Cena w sklepach internetowych to 69 za 60ml. W sklepie stacjonarnym gdzie ja kupiłem było trochę taniej - 50ml w starej butelce 50PLN, 60 w nowej 60PLN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 Jutro wrzucę lepsze zdjęcia atramentu na papierze. Te były robione przy sztucznym oświetleniu i telefonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 (edited) Ja też lubię fiolety, oraz także turkusy. To nie jest przypadkiem nowa seria? Bo już się zgubiłem, w Bazarniku kupiłem Turkus w takiej butelce, i pani powiedziała, że to nowa seria. Ten Pelikan ładnie cieniuje:) Edited January 10, 2013 by drake29a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 To jest nowa butelka. Jak widzisz jest trochę inna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Bardzo fajny ciemny kolor, ładne cieniowanie, z moimi piórami delikatnie strzępi ale jak widać na załączonych zdjęciach nie zawsze - może kwestia papieru... ogólnie także polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 11, 2013 Author Report Share Posted January 11, 2013 (edited) Poniżej trochę lepsze zdjęcia na nieco gorszym papierze, białym i żółtawym w kalendarzach firmowych. Edited January 11, 2013 by zirk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 Ładny odcień. Masz możliwość porównać z Pelikanem Violet? Na oko MB jest ciemniejszy. Kałamarz jest spoko. Stara wersja bardziej mi się podoba niż nowa, ale obie są ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 11, 2013 Author Report Share Posted January 11, 2013 Niestety nie mam pod ręką Pelikana Violet, ale jak patrzę na zdjęcia i skany z nim to wydaje się dużo jaśniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Dostałem próbkę tego atramentu od serwisu MB (napełnili nim mojego 146 po naprawie) - trochę przypomina Cd'A Storm, ale jest jaśniejszy, przesunięty w stronę purpury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Na FPN porównali je obok siebie. MB wydaje się być ciemniejszy link do strony na: http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php?/topic/67281-some-purpleviolet-ink/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 W takim razie albo Storma miałem wlanego do bardzo przyciemniającego pióra, albo MB był trochę rozcieńczony... Kiedyś sobie porównam dokładniej, chwilowo nie mam fioletowego MB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts