amadeo Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 dzień dobry, jestem tu nowy, mam więc podstawowy problem: otrzymałem w prezencie pióro Duke 911 Shark z tłoczkiem, po kilku napełnieniach brązowym atramentem stwierdziłem, że to nie to i postanowiłem wypróbować czarny atrament w nabojach - producent napisał, że można do tego pióra używać nabojów. Zakupiłem naboje Duke w sklepie esurfland.pl i... nie potrafię zamontować naboju w piórze w internecie znalazłem informację, że nabój zostanie otwarty podczas dokręcania korpusu, tylko że w moim przypadku korpus jest dużo szerszy i nie styka się z nabojem, szerszą stroną nabój nie mieści się w części przedniej, próbowałem włożyć go częścią węższą, ale wtedy ma sporo luzu, może trzeba go "nadziać" na wystający w części przedniej cypek? próbowałem delikatnie - nie chciałem uszkodzić pióra - i nic... naboje są mniej więcej takie ale nie napełnione po przegi, nie są gładkie, jak te na zdjęciu, ale mają co paski biegnące wzdłuż pojemniczka, wyglądają na zwykłe naboje - może zostałem nabrany i naboje nie pasują do mojego pióra? będę wdzięczny za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Trzeba je nadziać, co do nabijania w momencie zakręcania to pierwsze słyszę, może jakieś pióra mają taki mechanizm ale nie wiem o tym. Zawsze możesz otworzyć nabój wykałaczką lub zapałką, po wepchnięciu kulki do środka, nabój powinien całkiem lekko wejść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Wciskaj tą węższą stroną naboju na "cypek", aż się przebijesz. Możesz wciskając, trochę przekręcać nabojem jakbyś go chciał wkręcić na "cypek". Możesz spokojnie użyć większej siły. Jak poczujesz że pokonałeś opór, to jesteś w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Też zawsze "nadziewam" aczkolwiek i ja się spotkałam, i to nie raz (tylko nie umiem odnaleźć w głowie informacji czy to był internet czy jakaś instrukcja do pióra), żeby nabój włożyć bez dociskania i jego pęknięcie nastąpi w momencie dokręcania pióra. W każdym razie nie bardzo działa i zawsze wkładając nabój dociskam lekko do "kliknięcia" mówiącego o przebiciu osłonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Też zawsze "nadziewam" aczkolwiek i ja się spotkałam, i to nie raz (tylko nie umiem odnaleźć w głowie informacji czy to był internet czy jakaś instrukcja do pióra), żeby nabój włożyć bez dociskania i jego pęknięcie nastąpi w momencie dokręcania pióra. W każdym razie nie bardzo działa i zawsze wkładając nabój dociskam lekko do "kliknięcia" mówiącego o przebiciu osłonki. Też widziałem taki opis - ale działa to wtedy kiedy do korpusu masz włożony jeszcze jeden nabój. tzn długość wnętrza korpusu jest dobrana w taki sposób, że w momencie dokręcania korpusu do sekcji drugi nabój delikatnie dopchnie właściwy nabój. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amadeo Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 dziękuję za pomoc - nabój dźgnąłem wykałaczką, wcisnąłem i siedzi i ma się dobrze teraz mam inny problem: nabój zamontowany, a pióro nie pisze co powinienem zrobić w tej sytuacji? wyjąć nabój i przepłukać przednią część wodą? ciężkie jest życie laika Nicpon: też podejrzewałem, że ta reguła dotyczy sytuacji, gdy jest długi nabój - w moim przypadku dwa naboje to było jeszcze za mało, a trzy już za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Poczekaj:P Ja ściskałem nabój czasami, ale wystarczy poczekać aż atrament dopłynie do stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smok Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Trzymaj pióro stalówką w dół, można też pisać i w pewnym momencie atrament powinien pojawić się na papierze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Czasem pomaga umoczenie stalówki w tym atramencie (albo w butelce jeśli masz podobny albo wyciśnij kroplę z naboju). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 (edited) Można także zamknąć pióro skuwką i troche potrzepać, pomaga. Edited January 10, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 (edited) A ta zasada o dociskaniu naboju poprzez zakręcanie korpusu pióra to dotyczy konkretnego pióra z konkretnym nabojem, a nie uniwersalnie dla wszystkich piór. Kurde, myślimy logicznie - pióra mają różny rozmiar, naboje również. Nawet w przypadku uniwersalnego naboju, pozostaje jeszcze kwestia "głębokości" korpusu danego piórka. Edited January 11, 2013 by pior_nick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szalonakrowa Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 (edited) A ta zasada o dociskaniu naboju poprzez zakręcanie korpusu pióra to dotyczy konkretnego pióra z konkretnym nabojem, a nie uniwersalnie dla wszystkich piór. Kurde, myślimy logicznie - pióra mają różny rozmiar, naboje również. Nawet w przypadku uniwersalnego naboju, pozostaje jeszcze kwestia "głębokości" korpusu danego piórka. Na przykład Lamy Safari Edited January 11, 2013 by szalonakrowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amadeo Posted January 11, 2013 Author Report Share Posted January 11, 2013 pięknie dziękuję za podpowiedzi - wszystko działa, teraz lecę przeglądać wątek o atramentach, bo czuję, że moich 6 naboi Duke nie wystarczy na długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts